Sałatka z pora i jajek

Opublikowano: 27.03.2021 r., 16:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pora z koperkiem
Sałatka z pora i jajek
Sałatka z pora i jajek to idealna propozycja na Wielkanoc. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki są przystępne cenowo, dlatego warto jej wypróbować.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 15 min
654 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Por (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Ogórki konserwowe (150 g)
  • Majonez (100 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Makaron świderki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, salaterka, sitko

Przepis na sałatkę z pora i jajek krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą. Zostaw do wystygnięcia.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

Pory pokrój w piórka.

Kukurydzę odcedź z zalewy.

Ser i ogórki pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki włóż do jednej miski, dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę odstaw do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pora i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pora i jajek

Sałatka z pora i jajek z makaronem to idealna propozycja na przekąskę. Ta tradycyjna Wielkanocna potrawa jest szybka w przygotowaniu, potrzebujesz około 30 minut, aby była gotowa. Przepis ten jest również prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby wykonać ten specjał. O tym jak zrobić sałatkę z porów z majonezem dowiesz się w dalszej części, dlatego zachęcam do zapoznania się z przepisem. Produkty niezbędne do przygotowania sałatki to por, jajka, kukurydza konserwowa, ogórki konserwowe, majonez, ser żółty, makaron oraz przyprawy.

Por, którego użyjemy do przygotowania sałatki, to źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawiera on spore ilości flawonoidów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, głownie raka żołądka. Jest to warzywo niskoskrobiowe, które zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. W porze występuje związek nazwany kemferol, który pobudza produkcję tlenku azotu w naczyniach krwionośnych i dzięki temu możliwa jest kontrola napięcia ścian żył i tętnic. Obecność kwasu foliowego wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, gdyż zmniejsza poziom homocysteiny (jej nadmiar może powodować choroby układu sercowo-naczyniowego). Por wykazuje również właściwości moczopędne, które pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Dlatego warzywo to jest zalecane w diecie osób, które zmagają się z problemami ze strony układu moczowego, np. kamica moczowa. Zawiera on także spore ilości żelaza, które jest pomocne w leczeniu niedokrwistości.

Podsumowując sałatka z pora i kukurydzy z makaronem i dodatkiem sera to doskonały wybór na przekąskę dla całej rodziny i gości. Zachwyca swoim smakiem. Produkty do jej przygotowania są dość tanie, dlatego warto wypróbować jej w swojej kuchni. Osoby na diecie bezglutenowej powinny na nią uważać, ponieważ makaron użyty w przepisie zawiera gluten, jednak nie stanowi to problemu. Makaron można wymienić na taki, który nie posiada glutenu i delektować się smakiem tej pysznej sałatki.

Alergeny w sałatce z pora i jajek

Lista alergenów dla sałatki z pora i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki

Wartości odżywcze sałatki z pora i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
201.34
654.35
Białko (g)
8.06
26.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
17.42
56.62
Węglowodany przyswajalne (g)
16.30
52.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
3.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
11.12
36.14
Tłuszcze nasycone (g)
4.16
13.53
Tłuszcze nienasycone (g)
6.96
22.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.95
9.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.00
13.01
Cholesterol (mg)
93.28
303.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
69.21
224.92
Witamina B6 (mg)
0.12
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.20
Witamina C (mg)
3.20
10.39
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.58
Witamina E (mg)
0.70
2.26
Retinol (µg (mcg))
52.91
171.94
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.16
0.53
Niacyna (mg)
0.51
1.67
Foliany (µg (mcg))
35.00
113.75
Beta karoten (µg (mcg))
195.51
635.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
305.66
993.40
Potas (mg)
142.11
461.87
Wapń (mg)
112.49
365.59
Fosfor (mg)
146.34
475.60
Magnez (mg)
22.19
72.11
Żelazo (mg)
1.07
3.48
Cynk (mg)
1.05
3.42
Miedź (mg)
0.09
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pora i jajek 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pora i jajek

Koszt składników
31.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
250 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Makaron świderki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Koszt składników
31.70