Sałatki na imprezę

sałatki na imprezę

Sałatka na przyjęciu pełni ważną rolę. Nie tylko smakuje i ładnie wygląda, lecz także poprawia trawienie. Warzywa pomagają strawić ciężkie imprezowe dania i łagodzą skutki przejedzenia. Sałatki stanowią też niedrogie dania imprezowe, które łatwo jest przygotować przed imprezą. Do klasyki kuchni polskiej należy tradycyjna sałatka jarzynowa, bez której trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Do najciekawszych pomysłów należą sałatki warstwowe, które pięknie prezentują się na stole. Bardzo dobrym pomysłem są sałatki w stylu włoskich antipasti, jak sałatka caprese czy wegetariańskie carpaccio.

Najciekawsze przepisy w temacie sałatki na imprezę

Przepisy w temacie sałatki na imprezę

Najciekawsze artykuły w temacie sałatki na imprezę

Sałatki na imprezę - pomysły na smaczne, łatwe i niedrogie sałatki imprezowe

Żadna impreza nie może się obyć bez kilku pysznych sałatek, które urozmaicają stół. Sałatki nie tylko smakują, zdobią stół czy bufet, lecz także ułatwiają trawienie i łagodzą skutki przejedzenia na imprezie. Sałatkę nie tylko łatwo podać na bufecie, łatwo ją zjeść na stojąco, lecz także są tanie, łatwe i szybkie do przygotowania. Pozwalają niedrogo urozmaicić imprezowy stół lub bufet. Jakie sałatki najlepiej wybrać na imprezę klasyczną i bufetową? Doradzamy najciekawsze sposoby robienia i prezentowania imprezowych sałatek. Przedstawiamy tanie i proste przepisy jak uatrakcyjnić imprezowy bufet.

Dlaczego sałatka to dobre danie imprezowe

Sałatki królują na wszelkiego rodzaju imprezach, tych tradycyjnych przy stole i nowoczesnych imprezach barowych. Według polskiej tradycji w czasie przyjęć najczęściej jada się mięso pod różnymi postaciami, które jest ciężkostrawne. Natomiast sałatka włącza do imprezowego menu warzywa. Nie tylko sprawia, że imprezowe menu jest ciekawe i urozmaicone, lecz także ułatwia trawienie i odciąża układ pokarmowy przy suto zastawionym stole. Duża ilość warzyw i sałatek sprawi, że goście nie stają się ociężali po zjedzeniu dużych ilości mięsa i dobrze się bawią.

Sałatki sprawdzają się bardzo dobrze także na imprezach barowych, gdzie goście nakładają sobie na talerze dania z bufetu i jedzą je na stojąco. Na imprezach często jest tłoczno, goście stoją i rozmawiają. Dlatego też sałatki na imprezę powinny być tak zrobione i podane, aby łatwo było je nałożyć na mały talerzyk i zjeść przy pomocy widelczyka stojąc. Najlepiej sprawdzają się sałatki o zwartej konsystencji, których nie można rozlać sobie lub komuś na kreację. Nie sprawdzają się natomiast sałatki z dużą ilością sosu, który może wylać się, gdy będziemy przechodzić pomiędzy gośćmi. Na imprezie unika się również sałatek z warzywami liściastymi jak różne rodzaje sałaty, gdyż podczas jedzenia można się pochlapać sosem z liści sałaty. Dodajemy małe listki jak rukola czy bazylia. Obowiązuje zasada, aby kawałki warzyw były małe i łatwe do zjedzenia z małego talerzyka trzymanego w ręku.

Na imprezy bufetowe robimy sporą ilość sałatek, aby goście mieli wybór. Odgrywa tu rolę także estetyka, tak aby bufet pięknie się prezentował, a kolory sałatek cieszyły oczy. Prym wiodą sałatki warstwowe, które zachwycają pięknymi kolorami. Świetne wrażenie sprawiają też sałatki włoskie, na przykład sałatka caprese.

Najciekawsze przepisy na sałatki na imprezę

Klasyczne imprezowe dania warzywne kuchni polskiej

Tradycyjne, polskie przyjęcie nie może się obyć bez klasycznej sałatki jarzynowej. Zwykle robi się ją z warzyw pozostałych po gotowaniu rosołu. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy pokrojony ogórek kiszony i jabłko. Jako sos stosuje się majonez. Jeśli nie lubimy ciężkich sosów, możemy zrobić sos ze śmietany i odrobiny musztardy. Tradycyjną sałatkę jarzynową możemy zmodyfikować dodając różne składniki jak groszek, kukurydza z puszki, kawałki ananasa, czy melona.

Do klasyki kuchni polskiej należą również najróżniejsze sałatki śledziowe. Można tu wymienić śledzie w przyprawach korzennych, śledzie pod pierzynką, czy śledzie w śmietanie.

Sałatki z majonezem są bardzo łatwe do zrobienia i świetnie nadają się na imprezę. Wystarczy zaopatrzyć się w kukurydzę z puszki, puszkę groszku, puszkę selera i puszkę ananasa. Całość łączymy i mieszamy z majonezem. Aby sałatka była bardziej syta, lecz nadal wegetariańska, możemy dodać jajko na twardo lub żółty ser pokrojony w kostkę. W wersji mięsnej można również dodać pokrojoną szynkę.

Proste i smaczne sałatki warstwowe

Idealnym pomysłem na tanie, proste i dobre przepisy na imprezowe dania, są sałatki warstwowe. Nie tylko są smaczne, szybkie do zrobienia, lecz także świetnie zdobią stół. Dobre sałatki warstwowe robimy w szklanym naczyniu, tak aby jej kolorowy, warstwowy układ był widoczny. Warstwy układamy w ten sposób, aby różniły się one kolorami. Sałatki powinny być także zróżnicowane smakowo. Jeśli dodajemy do sałatki składniki o mocnym smaku, na przykład śledzie lub oliwki, należy sałatkę złagodzić przez neutralne smaki jak jabłko, jajko na twardo, lub ser żółty. Właściwie każdą sałatkę można ułożyć w sposób warstwowy, tak aby cieszyła oko na imprezie.

Do skomponowania sałatki warstwowej możemy użyć takie kolorowe warstwy jak:

  • żółta kukurydza z puszki,
  • zielony groszek,
  • jajko na twardo,
  • pomidory koktajlowe,
  • czerwona kapusta,
  • żółty ser,
  • kapusta pekińska,
  • roszponka,
  • szynka.

Szybkie i proste sałatki na imprezę w stylu włoskim

Na imprezach świetnie sprawdzają się dania w stylu włoskich antipasti. Przykładem jest sałatka caprese. Jest to danie szybkie i proste do zrobienie, przy tym bardzo smaczne. Wystarczy ułożyć na półmisku na przemian plasterki pomidora i plasterki mozzarelli, przekładając liśćmi bazylii. Całość posypujemy włoskimi przyprawami, skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Danie to jest szybkie i tanie i można jest zrobić tuż przed imprezą.

Na imprezach z reguły nie podaje się sałatek mięsnych, gdyż dużo mięsa serwowane jest w innych daniach. Do wyjątków należy carpaccio, czyli rodzaj sałatki z cienkich plastrów surowej polędwicy wołowej, przekładanych plastrami parmezanu i udekorowanych rukolą. Proste, tanie i smaczne danie stanowi wegetariańska wersja carpaccio. Robimy je z plasterków upieczonego buraka.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto