Pierogi z bobem

Opublikowano: 10.03.2021 r., 17:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na talerzu, który leży na drewnianym blacie, znajdują się pierogi z bobem. Dookoła talerza można zauważyć widelec, por na desce do krojenia oraz pęczek natki pietruszki.
Pierogi z bobem
Pierogi z bobem to idealny sposób na włączenie do diety roślin strączkowych. Masz dość nudy w kuchni? Musisz koniecznie spróbować zrobić pierogi z naszego przepisu.
Przygotowanie 90 min
614 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Bób (150 g)
  • Szpinak mrożony (150 g)
  • Ser parmezan (70 g)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na pierogi z bobem krok po kroku

Przygotuj ciasto na pierogi: do przesianej mąki dodaj olej i szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto na pierogi. Zawiń je w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.

Bób ugotuj, obierz i rozgnieć praską do ziemniaków. Szpinak rozmróź na patelni i odparuj nadmiar wody. Połącz bób, szpinak, starty parmezan, ulubione zioła i przyprawy. Farsz dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego okręgi przy pomocy szklanki. Na każdy okrąg nałóż farsz i zlep pieróg.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzuć partię pierogów i gotuj je przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Gotowe pierogi udekoruj listkami bazylii lub pietruszki.

Jak oceniasz przepis na pierogi z bobem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat pierogów z bobem

Pierogi z bobem będą dobrym rozwiązaniem, aby w naszej diecie znalazły się nasiona roślin strączkowych. Przepis na pierogi z bobem i szpinakiem może okazać się propozycją na zaskakujący obiad. Jest to danie wytrawne i można podawać je z dodatkiem śmietany. Połączenie szpinaku i bobu dostarczy dla naszego organizmu wielu cennych składników pokarmowych, o których przeczytasz w dalszej części.

Przepis na pierogi z bobem i parmezanem z dodatkiem szpinaku jest bardziej wymagający. Aby przygotować farsz z bobu do pierogów musisz wykorzystać ugotowany bób, podsmażony szpinak, parmezan, czosnek oraz zioła. Czas wymagany do przygotowania tego posiłku wynosi około 90 minut. Możesz również przygotować pierogi z bobem i ziemniakami, wystarczy, że zamienisz szpinak ugotowanymi i rozgniecionymi ziemniakami.

Bób jest doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Wiąże on kwasy żółciowe w jelicie grubym, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Dzięki sporej zawartości kwasu foliowego może zapobiegać wystąpieniu wad rozwojowych płodu oraz wspiera proces leczenia niedokrwistości. Poprzez niską zawartość sodu oraz bogactwo potasu bób pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi.

Szpinak również zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, potasu i magnezu. Szpinak, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, chroni przez chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą. Dodatkowo zawartość magnezu w tym produkcie pozytywnie wpłynie na osoby zestresowane i znerwicowane, wspomoże odzyskanie równowagi nerwowej. Spożywanie szpinaku zalecane jest dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na anemię. Osoby chorujące na kamicę nerkową nie powinny spożywać szpinaku, ze względu na występowanie w nim kwasu szczawianowego, wypłukującego z organizmu wapń.

Podsumowując pierogi z bobem, szpinakiem i serem będą dobrym wyborem w diecie osób cierpiących na anemię. Świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla obiadów z użyciem mięsa oraz wzbogacą naszą dietę o nasiona roślin strączkowych.

Alergeny w pierogach z bobem

Lista alergenów dla Pierogów z bobem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze pierogów z bobem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
273.31
614.95
Białko (g)
12.72
28.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
44.70
100.57
Węglowodany przyswajalne (g)
42.94
96.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
5.31
11.94
Tłuszcze nasycone (g)
2.52
5.67
Tłuszcze nienasycone (g)
2.79
6.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.57
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.36
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.13
9.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
129.97
292.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
110.13
247.80
Potas (mg)
195.17
439.12
Wapń (mg)
132.01
297.03
Fosfor (mg)
154.23
347.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.64
93.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.74
8.41
Cynk (mg)
1.08
2.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.66
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z bobem brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z bobem

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bób
150 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Szpinak mrożony
150 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 150 g
Ser parmezan
70 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 70 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
45.00