Sałatka z porem i jajkami

Opublikowano: 20.05.2022 r., 21:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z porem i jajkami
Sałatka z porem i jajkami
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny lunch? Skorzystaj z mojej propozycji z dodatkiem gotowanych jajek, które zapewnią Ci sytość na długie godziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
145 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Por 1 sztuka (100 g)
  • Kukurydza konserwowa 1/2 puszki (200 g)
  • Ogórki konserwowe 4 sztuki (400 g)
  • Majonez 3 łyżki (30 g)
  • Groszek zielony konserwowy 1/2 puszki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z porem i jajkami krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Por pokrój w małą kostkę, wymieszaj z kukurydzą i groszkiem.

Dodaj drobno pokrojone ogórki i majonez.

Dopraw sałatkę do smaku i dodaj pokrojone jajka, delikatnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z porem i jajkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z porem i jajkami

Sałatka z porem i jajkami to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z porem i jajkami.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak: kukurydza, ogórki konserwowe, por, groszek, jajka, majonez i przyprawy. Świetnie sprawdzi się też tutaj brokuł, pamiętaj, aby nie gotować go do miękkości, a raczej al dente.

Warzywa ugotowane w ten sposób mają niższy indeks glikemicznym niż te rozgotowane.

Co będzie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2). Dodałam także porcję kukurydzy z puszki i cebulę czerwoną pokrojoną w pióra. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie

jesienno – zimowym. Moja wersja sałatki jest z jajkiem na twardo, które gotuję w lekko osolonej wodzie, następnie studzę, obieram ze skorupki i kroję na ósemki lub w ćwiartki. Jajka zapewnią nam sytość na długi czas.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj aby to było ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na dwie osoby, dlatego, jeśli będziesz przygotowywać ją na większą liczbę osób, pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach, jest pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.

Już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak zrobić sałatkę z porem i jajkami, zatem życzę Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z porem i jajkami

Lista alergenów dla sałatki z porem i jajkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z porem i jajkami

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie chcesz używać majonezu, zamień go na jogurt grecki lub naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
72.78
145.56
Białko (g)
3.11
6.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.23
14.46
Węglowodany przyswajalne (g)
6.12
12.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
2.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.79
7.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
2.24
Tłuszcze nienasycone (g)
2.67
5.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
2.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.63
3.26
Cholesterol (mg)
57.21
114.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
37.61
75.21
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.27
Witamina C (mg)
4.80
9.61
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.61
Witamina E (mg)
0.38
0.75
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.52
49.04
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.12
0.23
Niacyna (mg)
0.39
0.78
Foliany (µg (mcg))
29.50
59.00
Beta karoten (µg (mcg))
187.20
374.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
429.84
859.69
Potas (mg)
122.71
245.42
Wapń (mg)
37.24
74.48
Fosfor (mg)
52.97
105.94
Magnez (mg)
12.43
24.86
Żelazo (mg)
0.82
1.64
Cynk (mg)
0.47
0.94
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z porem i jajkami 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z porem i jajkami

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórki konserwowe
400 g
4 sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.79
Za 400 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
1/2 puszki
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Koszt składników
26.00