Przepis na sałatkę z pora i jajek krok po kroku

Składniki
  • Por 250 g
  • Jajko 5 szt.
  • Kukurydza konserwowa 200 g
  • Ogórki konserwowe 150 g
  • Majonez 100 g
  • Ser gouda 150 g
  • Makaron świderki 200 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, salaterka, sitko

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą. Zostaw do wystygnięcia.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

Pory pokrój w piórka.

Kukurydzę odcedź z zalewy.

Ser i ogórki pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki włóż do jednej miski, dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę odstaw do lodówki na 2 godziny.

Sałatka z pora i jajek umieszczona jest w małych miseczkach. Sałatka udekorowana jest gałązkami koperku. Miseczki stoją na serwetce . Obok nich znajdują się sztućce oraz kawałki koperku świeżego.
sałatka z pora i jajek
Koszt przygotowania dania
18.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
654 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
66

Sałatka z pora i jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z pora i jajek

Sałatka z pora i jajek z makaronem to idealna propozycja na przekąskę. Ta tradycyjna Wielkanocna potrawa jest szybka w przygotowaniu, potrzebujesz około 30 minut, aby była gotowa. Przepis ten jest również prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby wykonać ten specjał. O tym jak zrobić sałatkę z porów z majonezem dowiesz się w dalszej części, dlatego zachęcam do zapoznania się z przepisem. Produkty niezbędne do przygotowania sałatki to por, jajka, kukurydza konserwowa, ogórki konserwowe, majonez, ser żółty, makaron oraz przyprawy.

Por, którego użyjemy do przygotowania sałatki, to źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawiera on spore ilości flawonoidów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, głownie raka żołądka. Jest to warzywo niskoskrobiowe, które zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. W porze występuje związek nazwany kemferol, który pobudza produkcję tlenku azotu w naczyniach krwionośnych i dzięki temu możliwa jest kontrola napięcia ścian żył i tętnic. Obecność kwasu foliowego wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, gdyż zmniejsza poziom homocysteiny (jej nadmiar może powodować choroby układu sercowo-naczyniowego). Por wykazuje również właściwości moczopędne, które pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Dlatego warzywo to jest zalecane w diecie osób, które zmagają się z problemami ze strony układu moczowego, np. kamica moczowa. Zawiera on także spore ilości żelaza, które jest pomocne w leczeniu niedokrwistości.

Podsumowując sałatka z pora i kukurydzy z makaronem i dodatkiem sera to doskonały wybór na przekąskę dla całej rodziny i gości. Zachwyca swoim smakiem. Produkty do jej przygotowania są dość tanie, dlatego warto wypróbować jej w swojej kuchni. Osoby na diecie bezglutenowej powinny na nią uważać, ponieważ makaron użyty w przepisie zawiera gluten, jednak nie stanowi to problemu. Makaron można wymienić na taki, który nie posiada glutenu i delektować się smakiem tej pysznej sałatki.

Wartości odżywcze sałatki z pora i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (325g)
Energia (kalorie)
201.34 kcal
654.35 kcal
Białko
8.06 g
26.20 g

Węglowodany w sałatce z pora i jajek

Na 100g
Na porcję (325g)
Węglowodany
17.42 g
56.62 g
Węglowodany przyswajalne
16.30 g
52.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (325g)
Tłuszcz
11.12 g
36.14 g
Tłuszcze nasycone
4.16 g
13.53 g
Tłuszcze nienasycone
6.96 g
22.61 g
Tłuszcze jednonasycone
2.95 g
9.60 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.00 g
13.01 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z pora i jajek

Na 100g
Na porcję (325g)
Witamina B6
0.12 mg
0.40 mg
Witamina E
0.70 mg
2.26 mg
Brak danych dla: kukurydza konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.53 mg
Niacyna
0.51 mg
1.67 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
35.00 µg (mcg)
113.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pora i jajek

Na 100g
Na porcję (325g)
Sód
305.66 mg
993.40 mg
Potas
142.11 mg
461.87 mg
Wapń
112.49 mg
365.59 mg
Fosfor
146.34 mg
475.60 mg
Magnez
22.19 mg
72.11 mg
Żelazo
1.07 mg
3.48 mg
Cynk
1.05 mg
3.42 mg
Miedź
0.09 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pora i jajek 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z pora i jajek

Lista alergenów dla sałatki z pora i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki

Cena przygotowania sałatki z pora i jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
250 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Makaron świderki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
31.70
Łączny koszt
18.72
Jak oceniasz przepis na sałatkę z pora i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób