Naleśniki z jabłkami

Opublikowano: 10.03.2021 r., 22:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki zawinięte w kształcie trójkąta, podane na białym talerzy z pokrojonym w plastry jabłkiem i listkami mięty.
Naleśniki z jabłkami
Przepis na przepyszne naleśniki z jabłkami na słodko. Idealny pomysł na pożywny podwieczorek, czy słodkie śniadanie. Podawane ze słodkim jogurtem waniliowym.
Przygotowanie 20 min
662 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (130 g)
  • Mleko 1,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko 2 sztuki (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Jabłko 3 sztuki (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, patelnia do naleśników, mikser, tarka

Przepis na naleśniki z jabłkami krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jajka i zmiksuj na gładką jednolitą masę za pomocą blendera.

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Starte jabłka wrzuć na patelnię i wymieszaj z cynamonem.

Podsmażaj jabłka bez tłuszczu ok. 5 min.

Jabłka ostaw do ostygnięcia.

Do ciasta naleśnikowego dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj.

Naleśniki smaży na beztłuszczowej patelni, obustronnie do zarumienienia.

Usmażone placki posmaruj jabłkami i zawiń.

Naleśniki podawaj posypane cynamonem.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat naleśników z jabłkami

Naleśniki z jabłkami to jeden z najczęstszych i najpopularniejszych rodzajów naleśników na słodko. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno świeże jabłka, jak i przetwory w słoikach, musy oraz dżemy - w każdej z tych wersji będą pyszne i zyskają niejednego fana. Podawane z cynamonem stanowią dużą konkurencję dla tradycyjnej, domowej szarlotki.

Przepis na naleśniki z jabłkami jest bardzo prosty, choć nieco czasochłonny, dlatego najczęściej przygotowuje się je na podwieczorek lub kolację, ewentualnie sobotnie lub niedzielne śniadanie. Do przygotowania ciasta naleśnikowego potrzebne są jedynie jajka, mleko i mąka. Można dodać też niewielką ilość wody gazowanej, aby ciasto na naleśniki na słodko było bardziej puszyste. Farsz najlepiej zrobić ze świeżych, całych jabłek, jednak kiedy nie mamy wystarczającej ilości czasu, równie dobrze sprawdzą się gotowe przetwory lub dżemu. Aby przygotować nadzienie oprócz jabłek potrzebny będzie cynamon, który dopełni ich smak. Jabłka do naleśników można obrać lub zostawić bez skórką. Kolejnym krokiem jest ich starcie na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobne posiekanie za pomocą noża. Przygotowane jabłka należy przełożyć na patelnię i doprawić mielonym cynamonem. Jeśli są bardzo kwaśne warto dodać trochę cukru lub naturalnego słodzika. Smażone jabłka odstawiamy na chwile do ostygnięcia, smażymy placki i smarujemy je przygotowanym farszem.

Ciasto naleśnikowe z jabłkami świetnie smakuje z jogurtem naturalnym i/lub innymi, świeżymi owocami, najlepiej sezonowymi. Można podawać je także z pokruszonymi orzechami i rodzynkami. osoby lubiące bardzo słodki smak mogą wykorzystać polewę czekoladową lub bitą śmietanę, pamiętając jednak, że tak przygotowane naleśniki będą bardzo kalorycznym posiłkiem.

Dobrym pomysłem na wzbogacenie smaku naleśników z jabłkami jest dodatek mielonego cynamonu do ciasta - placki naleśnikowe będą miały dzięki niemu bardziej rumiany kolor i wyrazisty smak i aromat. Zamiast cynamonu można wykorzystać także ziarenka wanilii lub naturalne kakao.

Alergeny w naleśnikach z jabłkami

Lista alergenów dla naleśników z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
179.03
662.40
Białko (g)
7.97
29.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
21.21
78.48
Węglowodany przyswajalne (g)
21.20
78.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
6.82
25.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
6.97
Tłuszcze nienasycone (g)
4.94
18.27
Cholesterol (mg)
82.20
304.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
6.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.81
176.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
50.23
185.84
Potas (mg)
139.84
517.42
Wapń (mg)
78.26
289.57
Fosfor (mg)
124.13
459.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.55
64.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
6.60
Cynk (mg)
0.76
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z jabłkami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z jabłkami

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jabłko
3 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
19.00