Przepis na naleśniki z jabłkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka
- Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
- Jajko 2 szt. 2 sztuki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Jabłko 3 g 3 sztuki
Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj na gładką jednolitą masę za pomocą blendera.
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Starte jabłka wrzuć na patelnię i wymieszaj z cynamonem.
Podsmażaj jabłka bez tłuszczu ok. 5 min.
Jabłka ostaw do ostygnięcia.
Do ciasta naleśnikowego dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj.
Naleśniki smaży na beztłuszczowej patelni, obustronnie do zarumienienia.
Usmażone placki posmaruj jabłkami i zawiń.
Naleśniki podawaj posypane cynamonem.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki z jabłkami - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach z jabłkami
Naleśniki z jabłkami to jeden z najczęstszych i najpopularniejszych rodzajów naleśników na słodko. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno świeże jabłka, jak i przetwory w słoikach, musy oraz dżemy - w każdej z tych wersji będą pyszne i zyskają niejednego fana. Podawane z cynamonem stanowią dużą konkurencję dla tradycyjnej, domowej szarlotki.
Przepis na naleśniki z jabłkami jest bardzo prosty, choć nieco czasochłonny, dlatego najczęściej przygotowuje się je na podwieczorek lub kolację, ewentualnie sobotnie lub niedzielne śniadanie. Do przygotowania ciasta naleśnikowego potrzebne są jedynie jajka, mleko i mąka. Można dodać też niewielką ilość wody gazowanej, aby ciasto na naleśniki na słodko było bardziej puszyste. Farsz najlepiej zrobić ze świeżych, całych jabłek, jednak kiedy nie mamy wystarczającej ilości czasu, równie dobrze sprawdzą się gotowe przetwory lub dżemu. Aby przygotować nadzienie oprócz jabłek potrzebny będzie cynamon, który dopełni ich smak. Jabłka do naleśników można obrać lub zostawić bez skórką. Kolejnym krokiem jest ich starcie na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobne posiekanie za pomocą noża. Przygotowane jabłka należy przełożyć na patelnię i doprawić mielonym cynamonem. Jeśli są bardzo kwaśne warto dodać trochę cukru lub naturalnego słodzika. Smażone jabłka odstawiamy na chwile do ostygnięcia, smażymy placki i smarujemy je przygotowanym farszem.
Ciasto naleśnikowe z jabłkami świetnie smakuje z jogurtem naturalnym i/lub innymi, świeżymi owocami, najlepiej sezonowymi. Można podawać je także z pokruszonymi orzechami i rodzynkami. osoby lubiące bardzo słodki smak mogą wykorzystać polewę czekoladową lub bitą śmietanę, pamiętając jednak, że tak przygotowane naleśniki będą bardzo kalorycznym posiłkiem.
Dobrym pomysłem na wzbogacenie smaku naleśników z jabłkami jest dodatek mielonego cynamonu do ciasta - placki naleśnikowe będą miały dzięki niemu bardziej rumiany kolor i wyrazisty smak i aromat. Zamiast cynamonu można wykorzystać także ziarenka wanilii lub naturalne kakao.
Wartości odżywcze naleśników z jabłkami
Energia i białka
Węglowodany w naleśnikach z jabłkami
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy w przepisie na naleśniki z jabłkami
(370g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z jabłkami
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach z jabłkami
Lista alergenów dla naleśników z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko