Sernikobrownie z brzoskwiniami

Opublikowano: 08.04.2021 r., 19:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernikobrownie z brzoskwiniami podane na ozdobnej paterze. Wokoło rozrzucone brzoskwinie.
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami to świetny pomysł na wspaniały deser, który zachwyci nawet największego krytyka. To ciasto jest pyszne i prezentuje się bardzo efektownie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
573 kcal
Kcal w porcji
228 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty 1 wiaderko serka (500 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 łyżek (50 g)
  • Cukier 1,5 szklanka (300 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (50 g)
  • Mąka pszenna typ 550 2 szklanki (260 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Brzoskwinie w syropie 1 puszka (820 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, sitko, forma do tarty 24 cm

Przepis na sernikobrownie z brzoskwiniami krok po kroku

W małym rondelku roztop 1 kostkę masła i dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę. Wymieszaj dokładnie, tak by składniki połączyły się razem.

Do miseczki wbij 3 jajka i dodaj 1 pół szklanki cukru, ubijaj mikserem na średnich obrotach. Dodaj powoli roztopioną czekoladę, wciąż ubijając. Na końcu przesiej do miski 1 szklankę mąki i szczyptę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

W osobnej misce przygotuj ser, 2 jajka, skrobię ziemniaczaną, cukier i szczyptę cukru waniliowego. Ubij wszystko na puchatą masę za pomocą miksera.

Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w cieniutkie plasterki.

W misce przygotuj kruszonkę. Połącz ze sobą szklankę mąki, pół kostki masła, kakao i pół szklanki cukru. Wyrób jednolite ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.

Tortownice wyłóż papierem do pieczenia na spód wylej masę czekoladową. Na wierz wylej połowę masy serowej. Na masę serową poukładaj pokrojone brzoskwinie i przykryj je drugą połową masy. Na wierzch zetrzyj kruche ciasto, tak by zakrywało całą masę.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie możesz sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już suche, jeśli tak, to możesz wyciągnąć je z piekarnika. Posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na sernikobrownie z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat sernikobrownie z brzoskwiniami

Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu będzie stanowić idealną ozdobę imprezowego stołu. Połączenie kontrastujących kolorów przyciąga wzrok wszystkich gości. Dużą niespodzianką są ukryte w środku masy serowej miękkie brzoskwinie. Ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciach, a także jako deser do kawy.

Serowiec z brzoskwiniami smakuje wybornie i jest to ciasto naprawdę słodkie, kruche i rozpływające się w ustach.

Przepis na sernik z brzoskwiniami jest kombinacją receptury na czekoladowe brownie i słodki sernik waniliowy. Najlepiej zrobić masę serową z sera z wiaderka, gdyż ma on odpowiednią, bardzo drobną strukturę, idealną do serowej słodkiej masy.

Ten placek jest naprawdę prosty, poradzi sobie z nim sobie nawet początkujących kucharzy, a dzięki dużej ilości smacznych warstw prezentuje się elegancko i szykownie. Wygląda jak wypiek wprost z drogiej i ekskluzywnej cukierni, choć jest smacznym, domowym plackiem. Sposób wykonania jest łatwy i niezbyt skomplikowany, a całość zabiera niewiele czasu.

W tym przepisie tradycyjny sernik łączy się z amerykańskim ciastem czekoladowym, dzięki temu tworzy przepyszny duet smakowy. Całość dopełniają słodkie brzoskwinie z kruszonką. Będzie idealnym deserem dla miłośników słodkich smaków.

Brzoskwinie, są idealnym wyborem do ciasta, ze względu na słodki smak i miękki miąższ. Pasują do waniliowej masy serowej. Najlepiej wybierać brzoskwinie w lekkim syropie. Brzoskwinie są bardzo zdrowymi owocami, zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Są świetnym źródłem boru, pierwiastka, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i rozrodczego, dlatego często powinny pojawiać się w potrawach kobiet w trakcie menopauzy. Są bardzo lekkostrawne, więc idealnie pasują do czekoladowego ciast. Brownie z tego przepisu wychodzi miękkie i wilgotne, co świetnie komponuje się z chrupiącą kruszonką. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Alergeny w sernikobrownie z brzoskwiniami

Lista alergenów dla sernikobrownie z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze sernikobrownie z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(228g)
Energia (kcal)
251.55
573.53
Białko (g)
5.87
13.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(228g)
Węglowodany (g)
29.32
66.86
Węglowodany przyswajalne (g)
27.94
63.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
3.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(228g)
Tłuszcz (g)
13.18
30.06
Tłuszcze nasycone (g)
8.86
20.19
Tłuszcze nienasycone (g)
4.33
9.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.67
8.36
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.50
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.30
148.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(228g)
Witamina A (µg (mcg))
108.89
248.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.87
1.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
99.85
227.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.27
Ryboflawina (mg)
0.15
0.35
Niacyna (mg)
0.92
2.10
Foliany (µg (mcg))
23.68
53.99
Beta karoten (µg (mcg))
91.71
209.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(228g)
Sód (mg)
80.94
184.54
Potas (mg)
147.36
335.99
Wapń (mg)
42.99
98.01
Fosfor (mg)
97.09
221.35
Magnez (mg)
22.55
51.42
Żelazo (mg)
1.26
2.86
Cynk (mg)
0.64
1.45
Miedź (mg)
0.16
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny sernikobrownie z brzoskwiniami 98
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernikobrownie z brzoskwiniami

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
1 wiaderko serka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Cukier
300 g
1,5 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Brzoskwinie w syropie
820 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
10.70
Za 820 g
Koszt składników
58.50