Przepis na sernikobrownie z brzoskwiniami krok po kroku

Składniki
  • Ser twarogowy półtłusty 500 g 1 wiaderko serka
  • Kakao 16% (proszek) 50 g 5 łyżek
  • Cukier 300 g 1,5 szklanka
  • Jajko 5 szt.
  • Pieczarki 50 g 2 łyżki
  • Mąka pszenna typ 550 260 g 2 szklanki
  • Masło 300 g 1,5 kostki
  • Czekolada deserowa 200 g
  • Brzoskwinie w syropie 820 g 1 puszka
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, sitko, forma do tarty 24 cm

W małym rondelku roztop 1 kostkę masła i dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę. Wymieszaj dokładnie, tak by składniki połączyły się razem.

Do miseczki wbij 3 jajka i dodaj 1 pół szklanki cukru, ubijaj mikserem na średnich obrotach. Dodaj powoli roztopioną czekoladę, wciąż ubijając. Na końcu przesiej do miski 1 szklankę mąki i szczyptę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

W osobnej misce przygotuj ser, 2 jajka, skrobię ziemniaczaną, cukier i szczyptę cukru waniliowego. Ubij wszystko na puchatą masę za pomocą miksera.

Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w cieniutkie plasterki.

W misce przygotuj kruszonkę. Połącz ze sobą szklankę mąki, pół kostki masła, kakao i pół szklanki cukru. Wyrób jednolite ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.

Tortownice wyłóż papierem do pieczenia na spód wylej masę czekoladową. Na wierz wylej połowę masy serowej. Na masę serową poukładaj pokrojone brzoskwinie i przykryj je drugą połową masy. Na wierzch zetrzyj kruche ciasto, tak by zakrywało całą masę.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie możesz sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już suche, jeśli tak, to możesz wyciągnąć je z piekarnika. Posyp cukrem pudrem.

Sernikobrownie z brzoskwiniami podane na ozdobnej paterze. Wokoło rozrzucone brzoskwinie.
sernikobrownie z brzoskwiniami
Koszt przygotowania dania
42.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
573 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
98

Sernikobrownie z brzoskwiniami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sernikobrownie z brzoskwiniami

Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu będzie stanowić idealną ozdobę imprezowego stołu. Połączenie kontrastujących kolorów przyciąga wzrok wszystkich gości. Dużą niespodzianką są ukryte w środku masy serowej miękkie brzoskwinie. Ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciach, a także jako deser do kawy.

Serowiec z brzoskwiniami smakuje wybornie i jest to ciasto naprawdę słodkie, kruche i rozpływające się w ustach.

Przepis na sernik z brzoskwiniami jest kombinacją receptury na czekoladowe brownie i słodki sernik waniliowy. Najlepiej zrobić masę serową z sera z wiaderka, gdyż ma on odpowiednią, bardzo drobną strukturę, idealną do serowej słodkiej masy.

Ten placek jest naprawdę prosty, poradzi sobie z nim sobie nawet początkujących kucharzy, a dzięki dużej ilości smacznych warstw prezentuje się elegancko i szykownie. Wygląda jak wypiek wprost z drogiej i ekskluzywnej cukierni, choć jest smacznym, domowym plackiem. Sposób wykonania jest łatwy i niezbyt skomplikowany, a całość zabiera niewiele czasu.

W tym przepisie tradycyjny sernik łączy się z amerykańskim ciastem czekoladowym, dzięki temu tworzy przepyszny duet smakowy. Całość dopełniają słodkie brzoskwinie z kruszonką. Będzie idealnym deserem dla miłośników słodkich smaków.

Brzoskwinie, są idealnym wyborem do ciasta, ze względu na słodki smak i miękki miąższ. Pasują do waniliowej masy serowej. Najlepiej wybierać brzoskwinie w lekkim syropie. Brzoskwinie są bardzo zdrowymi owocami, zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Są świetnym źródłem boru, pierwiastka, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i rozrodczego, dlatego często powinny pojawiać się w potrawach kobiet w trakcie menopauzy. Są bardzo lekkostrawne, więc idealnie pasują do czekoladowego ciast. Brownie z tego przepisu wychodzi miękkie i wilgotne, co świetnie komponuje się z chrupiącą kruszonką. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Wartości odżywcze sernikobrownie z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (228g)
Energia (kalorie)
251.55 kcal
573.53 kcal
Białko
5.87 g
13.37 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w sernikobrownie z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję (228g)
Węglowodany
29.32 g
66.86 g
Węglowodany przyswajalne
27.94 g
63.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (228g)
Tłuszcz
13.18 g
30.06 g
Tłuszcze nasycone
8.86 g
20.19 g
Tłuszcze nienasycone
4.33 g
9.87 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.67 g
8.36 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
1.50 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernikobrownie z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję (228g)
Witamina B6
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cukier, masło.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
1.25 mg
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.35 mg
Niacyna
0.92 mg
2.10 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
23.68 µg (mcg)
53.99 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernikobrownie z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję (228g)
Sód
80.94 mg
184.54 mg
Potas
147.36 mg
335.99 mg
Wapń
42.99 mg
98.01 mg
Fosfor
97.09 mg
221.35 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
22.55 mg
51.42 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.26 mg
2.86 mg
Cynk
0.64 mg
1.45 mg
Miedź
0.16 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernikobrownie z brzoskwiniami 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sernikobrownie z brzoskwiniami

Lista alergenów dla sernikobrownie z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder, cukier wanilinowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania sernikobrownie z brzoskwiniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
1 wiaderko serka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Cukier
300 g
1,5 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Pieczarki
50 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 550
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Brzoskwinie w syropie
820 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
10.70
Za 820 g
Liczba porcji:
Razem
58.50
Łączny koszt
42.48
Jak oceniasz przepis na sernikobrownie z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób