Jak długo gotować bób?

Czas gotowania bobu zależy od jego dojrzałości. A więc jak długo gotować bób?

- bardzo młody bób potrzebuje niewiele czasu — już po 5 minutach będzie dobry,

- średnio młody bób gotuje się około 6- 7 minut,

- starszy bób potrzebuje około 15 minut,

- bardzo stary bób należy gotować od 20 do 30 minut.

Najkrócej gotuje się bób mrożony, zwykle jest on gotowy już w 4 do 5 minut.

Zobacz pytania podobne do jak długo gotować bób?

To może wydać Ci się interesujące

Jak długo gotować bób? Co jeszcze warto wiedzieć?

Bob to roślina strączkowa, która gości na stołach niezwykle często, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy to bez problemu można dostać go w każdym sklepie, czy na straganie. Bób, oprócz tego, że jest niezwykle smaczny, jest również zdrowy. Bób zawiera znaczne ilości magnezu, miedzi, a także 177 mg folianów w 100 gramach (44% dziennego zapotrzebowania na ten składnik). Zawiera również witaminę K, tiaminę i ryboflawinę. Duża obecność błonnika reguluje pracę jelit, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i zapewnia uczucie sytości na długo, chroniąc tym samym przed zgubnym podjadaniem. Dodatkowo zawartość witamin z grupy B usprawnia metabolizm węglowodanów. Bób jest nie tylko zdrowy, ale także bogaty w cenne składniki odżywcze. Świeży bób to doskonałe źródło, m.in. potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, oraz bardzo potrzebnych nam aminokwasów. Jest także naturalnym źródłem sodu, miedzi i wielu witamin. Badania dowodzą, że zawarty w bobie tryptofan ma działanie uspokajające i zapewnia zdrowy, spokojny sen. Zwiększenie jego obecności w ludzkim ciele jest celem w leczeniu bezsenności czy bezdechu sennego.

Najlepszą metodą obróbki bobu jest jego gotowanie. Zarówno na parze, jak i w wodzie. Gotowanie bobu jest niezbędne do jego wykorzystania. Tego warzywa nie można spożywać na surowo. Czas gotowania bobu zależy od jego dojrzałości. A więc jak długo gotować bób?

- bardzo młody bób potrzebuje niewiele czasu — już po 5 minutach będzie dobry,

- średnio młody bób gotuje się około 6- 7 minut,

- starszy bób potrzebuje około 15 minut,

- bardzo stary bób należy gotować od 20 do 30 minut.

Najkrócej gotuje się bób mrożony, zwykle jest on gotowy już w 4 do 5 minut. Najlepszy bób to taki, który po ugotowaniu jest wciąż jędrny, jednak miękki. To ile minut powinien spędzić w garnku, to jest też zależne od preferowanego stopnia miękkości. Jednak nie należy bobu rozgotowywać, jak inne warzywa staje się wtedy niesmaczny i ma też wyższy indeks glikemiczny, co jest informacją niezwykle istotną zwłaszcza dla osób, które mają problemy z gospodarką cukrową i insulinową w organizmie.

Gotowany bób można wykorzystywać na wiele sposobów. To dobry i pyszny dodatek do sałatek. To również smaczny zamiennik mięsa, który można dodawać do makaronów, czy kasz. Gdzie najlepiej sprawdzi się bób?

- we włoskich makaronach,

- w orzeźwiających sałatkach,

- w kotletach,

- w domowych pastach,

- w lekkich sosach,

- w odżywczych zupach.

Teraz gdy już wiesz, ile czasu gotować bób możesz śmiało sięgać po dania na jego bazie. Najlepsze przepisy znajdziesz w tym wpisie. Dzięki nim nie tylko wspaniale przygotujesz bób, ale również stworzysz na jego bazie odżywczy posiłek dla całej rodziny. To ile powinien się gotować w garnku, zależy od ilości wody, ale również dobranego naczynia, dlatego jest to czas tylko przykładowy. Podczas gotowania należy sprawdzać co jakiś czas, czy bób jest już miękki. Bób to zielone rośliny strączkowe o lekko słodkim i ziemistym smaku. Jest spożywany przez ludzi na całym świecie. Nic dziwnego, jest naprawdę smaczny, dostarcza też mnóstwa cennych związków. Dobrze sięgać po niego na co dzień.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto