Przepis na sałatkę z selera konserwowego krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
miska

Selera odcedź i odciśnij a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć go do miski, w której będziesz robić sałatkę.

Ananasa wyciągnij z zalewy i pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do miski z selerem.

Szynkę i ser żółty pokrój w kostkę i dodaj do miski z pozostałymi składnikami.

Do miski dodaj gęsty jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.

Całość udekoruj listkami natki pietruszki.

Sałatka z selera konserwowego leży na liściu sałaty, położonym na białym talerzu. W oddali widać główkę sałaty. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Sałatka z selera konserwowego
Koszt przygotowania dania
20.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
320 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
47

Sałatka z selera konserwowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z selera konserwowego

Sałatka z selera konserwowego to doskonały pomysł na przystawkę, przekąskę do pracy lub danie na imprezę z rodziną i znajomymi. Sałatka z selera ze słoika ma specyficzny słodko-słony smak (dodatek ananasa i selera konserwowego nadaje jej smak słodki, natomiast obecność sera i szynki smak słony). Przepis na sałatkę z selera z ananasem jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przyrządzić tą sałatkę niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: seler konserwowy, szynka drobiowa, ser żółty, ananas, gęsty jogurt naturalny oraz natka pietruszki. Wszystkie składniki pokrój w kostkę lub drobniejsze kawałki, wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz posiekaną natką pietruszki i sałatka gotowa. Z podanych składników możesz przygotować również inne sałatki, delikatnie modyfikując użyte produkty, np. sałatka warstwowa z selerem i z kurczakiem wędzonym może powstać w wyniku zamiany szynki drobiowej na mięso wędzone z kurczaka (np. udko) oraz z dodatkiem pora, który nada specyficzny smak sałatce - w tym wypadku wystarczy, że wszystkie składniki ułożysz warstwami w salaterce. Możliwości jest bardzo dużo, jednak zachęcam do wykorzystania naszego przepisu na tą pyszną sałatkę z selera konserwowego.

Podsumowując sałatka z selera konserwowego to pyszna sałatka na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również jako pyszne danie do pudełka zabrane do pracy. Jest to danie dość kaloryczne, ponieważ ser żółty jest źródłem wielu kalorii, dlatego nie powinniśmy spożywać jej zbyt często. Dodatek ananasa sprawi, że sałatka zyska unikalny słodkawy smak. W tradycyjnych sałatkach tego typu używa się majonezu, jednak w tym przepisie postawimy na delikatnie „odchudzoną” wersję i dodamy do sałatki gęsty jogurt naturalny. Sałatkę można doprawić po swojemu świeżymi ziołami, jednak użycie gotowych wędlin oraz serów żółtych sprawi, że sałatka będzie miała już dość mocno wyrazisty smak, ponieważ oba te produkty zawierają spore ilości soli.

Wartości odżywcze sałatki z selera konserwowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
116.55 kcal
320.50 kcal
Białko
9.15 g
25.16 g

Węglowodany w sałatce z selera konserwowego

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
6.60 g
18.14 g
Węglowodany przyswajalne
5.93 g
16.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
1.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
6.13 g
16.86 g
Tłuszcze nasycone
4.20 g
11.54 g
Tłuszcze nienasycone
1.94 g
5.33 g
Tłuszcze jednonasycone
1.58 g
4.35 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
0.97 g
Cholesterol
33.18 mg
91.25 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z selera konserwowego

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
35.59 µg (mcg)
97.87 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
1.13 µg (mcg)
Witamina C
11.59 mg
31.86 mg
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.49 mg
Retinol
30.09 µg (mcg)
82.75 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.43 mg
Niacyna
0.85 mg
2.34 mg
Foliany
17.45 µg (mcg)
48.00 µg (mcg)
Beta karoten
67.86 µg (mcg)
186.62 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z selera konserwowego

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
624.45 mg
1717.25 mg
Potas
194.82 mg
535.75 mg
Wapń
167.82 mg
461.50 mg
Fosfor
183.23 mg
503.88 mg
Magnez
16.68 mg
45.87 mg
Żelazo
0.41 mg
1.14 mg
Cynk
1.33 mg
3.65 mg
Miedź
0.06 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selera konserwowego 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z selera konserwowego

Lista alergenów dla sałatki z selera konserwowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania sałatki z selera konserwowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler konserwowy
300 g
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
3.28
Za 300 g
Szynka z piersi kurczaka
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Ananas
250 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jogurt naturalny
150 ml
Użyj gęstego jogurtu
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Koszt składników
31.70
Jak oceniasz przepis na sałatkę z selera konserwowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób