Ciasto czekoladowe z serem

Opublikowano: 09.10.2022 r., 10:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z serem podane na białym papierze.
Ciasto czekoladowe z serem
Ciasto czekoladowe z serem to niezwykle ciekawa opcja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Idealne proporcje sera i czekolady wspaniale się w nim łączą.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
553 kcal
Kcal w porcji
219 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (8 szt.)
  • Masło (300 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, rondelek, drewniana łyżka

Przepis na ciasto czekoladowe z serem krok po kroku

W rondelku roztop ze sobą pół szklanki cukru i kostkę masła. Dodaj do masy kakao i dobrze wymieszaj.

Do masy kakaowej wbij 4 żółtka, białka odstaw do osobnej miseczki.

Do rondelka przesiej 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i całość ubij mikserem na niskich obrotach.

Z białek ubij sztywną pianę. I wkładaj ją powoli do masy kakaowej, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

Do dużej miski wbij 4 jajka i ubij je razem z połową szklanki cukru. Dodaj odrobinę cukru waniliowego. Całość miksuj na wysokich obrotach.

Pół kostki masła roztop w rondelku i wlej do jajek. Dokładnie ubij.

Dodawaj do masy po jednej łyżce twarogu, cały czas ubijając. Gdy dodaj cały twaróg, wsyp do miski budyń i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Na spód wylej ciasto czekoladowe, a na nie masę serową.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z serem

Ciasto czekoladowe z serem to niezwykle ciekawa opcja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Idealne proporcje sera i czekolady wspaniale się w nim łączą.

Przepis na ciasto czekoladowe z serem to pomysł na pyszne ciasto do kawy. Całość robi się z twarogiem i kakao. Ten placek jest smaczny i prosty. Najlepiej zrobić masę serową z sera z wiaderka, gdyż ma on odpowiednią, bardzo drobną strukturę, idealną do serowej słodkiej masy. Będzie idealnym deserem dla miłośników słodkich smaków. Z tej receptury powstaje ciasto tak pyszne i miękkie, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik kusi swoim czekoladowym ciastem i pyszną waniliową masą serową, która jest zwarta i bardzo słodka. Należy pamiętać, by nie używać zbyt kwaśnego twarogu, gdyż to mogłoby zepsuć cały efekt ciasta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z serem, by było pyszne i dobre dla początkujących cukierników, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Łączy się w nim ciemne ciasto i ser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu będzie stanowić idealną ozdobę imprezowego stołu. Połączenie kontrastujących kolorów przyciąga wzrok wszystkich gości. Ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciach, a także jako deser do kawy. Ten placek jest naprawdę prosty, poradzi sobie z nim sobie nawet początkujących kucharzy, a dzięki dużej ilości smacznych warstw prezentuje się elegancko i szykownie. Wygląda jak wypiek wprost z drogiej i ekskluzywnej cukierni, choć jest smacznym, domowym plackiem. Sposób wykonania jest łatwy i niezbyt skomplikowany, a całość zabiera niewiele czasu. Ten sernik łączy w sobie ciasto czekoladowe i masę serową, dlatego będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają pyszne połączenia. Czekolada i wanilia to naprawdę świetny duet, a przekona się o tym każdy, kto tego ciasta spróbuje. Z tego przepisu wychodzi duża blacha ciasta, to dlatego, że jest ono tak pyszne i znika w ekspresowym tempie ze stołu. Warto jest od razu zrobić większą porcję, by dla wszystkich starczyło tego pysznego deseru.

Alergeny w cieście czekoladowym z serem

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z serem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kcal)
252.87
553.78
Białko (g)
9.36
20.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany (g)
22.48
49.23
Węglowodany przyswajalne (g)
21.98
48.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz (g)
14.52
31.80
Tłuszcze nasycone (g)
9.61
21.04
Tłuszcze nienasycone (g)
4.91
10.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.10
8.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
105.32
230.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina A (µg (mcg))
134.28
294.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
132.17
289.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
2.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.91
74.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.52
55.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód (mg)
175.15
383.58
Potas (mg)
145.08
317.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.49
149.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
157.89
345.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.12
37.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
2.83
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.66
1.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z serem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z serem

Koszt składników
48.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
8 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
48.70