Przepis na ciasto czekoladowe z serem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, rondelek, drewniana łyżka

W rondelku roztop ze sobą pół szklanki cukru i kostkę masła. Dodaj do masy kakao i dobrze wymieszaj.

Do masy kakaowej wbij 4 żółtka, białka odstaw do osobnej miseczki.

Do rondelka przesiej 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i całość ubij mikserem na niskich obrotach.

Z białek ubij sztywną pianę. I wkładaj ją powoli do masy kakaowej, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

Do dużej miski wbij 4 jajka i ubij je razem z połową szklanki cukru. Dodaj odrobinę cukru waniliowego. Całość miksuj na wysokich obrotach.

Pół kostki masła roztop w rondelku i wlej do jajek. Dokładnie ubij.

Dodawaj do masy po jednej łyżce twarogu, cały czas ubijając. Gdy dodaj cały twaróg, wsyp do miski budyń i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Na spód wylej ciasto czekoladowe, a na nie masę serową.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Ciasto czekoladowe z serem podane na białym papierze.
ciasto czekoladowe z serem
Koszt przygotowania dania
31.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
565 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto czekoladowe z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście czekoladowym z serem

Ciasto czekoladowe z serem to niezwykle ciekawa opcja dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Idealne proporcje sera i czekolady wspaniale się w nim łączą.

Przepis na ciasto czekoladowe z serem to pomysł na pyszne ciasto do kawy. Całość robi się z twarogiem i kakao. Ten placek jest smaczny i prosty. Najlepiej zrobić masę serową z sera z wiaderka, gdyż ma on odpowiednią, bardzo drobną strukturę, idealną do serowej słodkiej masy. Będzie idealnym deserem dla miłośników słodkich smaków. Z tej receptury powstaje ciasto tak pyszne i miękkie, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik kusi swoim czekoladowym ciastem i pyszną waniliową masą serową, która jest zwarta i bardzo słodka. Należy pamiętać, by nie używać zbyt kwaśnego twarogu, gdyż to mogłoby zepsuć cały efekt ciasta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z serem, by było pyszne i dobre dla początkujących cukierników, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Łączy się w nim ciemne ciasto i ser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu będzie stanowić idealną ozdobę imprezowego stołu. Połączenie kontrastujących kolorów przyciąga wzrok wszystkich gości. Ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciach, a także jako deser do kawy. Ten placek jest naprawdę prosty, poradzi sobie z nim sobie nawet początkujących kucharzy, a dzięki dużej ilości smacznych warstw prezentuje się elegancko i szykownie. Wygląda jak wypiek wprost z drogiej i ekskluzywnej cukierni, choć jest smacznym, domowym plackiem. Sposób wykonania jest łatwy i niezbyt skomplikowany, a całość zabiera niewiele czasu. Ten sernik łączy w sobie ciasto czekoladowe i masę serową, dlatego będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają pyszne połączenia. Czekolada i wanilia to naprawdę świetny duet, a przekona się o tym każdy, kto tego ciasta spróbuje. Z tego przepisu wychodzi duża blacha ciasta, to dlatego, że jest ono tak pyszne i znika w ekspresowym tempie ze stołu. Warto jest od razu zrobić większą porcję, by dla wszystkich starczyło tego pysznego deseru.

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(219g)
Energia (kalorie)
258.32 kcal
565.71 kcal
Białko
9.20 g
20.15 g

Węglowodany w cieście czekoladowym z serem

Na 100g
Na porcję
(219g)
Węglowodany
23.56 g
51.59 g
Węglowodany przyswajalne
23.04 g
50.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.52 g
1.14 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(219g)
Tłuszcz
14.77 g
32.34 g
Tłuszcze nasycone
9.89 g
21.66 g
Tłuszcze nienasycone
4.88 g
10.68 g
Tłuszcze jednonasycone
4.12 g
9.03 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
1.65 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
92.09 mg
201.68 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe z serem

Na 100g
Na porcję
(219g)
Witamina A
133.00 µg (mcg)
291.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
1.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
130.79 µg (mcg)
286.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.98 mg
2.14 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
33.26 µg (mcg)
72.84 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
26.78 µg (mcg)
58.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe z serem

Na 100g
Na porcję
(219g)
Sód
176.79 mg
387.18 mg
Potas
145.43 mg
318.49 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
69.11 mg
151.34 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
155.90 mg
341.43 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
17.37 mg
38.05 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.27 mg
2.78 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
1.37 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z serem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście czekoladowym z serem

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy

Cena przygotowania ciasta czekoladowego z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
8 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
42.70
Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób