Przepis na sałatkę z pora do obiadu krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska

Marchew obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i włóż do miski.

Pora umyj, pokrój w cienkie pół plasterki i dodaj do miski.

Do sałatki dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sałatka z pora do obiadu w trakcie przygotowania znajduje się w białej salaterce.
Sałatka z pora do obiadu
Koszt przygotowania dania
7.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
91 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
24

Sałatka z pora do obiadu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z pora do obiadu

Sałatka z pora do obiadu, jak sama nazwa wskazuje, będzie najlepsza z daniami obiadowymi. Smaczna i zdrowa sałatka z pora doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięsa i dań bezmięsnych (np. klusek śląskich z sosem pieczarkowym). Przepis na sałatkę z pora do obiadu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jej wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: por, marchew, jogurt naturalny, majonez light, sól i pieprz. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić sałatkę z pora? Marchew obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i włóż do miski. Pora umyj, pokrój w cienkie pół plasterki i dodaj do miski. Do sałatki dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami. Wykorzystanie mieszanki jogurtu naturalnego oraz majonezu light sprawia, że sałatka jest mniej kaloryczna niż z użyciem samego majonezu. Dodatkowo jogurt naturalny sprawia, że sałatka będzie miała delikatniejszy smak.

Por to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W porze znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B. Por jest bogatym źródłem związku o nazwie allicyna. To dzięki niemu po uszkodzeniu tkanek por ma charakterystyczny drażniący zapach. Dodatkowo allicyna korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Por zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Podsumowując prosty przepis na sałatkę z pora świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie dodatków do obiadu. Szybka i pyszna sałatka będzie stanowiła doskonały dodatek do dań mięsnych. Wykorzystanie pora nada jej charakterystyczny, lekko pikantny smak. Dobra sałatka jest najlepsza po kilku godzinach spędzonych w lodówce, jednak bez obawy możesz zaserwować ją bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze sałatki z pora do obiadu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
70.38 kcal
91.50 kcal
Białko
1.54 g
2.00 g

Węglowodany w sałatce z pora do obiadu

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
12.14 g
15.78 g
Węglowodany przyswajalne
10.38 g
13.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
2.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
2.12 g
2.75 g
Tłuszcze nasycone
0.55 g
0.72 g
Tłuszcze nienasycone
1.51 g
1.97 g
Tłuszcze jednonasycone
0.39 g
0.50 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.13 g
1.47 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.05 g
0.06 g
Cholesterol
2.08 mg
2.70 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z pora do obiadu

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
244.38 µg (mcg)
317.70 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.23 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
8.75 mg
11.37 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.72 mg
0.93 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
0.38 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.47 mg
0.61 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
44.08 µg (mcg)
57.30 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
2529.62 µg (mcg)
3288.50 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pora do obiadu

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
101.69 mg
132.20 mg
Potas
187.00 mg
243.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
57.92 mg
75.30 mg
Fosfor
30.77 mg
40.00 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
20.15 mg
26.20 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
1.37 mg
1.78 mg
Cynk
0.13 mg
0.17 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pora do obiadu 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z pora do obiadu

Lista alergenów dla sałatki z pora do obiadu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki z pora do obiadu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
400 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 400 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Koszt składników
16.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę z pora do obiadu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób