Przepis na makaron z bobem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, durszlak, patelnia

Ser zetrzyj na tarce.

Bób ugotuj do miękkości (skórka będzie pomarszczona) w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Odcedź, odstaw do lekkiego przestudzenia i obierz ze skórki.

Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na bok.

Makaron ugotuj według zaleceń producenta zamieszonych na opakowaniu.

Odcedź i umieść na talerzach. Dodaj groszek i bób.

Następnie każdą porcję polej oliwą z oliwek i posyp startym serem. Podawaj od razu.

Makaron z bobem znajduje się na pomarańczowo-brązowym talerzu. Talerz leży na ściereczce. W tle widać buteleczkę z oliwą i miskę z zielonym groszkiem.
Makaron z bobem
Koszt przygotowania dania
17.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
842 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Makaron z bobem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z bobem

Makaron z bobem to dobry pomysł na szybki obiad. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wiele składników. Danie jest bardzo smaczne, a na jego przygotowanie może pokusić się ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Miłośnicy bobu będą zachwyceni!

Jak przygotować makaron z bobem? W przypadku tego przepisu wystarczy ugotować poszczególne składniki oraz zetrzeć na tarce wybrany ser żółty. Potem wystarczy wszystko rozdzielić na porcje i polać oliwą z oliwek.

Ugotowanie groszku powinno zająć ok. 15 minut. Bób może być miękki już po 5 minutach, jeśli jest młody. W przypadku starego bobu będzie to kwestia ok. 15 minut. Jeżeli chcesz przygotować naprawdę szybki i smaczny obiad, to warto gotować wszystko w tym samym czasie. Dzięki temu wszystkie składniki będą jednakowo ciepłe.

Ten przepis na makaron z bobem możesz zmodyfikować, aby bardziej wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Zamiast oliwy z oliwek możesz zdecydować się na sos winegret lub śmietanowy. Bardzo często makaron z bobem przygotowywany jest z dodatkiem boczku. Boczek należy smażyć na patelni, aż się przyrumieni.

Możesz pokusić się na makaron z bobem i szpinakiem w sosie śmietanowym. Makaron trzeba ugotować al dente w osolonej wodzie. Bób należy gotować do miękkości i obrać ze skórki. Masło trzeba dobrze rozgrzać na patelni, a potem dodać do niego cebulkę z czosnkiem. Gdy się przysmażą, można dodać szpinak. Kiedy liście zwiędną, trzeba dorzucić bób. Całość wystarczy podsmażać przez kilka minut. Po zmniejszeniu mocy kuchenki można dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Całość trzeba gotować ok. 5 min. Po tym czasie należy wrzucić makaron, wymieszać z resztą i gotować ostatnie 2-3 min. Gotowy makaron z bobem wystarczy umieścić na talerzu i posypać startym żółtym serem. To danie możesz też zrobić z suszonymi pomidorami.

Bób można jeść bez żadnych dodatków, ponieważ sam w sobie jest bardzo dobry. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść go np. z makaron. Można do tego dodać groszek i ser, a potem całość posypać serem, ale makaron z bobem będzie też dobry z pomidorami, serem feta, szpinakiem czy boczkiem. Opcji jest wiele i warto wypróbować ich kilka, aby sprawdzić, które połączenie jest dla nas najsmaczniejsze!

Wartości odżywcze makaronu z bobem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
221.66 kcal
842.32 kcal
Białko
10.94 g
41.56 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w makaronie z bobem

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
30.08 g
114.32 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
25.01 g
95.04 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
7.20 g
27.35 g
Tłuszcze nasycone
2.54 g
9.65 g
Tłuszcze nienasycone
4.66 g
17.70 g
Tłuszcze jednonasycone
3.83 g
14.57 g
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
3.13 g

Witaminy w przepisie na makaron z bobem

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina B6
0.12 mg
0.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.18 mg
4.48 mg
Tiamina
0.13 mg
0.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.73 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.81 mg
6.87 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
80.51 µg (mcg)
305.94 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z bobem

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
117.00 mg
444.60 mg
Potas
252.75 mg
960.44 mg
Wapń
129.59 mg
492.46 mg
Fosfor
185.33 mg
704.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
37.85 mg
143.82 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.36 mg
5.18 mg
Cynk
1.26 mg
4.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.28 mg
1.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.60 mg
2.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z bobem 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z bobem

Lista alergenów dla makaronu z bobem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Cena przygotowania makaronu z bobem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
245 g
3 garście
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.35
Za 245 g
Groszek zielony
100 g
2/3 szklanki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
W kostce
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Makaron penne
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
53.50
Jak oceniasz przepis na makaron z bobem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób