Przepis na sałatkę z pieczarkami i porem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, sitko

Pora umyj, pokrój w plastry i sparz wrzątkiem na sitku.

Odciśnij nadmiar wody z pora i wrzuć go do miski.

Pieczarki konserwowe pokrój w półplasterki i wrzuć do miski z porem.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do miski.

Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski z pozostałymi składnikami.

Do miski dodaj sól, pieprz, majonez i musztardę.

Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sałatka z pieczarkami i porem podana jest na białym talerzu.
Sałatka z pieczarkami i porem
Koszt przygotowania dania
16.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
103 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
39

Sałatka z pieczarkami i porem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z pieczarkami i porem

Sałatka z pieczarkami i porem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą możesz zabrać ze sobą do pracy w formie lunchbox’a lub podać jako przekąskę podczas spotkań z rodziną, lub znajomymi. Przepis na sałatkę z pieczarkami i porem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: por, pieczarki konserwowe, kukurydza konserwowa, musztarda, jajka, majonez light, sól oraz pieprz. Produkty są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i porem? Pora umyj, pokrój w plastry i sparz wrzątkiem na sitku. Odciśnij nadmiar wody z pora i wrzuć go do miski. Pieczarki konserwowe pokrój w półplasterki i wrzuć do miski z porem. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do miski. Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski z pozostałymi składnikami. Do miski dodaj sól, pieprz, majonez i musztardę. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Por to warzywo niskokaloryczne, które bogate jest wiele składników mineralnych oraz witamin. W porze znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B. Por zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Spożywanie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Podsumowując szybka i smaczna sałatka z pieczarkami i porem to doskonała propozycja na przekąskę. Łatwa sałatka jest dobra po kilku godzinach od przygotowania, ponieważ wtedy smaki dobrze się przegryzą. Prosty przepis bez obawy możesz wykorzystać do przygotowania sałatki na grilla lub spotkania rodzinne. Pyszna sałatka z pieczarkami i porem jest stosunkowo niskokaloryczna — ponieważ korzystam z majonezu light. Aby przygotować mniej kaloryczną wersję majonez light możesz zamienić na jogurt naturalny.

Wartości odżywcze sałatki z pieczarkami i porem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
89.84 kcal
103.31 kcal
Białko
3.82 g
4.40 g

Węglowodany w sałatce z pieczarkami i porem

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
10.46 g
12.03 g
Węglowodany przyswajalne
9.32 g
10.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
1.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
4.06 g
4.67 g
Tłuszcze nasycone
1.19 g
1.37 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.72 g
3.13 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.14 g
1.31 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.58 g
1.82 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
71.32 mg
82.01 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z pieczarkami i porem

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A
59.32 µg (mcg)
68.21 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina C
5.16 mg
5.94 mg
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
0.61 mg
Retinol
30.51 µg (mcg)
35.09 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.19 mg
Niacyna
0.83 mg
0.95 mg
Foliany
41.10 µg (mcg)
47.27 µg (mcg)
Beta karoten
345.94 µg (mcg)
397.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pieczarkami i porem

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
357.90 mg
411.58 mg
Potas
162.02 mg
186.32 mg
Wapń
35.27 mg
40.56 mg
Fosfor
74.24 mg
85.38 mg
Magnez
17.98 mg
20.68 mg
Żelazo
1.25 mg
1.44 mg
Cynk
0.49 mg
0.56 mg
Miedź
0.11 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczarkami i porem 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z pieczarkami i porem

Lista alergenów dla sałatki z pieczarkami i porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe
    • Musztarda
    • majonez light
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki z pieczarkami i porem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
400 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 400 g
Pieczarki marynowane konserwowe
200 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 1
2.76
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczarkami i porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób