Przepis na sałatkę pieczarkową z jajkiem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, sitko

Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe ostudź je i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach do miski. Dopraw solą i pieprzem.

Pieczarki włóż do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj przez moment, tak, by po wyciągnięciu wciąż były jędrne. Następnie ostudź. Gdy pieczarki będą chłodne pokrój je w grubą kostkę i przełóż do miski z jajkiem.

Cebulę i pora umyj, następnie obierz z wierzchnich warstw i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z resztą sałatki.

Ogórki pokrój w drobną kostkę i odsącz na sitku z nadmiaru zalewy wraz z kukurydzą. Następnie połącz z pozostałymi składnikami sałatki.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do miski z sałatką.

Do sałatki dodaj sól, pieprz i majonez, posyp umytą, drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem energicznie wymieszaj.

Sałatka z jajkiem, pieczarkami i czerwoną cebulą, podana na prostokątnym talerzyku. Posypana natką pietruszki.
sałatka pieczarkowa z jajkiem
Koszt przygotowania dania
16.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
508 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
13

Sałatka pieczarkowa z jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce pieczarkowej z jajkiem

Sałatka pieczarkowa z jajkiem jest smacznym pomysłem na kolację lub przystawkę. Swój wyborny smak zawdzięcza niezwykłej kompozycji ostrego pora i cebuli wraz z łagodnym serem, kwaśnym ogórkiem konserwowym i pieczarkami. Prezentuje się bardzo atrakcyjnie i apetycznie, a do tego rozpływa się w ustach. Zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Przepis na sałatkę pieczarkową z jajkiem jest bardzo łatwy i nie zabiera dużo czasu. Jest więc idealną propozycją dla zabieganych, a także tych, którzy cenią sobie prostotę w kuchni. Dodatkowo produkty użyte w przepisie zwykle są już w lodówce, więc da się ją wykonać w razie nagłej potrzeby.

Sałatka łączy to, co najlepsze w tradycyjnej polskiej kuchni. Wspaniałe smaki i aromaty. Zaskoczeniem mogą być jednak pieczarki, które zwykle stanowią tylko dodatek w głównym daniu, a w tym przepisie grają pierwsze skrzypce. Ich neutralny smak stanowi idealne tło dla innych aromatów dominujących w potrawie. Najbardziej wyczuwalne są cebula i por wraz z ogórkiem. To one nadają wyrazistego i specyficznego smaku temu daniu. Dzięki delikatnemu gotowaniu, pieczarki, zachwycają miękką, choć zaskakująco jędrną strukturą, która kontrastuje z twardymi ogórkami, czy z cebulą. Całe danie podkreśla również delikatny sos powstały z majonezu, pieprzu i drobno pokrojonej natki pietruszki.

Sałatka, choć bardzo prosta kryje w sobie wiele składników odżywczych. Jajko jest źródłem łatwostrawnego białka, a cebula z porem - węglowodanów złożonych. Te dwa warzywa są również świetnymi prebiotykami, które są pożywką dla mikrobiomu w jelitach, dlatego ta sałatka jest świetną propozycją dla osób chcących zadbać lepiej o swoje trawienie i wzmocnienie swojego układu pokarmowego.

Sałatka pieczarkowa z jajkiem sprawdzi się też jako pełnowartościowy posiłek dla laktoowowegetarian, którzy nie mają pomysłu na łatwy, lecz bardzo smaczny i sycący posiłek. Świetnie smakuje uprzednio schłodzona, więc można przygotować ją dzień wcześniej, by nabrała jeszcze lepszego aromatu. Sprawdzi się jako pyszna i łatwa kolacja, gdy mamy tylko kilka chwil na przygotowanie posiłku.

Wartości odżywcze sałatki pieczarkowej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(408g)
Energia (kalorie)
124.58 kcal
508.31 kcal
Białko
5.53 g
22.57 g

Węglowodany w sałatce pieczarkowej z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(408g)
Węglowodany
6.34 g
25.88 g
Węglowodany przyswajalne
5.47 g
22.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
3.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(408g)
Tłuszcz
8.89 g
36.29 g
Tłuszcze nasycone
3.43 g
14.00 g
Tłuszcze nienasycone
5.46 g
22.29 g
Tłuszcze jednonasycone
2.34 g
9.53 g
Tłuszcze wielonasycone
3.13 g
12.76 g
Cholesterol
63.99 mg
261.09 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę pieczarkową z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(408g)
Witamina A
51.52 µg (mcg)
210.19 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
1.20 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
3.33 mg
13.61 mg
Witamina D
0.37 µg (mcg)
1.51 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
2.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
39.39 µg (mcg)
160.72 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.81 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.95 mg
3.86 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
28.29 µg (mcg)
115.42 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
145.18 µg (mcg)
592.32 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę pieczarkową z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(408g)
Sód
299.99 mg
1223.95 mg
Potas
153.62 mg
626.77 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
99.53 mg
406.09 mg
Fosfor
113.35 mg
462.47 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
13.42 mg
54.77 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
3.00 mg
Cynk
0.80 mg
3.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.42 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki pieczarkowej z jajkiem 13
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce pieczarkowej z jajkiem

Lista alergenów dla sałatki pieczarkowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser ementaler
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki pieczarkowej z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki
250 g
jedno małe opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ogórek konserwowy
180 g
3 duże sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Por
170 g
1 cały
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.27
Za 170 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Ser ementaler
130 g
1/3 kostki
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.64
Za 130 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Koszt składników
33.70
Jak oceniasz przepis na sałatkę pieczarkową z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób