Sałatka cezar

Opublikowano: 26.03.2021 r., 20:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Duża porcja sałatki cezar z anchois, podana na eleganckiej białej misce. Posypana startym parmezanem.
Sałatka cezar
Sałatka cezar jest prostym, łatwym i pysznym daniem, jednak smakuje naprawdę wybornie. Idealnie nada się na szybki lunch, czy jako wykwintna przystawka.
Przygotowanie 25 min
422 kcal
Kcal w porcji
313 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 duże piersi (400 g)
  • Sałata rzymska 1 duża główka (400 g)
  • Chleb 3 kromki (105 g)
  • Ser parmezan 4 łyżki (32 g)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (15 ml)
  • Pomidory koktajlowe 10 szt (200 g)
  • Anchois 0,5 słoika (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, salaterka

Przepis na sałatkę cezar krok po kroku

Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki , posyp solą i pieprzem, a następnie natrzyj oliwą. Mięso zgrilluj z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Gdy będzie gotowe ostudź i pokrój w dużą kostkę i przełóż mięso do dużej miski.

Anchois odcedź z nadmiaru zalewy i pokrój w dużą kostkę, a następnie dołóż do kurczaka.

Sałatę umyj i porozrywaj na mniejsze kawałki, dorzuć do reszty składników.

Pomidory umyj i pokrój na pół, następnie wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.

Chleb pokrój na małe kawałki i podpiecz na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy będą rumiane dodaj je do pozostałych składników.

Sałatkę posyp obficie startym parmezanem.

W małej miseczce wymieszaj majonez, drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, sól, pieprz i odrobinę oleju z anchois. Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę cezar
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki cezar

Sałatka cezar jest wspaniałą i aromatyczną potrawą, idealną na przyjęcia, a także spotkania w gronie rodziny, czy przyjaciół. Swój wspaniały smak zawdzięcza dwóm głównym składnikom - anchois i grillowanemu kurczakowi, a także dodatkowi aromatycznego i wyrazistego parmezanu. Parmezan naturalnie zawiera bardzo mało laktozy, dlatego sprawdzi się w diecie osób wykluczających ten składnik.

Przepis jest naprawdę bardzo prosty, dlatego bez wątpienia poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Pomimo dużej prostoty, sałatka zaskakuje wspaniałym aromatem i mnogością smaków. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom minimalizmu kulinarnego, a także osobom kochającym wyborny i wyrazisty smak.

Sałatka najlepiej prezentuje się z kurczakiem. To mięso ma odpowiednią fakturę, a także łagodny smak, który świetnie łączy się z anchois i tartym serem. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka do sałatki cezar, tak by był soczysty i odpowiednio kruchy, a przy tym smaczny, to ten przepis będzie dla ciebie idealny.

Składniki, choć niepozorne, razem tworzą przepyszną mieszankę, obok której ciężko przejść obojętnie.

Kluczowy w tym daniu jest również sos, do którego dodaje się małą ilość oliwy z anchois, by podkręcić smak. Dzięki temu zyskuje on ciekawej nuty. Żadna inna surówka nie odznacza się tak wspaniałym i głębokim aromatem. Najlepiej smakuje podana z grzankami, idealnie sprawdzi się w tej roli kawałek pszennego chleba, któremu potrzebne jest lekkie odświeżenie.

Sałatka cezara jest naprawdę lekka i jednocześnie sycąca. Kiedy podamy ją z pomidorami i piersią z kurczaka staje się bardzo zdrowym posiłkiem. Pomidory zawierają bardzo dużą ilość likopenu - antyoksydantu, który wspiera pracę serca i chroni je przed wpływem szkodliwych czynników.

Sałata rzymska, używana w sałatce, nie tylko pięknie się prezentuje, ze względu na swój zielony kolor, ale jest również świetnym źródłem witaminy K, a także roślinnego żelaza. Jej smak jest łagodny, więc nie przytłacza pozostałych produktów, użytych do wykonania dania. Pierś z kurczaka sprawia, że sałatka jest bogata w lekkostrawne białko, które pomaga w budowaniu masy mięśniowej. To świetny pomysł na zdrowe i proste danie, które pokocha każdy miłośnik minimalizmu i kuchni włoskiej.

Alergeny w sałatce cezar

Lista alergenów dla sałatki cezar przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • anchois

Wartości odżywcze sałatki cezar

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(313g)
Energia (kcal)
134.83
422.01
Białko (g)
10.06
31.50
Fenyloalanina (mg)
0.37
1.16
Brak danych dla: chleb, anchois.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(313g)
Węglowodany (g)
5.92
18.51
Węglowodany przyswajalne (g)
4.86
15.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
3.30
Sacharoza (cukier) (g)
0.03
0.09
Brak danych dla: chleb, ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.33
1.02
Brak danych dla: chleb, ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.48
1.49
Brak danych dla: chleb, ser parmezan.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: chleb, ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(313g)
Tłuszcz (g)
7.78
24.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
6.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.62
17.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.44
7.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.18
9.95
Cholesterol (mg)
27.58
86.31
Brak danych dla: anchois.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(313g)
Witamina A (µg (mcg))
155.37
486.31
Witamina B6 (mg)
0.31
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.38
Witamina C (mg)
3.47
10.85
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.24
Witamina E (mg)
0.66
2.07
Brak danych dla: chleb.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.15
28.64
Tiamina (mg)
0.10
0.32
Ryboflawina (mg)
0.12
0.38
Niacyna (mg)
4.06
12.72
Foliany (µg (mcg))
58.77
183.95
Beta karoten (µg (mcg))
1744.70
5460.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(313g)
Sód (mg)
199.20
623.50
Potas (mg)
247.72
775.36
Wapń (mg)
66.72
208.82
Fosfor (mg)
114.97
359.87
Magnez (mg)
20.00
62.61
Żelazo (mg)
0.89
2.77
Cynk (mg)
0.52
1.63
Miedź (mg)
0.06
0.18
Mangan (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: chleb, anchois.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki cezar 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki cezar

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 duże piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Sałata rzymska
400 g
1 duża główka
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 400 g
Chleb
105 g
3 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 105 g
Ser parmezan
32 g
4 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
4.16
Za 32 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Pomidory koktajlowe
200 g
10 szt
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Anchois
25 g
0,5 słoika
7.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 25 g
Koszt składników
72.00