Sałatka z pora i szynki
- Szynka konserwowa - 6 plastry (150 g)
- Por - 2 szt (340 g)
- Ser ementaler - 1/3 zwykłej kostki sera (140 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kukurydza konserwowa - 1 mini puszka (170 g)
- Seler naciowy - 3 łodygi (135 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
Przepis na sałatkę z pora i szynki krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski.
Pora dokładnie umyj i obierz wierzchnią warstwę. Następnie pokrój go w drobną kostkę i wymieszaj z jajkami.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost do miski z sałatką.
Kukurydzę odcedź z zalewy przy pomocy sitka. Następnie dodaj ją do miski z pozostałymi składnikami.
Seler naciowy dokładnie opłucz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników sałatki.
Do sałatki dodaj majonez, sól, pieprz i granulowany czosnek, a także umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dobrze wymieszaj.
Gotową sałatkę nałóż na plastry szynki i zwiń je ostrożnie w rulony. Tak wyporcjowaną sałatkę podawaj na ozdobnym talerzu.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z pora i jajka
-
Surówka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora do obiadu
-
Sałatka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora i kukurydzy
-
Sałatka z porem i jajkami
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i jajek i kukurydzy
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z pora i kurczaka
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i porem
-
Sałatka jajeczna z porem
-
Sałatki z pora
Więcej informacji na temat sałatki z pora i szynki
Sałatka z pora i szynki jest bardzo efektowną i apetyczną przystawką, która będzie stanowiła przepiękną dekorację każdego stołu. Sprawdzi się na wszystkich przyjęciach i na pewno zachwyci gości. Gdy zestawimy jednobarwną sałatkę z różową szynką, otrzymamy przepiękny kontrast, który przyciąga wzrok wszystkich. Podobnie jak jej kompozycja smakowa, w której ostry smak pora przełamany został dodatkiem słodkiej kukurydzy, a także łagodnym serem.
Przepis jest banalnie prosty, choć danie wcale na takie nie wygląda, jest to zasługą odpowiedniej prezentacji potrawy. Konieczne jest połączenie pora z jajkiem i serem żółtym, które poskramiają ostry smak warzywa i nadają całemu daniu miłej konsystencji.
Sałatka porowa będzie też świetną alternatywą dla nudnej kolacji. Dzięki pięknej prezentacji, pozwala ona poczuć się wyjątkowo i uczynić ze zwykłego posiłku coś szczególnego.
Do wykonania sałatki użyjemy tylko kilku produktów, dlatego jest ona świetnym daniem awaryjnym. Jeżeli nie mamy pod ręką normalnego pora, możemy skorzystać z pora konserwowego. Ponadto składniki są ogólnodostępne w każdym sklepie.
Sałatka z szynką konserwową i porem jest pełnowartościową przekąską, gdyż zawiera białko, a także mnóstwo węglowodanów pochodzących z warzyw. Por, będący jej głównym składnikiem, kryje w sobie wiele wartości odżywczych. Jest on również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, usprawniającego działanie układu trawiennego, a także witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Por bardzo często jest niedocenianym warzywem, choć jego potencjał jest naprawdę ogromny. Warzywo to jest niskokaloryczne, a nadaje wyjątkowego smaku wszystkim potrawom, do których go dodajemy. Jest on również tani, dlatego sałatka z pora w szynce choć wygląda bardzo efektownie, na pewno nie będzie przekąską drogą, czy bardzo ekskluzywną. W połączeniu z wędliną dobrej jakości, stworzy mistrzowskie danie na miarę najlepszych restauracji, które możemy przygotować w swojej kuchni, w bardzo krótkim czasie i nie posiadając specjalnych umiejętności.
Alergeny w sałatce z pora i szynki
Lista alergenów dla sałatki z pora i szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser ementaler
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z pora i szynki
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.