Przepis na sałatkę z bobem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, patelnia grillowa

Ugotuj bób w wodzie z dodatkiem cukru (płaska łyżeczka) i soli (pół łyżeczki). Gotuj do momentu, aż skórka będzie pomarszczona, a sam bób będzie miękki. Możesz obrać go z łupin lub zjeść ze skórką.

Cukinię umyj, a później w pokrój w grube plasterki i grilluj na specjalnej patelni.

Ser feta pokrój w kostkę.

Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki.

Ocet winny wymieszaj z solą i pieprzem, a następnie dodaj oliwę z oliwek. Sałatkę polej sosem winegret tuż przed podaniem. Na koniec możesz ją posypać ulubionymi ziołami (np. bazylią).

Sałatka z bobem, cukinią, szczypiorkiem i pomidorkami znajduje się w drewnianej misce. Miska stoi na ściereczce. Obok leży rozsypany bób, zioła oraz sztućce.
Sałatka z bobem
Koszt przygotowania dania
22.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Sałatka z bobem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z bobem

Sałatka z bobem jest dość nietypowa, ale idealnie nadaje się do obiadu lub jako osobny posiłek w ciągu dnia. Ten przepis jest łatwy, choć nieco czasochłonny. Jeśli chcesz przygotować sałatkę z gotowanego bobu dla swoich znajomych, warto zacząć robić ją nieco przed ich przybyciem. Niekiedy można spotkać się z określeniem, że jest to amerykańska sałatka z bobu, ale jest to bardziej kuchnia polska.

Jak zrobić sałatkę z bobem? Przede wszystkim trzeba zacząć od ugotowania bobu. Bób powinien gotować się ok. 15-20 min. Jedynie młody bób ugotuje się szybciej. Możesz jeść go z łupiną, ale czasami nawet długo gotowany bób ma dalej twardą skórkę, więc lepiej się jej pozbyć i zjeść tylko środek.

Cukinię można przyrządzić na wiele sposób. Może być gotowana, smażona i grillowana. Jednak w przypadku sałatki, cukinia najlepiej sprawdza się w tej ostatniej postaci. Cukinia powinna być obsypania solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami przez wrzuceniem jej na patelnię. Przyrumienioną cukinię warto najpierw odstawić na bok, aby przestygła, a dopiero potem pokroić na mniejsze kawałki.

Możesz modyfikować przepis. Do sałatki z bobem będą pasować czarne oliwki. Pomidorki koktajlowe możesz zamienić na pomidora malinowego. Jeżeli nie odpowiada ci ser feta, możesz z niego zrezygnować i dodać np. ser mozzarella lub parmezan. Ten ser możesz zetrzeć na tarce, zamiast kroić w kostkę. Ciekawym dodatkiem będą uprażone na patelni łuskane nasiona słonecznika.

Sałatka z bobu jest najlepsza z sosem winegret. Może być na bazie octu winnego (jak w przepisie) lub soku z cytryny. Niektórzy dodają tam jeszcze musztardę, miód lub cukier. Od ciebie zależy, na jaki sos winegret się skusisz. Należy polać nim sałatkę dopiero przed jej podaniem. Równie dobrze możesz jedynie skropić sałatkę oliwą z oliwek. Na sam koniec warto posypać bób jakimiś ziołami (bazylią, kolendrą) lub np. sezamem. Jeżeli brakuje ci czegoś mocno chrupiącego w sałatce, możesz dodać prażoną cebulkę. Należy ją dorzucić tuż przed podaniem sałatki, inaczej straci swoją chrupkość.

Wartości odżywcze sałatki z bobem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
127.88 kcal
255.75 kcal
Białko
5.56 g
11.11 g

Węglowodany w sałatce z bobem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
7.61 g
15.23 g
Węglowodany przyswajalne
4.84 g
9.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.77 g
5.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
9.27 g
18.54 g
Tłuszcze nasycone
4.00 g
8.00 g
Tłuszcze nienasycone
5.27 g
10.54 g
Tłuszcze jednonasycone
4.50 g
9.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
1.54 g
Cholesterol
16.48 mg
32.96 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z bobem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
36.67 µg (mcg)
73.33 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
8.36 mg
16.72 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina E
1.18 mg
2.36 mg
Retinol
23.15 µg (mcg)
46.30 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.55 mg
Niacyna
1.09 mg
2.18 mg
Foliany
60.86 µg (mcg)
121.73 µg (mcg)
Beta karoten
153.52 µg (mcg)
307.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z bobem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
222.14 mg
444.27 mg
Potas
225.62 mg
451.23 mg
Wapń
109.11 mg
218.22 mg
Fosfor
117.11 mg
234.22 mg
Magnez
20.74 mg
41.48 mg
Żelazo
0.78 mg
1.56 mg
Cynk
0.96 mg
1.93 mg
Miedź
0.15 mg
0.30 mg
Mangan
0.28 mg
0.56 mg
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z bobem 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z bobem

Lista alergenów dla sałatki z bobem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania sałatki z bobem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
250 g
15.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 250 g
Cukinia
250 g
1 cukinia
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Pomidory koktajlowe
100 g
10 sztuk
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Ocet winny
20 ml
2 łyżki
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z bobem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.7% osób