Przepis na makaron z bobem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, durszlak, patelnia

Ser zetrzyj na tarce.

Bób ugotuj do miękkości (skórka będzie pomarszczona) w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Odcedź, odstaw do lekkiego przestudzenia i obierz ze skórki.

Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na bok.

Makaron ugotuj według zaleceń producenta zamieszonych na opakowaniu.

Odcedź i umieść na talerzach. Dodaj groszek i bób.

Następnie każdą porcję polej oliwą z oliwek i posyp startym serem. Podawaj od razu.

Makaron z bobem znajduje się na pomarańczowo-brązowym talerzu. Talerz leży na ściereczce. W tle widać buteleczkę z oliwą i miskę z zielonym groszkiem.
Makaron z bobem
Koszt przygotowania dania
17.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
842 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Makaron z bobem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z bobem

Makaron z bobem to dobry pomysł na szybki obiad. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wiele składników. Danie jest bardzo smaczne, a na jego przygotowanie może pokusić się ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Miłośnicy bobu będą zachwyceni!

Jak przygotować makaron z bobem? W przypadku tego przepisu wystarczy ugotować poszczególne składniki oraz zetrzeć na tarce wybrany ser żółty. Potem wystarczy wszystko rozdzielić na porcje i polać oliwą z oliwek.

Ugotowanie groszku powinno zająć ok. 15 minut. Bób może być miękki już po 5 minutach, jeśli jest młody. W przypadku starego bobu będzie to kwestia ok. 15 minut. Jeżeli chcesz przygotować naprawdę szybki i smaczny obiad, to warto gotować wszystko w tym samym czasie. Dzięki temu wszystkie składniki będą jednakowo ciepłe.

Ten przepis na makaron z bobem możesz zmodyfikować, aby bardziej wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Zamiast oliwy z oliwek możesz zdecydować się na sos winegret lub śmietanowy. Bardzo często makaron z bobem przygotowywany jest z dodatkiem boczku. Boczek należy smażyć na patelni, aż się przyrumieni.

Możesz pokusić się na makaron z bobem i szpinakiem w sosie śmietanowym. Makaron trzeba ugotować al dente w osolonej wodzie. Bób należy gotować do miękkości i obrać ze skórki. Masło trzeba dobrze rozgrzać na patelni, a potem dodać do niego cebulkę z czosnkiem. Gdy się przysmażą, można dodać szpinak. Kiedy liście zwiędną, trzeba dorzucić bób. Całość wystarczy podsmażać przez kilka minut. Po zmniejszeniu mocy kuchenki można dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Całość trzeba gotować ok. 5 min. Po tym czasie należy wrzucić makaron, wymieszać z resztą i gotować ostatnie 2-3 min. Gotowy makaron z bobem wystarczy umieścić na talerzu i posypać startym żółtym serem. To danie możesz też zrobić z suszonymi pomidorami.

Bób można jeść bez żadnych dodatków, ponieważ sam w sobie jest bardzo dobry. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść go np. z makaron. Można do tego dodać groszek i ser, a potem całość posypać serem, ale makaron z bobem będzie też dobry z pomidorami, serem feta, szpinakiem czy boczkiem. Opcji jest wiele i warto wypróbować ich kilka, aby sprawdzić, które połączenie jest dla nas najsmaczniejsze!

Wartości odżywcze makaronu z bobem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
221.66 kcal
842.32 kcal
Białko
10.94 g
41.56 g

Węglowodany w makaronie z bobem

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
30.08 g
114.32 g
Węglowodany przyswajalne
25.01 g
95.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.07 g
19.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
7.20 g
27.35 g
Tłuszcze nasycone
2.54 g
9.65 g
Tłuszcze nienasycone
4.66 g
17.70 g
Tłuszcze jednonasycone
3.83 g
14.57 g
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
3.13 g
Cholesterol
5.98 mg
22.71 mg

Witaminy w przepisie na makaron z bobem

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
32.19 µg (mcg)
122.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina C
8.62 mg
32.77 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina E
1.18 mg
4.48 mg
Retinol
17.66 µg (mcg)
67.12 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.50 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.73 mg
Niacyna
1.81 mg
6.87 mg
Foliany
80.51 µg (mcg)
305.94 µg (mcg)
Beta karoten
169.10 µg (mcg)
642.59 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron z bobem

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
117.00 mg
444.60 mg
Potas
252.75 mg
960.44 mg
Wapń
129.59 mg
492.46 mg
Fosfor
185.33 mg
704.27 mg
Magnez
37.85 mg
143.82 mg
Żelazo
1.36 mg
5.18 mg
Cynk
1.26 mg
4.80 mg
Miedź
0.28 mg
1.08 mg
Mangan
0.60 mg
2.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z bobem 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z bobem

Lista alergenów dla makaronu z bobem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Cena przygotowania makaronu z bobem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
245 g
3 garście
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.35
Za 245 g
Groszek zielony
100 g
2/3 szklanki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
W kostce
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Makaron penne
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Koszt składników
53.50
Jak oceniasz przepis na makaron z bobem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób