Bób gotowany - indeks glikemiczny

Bób gotowany - indeksy glikemiczne
Jaki jest indeks gikemiczny bobie
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
bób 80 8
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego bobu

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak bób indeks glikemiczny wynosi 80, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z bobem
Ziemniak, Burak, Dynia, Marchewka, Soczewica czerwona, Groszek zielony, Fasola, Ciecierzyca, Kapusta gotowana

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla bobu

Bób
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 80
(wysoki)

Przepisy z bobem

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto