Przepisy z bobu

przepisy z bobu

Bób to popularna roślina strączkowa, która pojawia się w sklepach w sezonie letnim. Wtedy to jadana jest głównie w postaci ugotowanej, jako przekąska. Bób i bobik uprawiane były w basenie Morza Śródziemnego od czasów neolitu. Obecnie roślina ta jest bardzo popularna w kuchni arabskiej, gdzie robi się z niego humus, kotleciki, falafele, pasty i sosy do makaronu. W kuchni polskiej jada się głównie ugotowany bób jako przekąskę. Bób sprawdza się jako potrawa na obiad, gdyż zawiera dużo białka i może zastąpić mięso. Można z niego zrobić sosy do makaronu, kotlety, pasty do chleba, czy też sałatki.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z bobu

Przepisy w temacie przepisy z bobu

Jakie potrawy można przygotować z bobem? Oto zaskakujące przepisy

Lato podsuwa nam szybki i łatwy pomysł na przekąskę. Wystarczy ugotować bób i zjeść go obierając z łupinek. Mało kto wie, że z bobu można również robić najróżniejsze potrawy, jak sałatki, sosy do makaronu, kotlety czy też humus. Wystarczy ugotować, obrać, dodać ulubione warzywa i przyprawy i szybki przepis na obiad gotowy. Podsuwamy ciekawe pomysły na wykorzystanie bobu w daniach na obiad i przekąskach.

Jakie potrawy można zrobić z bobem

Bóg, czyli wyka, uprawiany był do celów spożywczych już w okresie neolitu. Jako roślina strączkowa, bób zawiera dużo białka i może zastąpić mięso dla osób na diecie wegetariańskiej oraz dla osób, które muszą ograniczyć mięso. Ma on również dużo błonnika i potasu. Przyczynia się do regulacji cholesterolu we krwi oraz ciśnienia krwi.

Bób ma zdolności alkalizujące. Dlatego też warto sięgać po potrawy z bobem dla odkwaszenia organizmu. Dania z bobu są korzystne również dla osób odchudzających się, gdyż bób zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczny. Natomiast dostarcza organizmowi wielu witamin, szczególnie witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Jednak bób nie jest dobry dla każdego. Powinny go unikać osoby cierpiące na dnę moczanową oraz diabetycy.

Przepisy na dania z bobu

Co ciekawe, w kuchni polskiej nie wykształciły się przepisy na dania z bobu. Ugotowany bób jada się po prostu jako przekąskę. Po zakupie możemy przechowywać bób w lodówce do tygodnia. Przed gotowaniem należy go dokładnie umyć. Bób gotujemy pod przykryciem dodając do wody łyżkę cukru, zaś pod koniec wodę solimy. Możemy go również ugotować na parze lub piec w piekarniku.

Bób i bobik pełnią dużą rolę w kuchni arabskiej. Z gotowanego bobu robi się pyszną sałatkę z pomidorami. Kuchnia arabska podsuwa także pomysł na sos z bobu z jogurtem i pastą tahini. Co ciekawe, z bobu można zrobić także humus. W krajach arabskich bób sprzedawany jest w puszkach, gotowy do użycia. Ze świeżego, namoczonego bobu robi się tam falafele. Natomiast w kuchni chińskiej robi się sałatki z dodatkiem bobu.

Najciekawsze przepisy na potrawy z bobem

Jak zrobić danie z gotowanego bobu na obiad

Bób wystarczy tylko ugotować i zjeść na kolację lub jako przekąskę przed telewizorem. Mało kto jednak wie, że bób można dodawać do wielu dań oraz przygotować z niego potrawy na obiad. Z gotowanego bobu robimy także kotlety, sosy do makaronu oraz zupy. Dodajemy go do sałatek, czy duszonych potraw z kurczaka. Świetny przepis na szybki obiad stanowi również zupa z bobem lub puree z bobu. Bób możemy dodać do farszu do pierogów, naleśników lub pasztecików.

Bób ma tyle białka, że może z powodzeniem zastąpić mięso. Dlatego też dobry pomysł na danie na obiad stanowi bób z makaronem. Aby zrobić szybki obiad wystarczy ugotować bób, obrać z łupinek oraz połączyć z ryżem, kaszą i makaronem i warzywami. Bób świetnie pasuje do pomidorów i sera feta. Ale wystarczy to co mamy w lodówce, aby stworzyć szybki przepis na risotto lub kaszotto z bobem.

Z bobu robimy także wegetariańskie kotleciki. Falafele ze świeżego bobu to potrawa typowa dla kuchni arabskiej, lecz można także u nas zrobić ją na obiad. Wystarczy bób namoczyć, a następnie zmiksować z mąką, warzywami i przyprawami. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w ziarnach sezamu i smażymy. Co ciekawe, z łupinek gotowanego bobu również można usmażyć kotleciki. Bób ugotowany lub świeży namoczony może posłużyć nie tylko jako farsz do pierogów, lecz także do nadziewania wszelkiego rodzaju mięsnych roladek czy kotletów mielonych z wieprzowiny lub drobiu.

Przekąski z ugotowanego i świeżego bobu

Bób świetnie nadaje się jako składnik pasty do pieczywa. Wystarczy go ugotować i zmiksować z przyprawami i dodatkami. Idealnie do bobu pasują sery, jak feta, ricotta czy parmezan.

Bób idealnie sprawdza się jako składnik sałatek. Doskonale smakuje zarówno w sałatkach wiosennych ze świeżymi warzywami, jak również w sałatkach makaronowych z mięsem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto