Przepis na sałatkę z pora i jabłka krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska

Por umyj i pokrój w półplasterki, następnie wrzuć go do miski.

Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wstępnie dodaj je do miski z porem.

Do miski dodaj również majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę odstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.

Sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sałatka z pora i jabłka podana w białej salaterce.
Sałatka z pora i jabłka
Koszt przygotowania dania
7.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
107 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
28

Sałatka z pora i jabłka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z pora i jabłka

Zdrowa sałatka z pora i jabłka to doskonała propozycja na dodatek do obiadu, ale nie tylko. Smaczna i łatwa sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska podczas imprez rodzinnych. Przepis na sałatkę z pora i jabłka jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jej wykonania potrzebne będą następujące składniki: por, jabłka, majonez light, jogurt naturalny, sól oraz pieprz. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych, a ich ceny są przystępne.

Jak zrobić sałatkę z pora i jabłka? Por umyj i pokrój w półplasterki, następnie wrzuć go do miski. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wstępnie dodaj je do miski z porem. Do miski dodaj również majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę odstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły — sałatka będzie wtedy najlepsza, jednak bez obawy możesz podać ją bezpośrednio po przygotowaniu. Gotowa sałatka będzie miała delikatnie pikantny smak, ze względu na wykorzystanie pora.

Por jest warzywem niskokalorycznym, które cechuje się wysoką zawartością witamin oraz składników mineralnych — witaminy i składniki mineralne spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W porze znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B. Por jest bogatym źródłem związku o nazwie allicyna. Por zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Podsumowując pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka z pora i jabłka świetnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Prosty przepis nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Sałatka będzie dobra po kilku godzinach, ponieważ smaki przegryzą się — jednak bez obawy możesz podać ją bezpośrednio po przygotowaniu. Obecność jabłka przełamuje delikatnie smak sałatki i nadaje jej odrobinę słodkości.

Wartości odżywcze sałatki z pora i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
71.80 kcal
107.70 kcal
Białko
1.24 g
1.86 g

Węglowodany w sałatce z pora i jabłka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
13.14 g
19.70 g
Węglowodany przyswajalne
11.38 g
17.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.76 g
2.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
1.84 g
2.76 g
Tłuszcze nasycone
0.50 g
0.76 g
Tłuszcze nienasycone
1.29 g
1.94 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.06 g
Cholesterol
1.80 mg
2.70 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z pora i jabłka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
45.80 µg (mcg)
68.70 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
0.83 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
0.33 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.24 mg
0.37 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
35.40 µg (mcg)
53.10 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
543.67 µg (mcg)
815.50 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pora i jabłka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
75.00 mg
112.50 mg
Potas
131.40 mg
197.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
45.60 mg
68.40 mg
Fosfor
23.00 mg
34.50 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
16.73 mg
25.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
1.76 mg
Cynk
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pora i jabłka 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z pora i jabłka

Lista alergenów dla sałatki z pora i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania sałatki z pora i jabłka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
400 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 400 g
Jabłko
250 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.69
Za 250 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Koszt składników
15.30
Jak oceniasz przepis na sałatkę z pora i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób