Sałatka pieczarkowa z jajkiem

Opublikowano: 22.03.2021 r., 21:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z jajkiem, pieczarkami i czerwoną cebulą, podana na prostokątnym talerzyku. Posypana natką pietruszki.
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
Sałatka pieczarkowa z jajkiem jest pysznym i pożywnym daniem, a także odświeżoną wersją tradycyjnego przepisu. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak zachwyca każdego.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
508 kcal
Kcal w porcji
408 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Pieczarki jedno małe opakowanie (250 g)
  • Ogórek konserwowy 3 duże sztuki (180 g)
  • Cebula czerwona 1 szt (100 g)
  • Por 1 cały (170 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 mini puszka (170 g)
  • Ser ementaler 1/3 kostki (130 g)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, sitko

Przepis na sałatkę pieczarkową z jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe ostudź je i obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach do miski. Dopraw solą i pieprzem.

Pieczarki włóż do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj przez moment, tak, by po wyciągnięciu wciąż były jędrne. Następnie ostudź. Gdy pieczarki będą chłodne pokrój je w grubą kostkę i przełóż do miski z jajkiem.

Cebulę i pora umyj, następnie obierz z wierzchnich warstw i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z resztą sałatki.

Ogórki pokrój w drobną kostkę i odsącz na sitku z nadmiaru zalewy wraz z kukurydzą. Następnie połącz z pozostałymi składnikami sałatki.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do miski z sałatką.

Do sałatki dodaj sól, pieprz i majonez, posyp umytą, drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem energicznie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę pieczarkową z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki pieczarkowej z jajkiem

Sałatka pieczarkowa z jajkiem jest smacznym pomysłem na kolację lub przystawkę. Swój wyborny smak zawdzięcza niezwykłej kompozycji ostrego pora i cebuli wraz z łagodnym serem, kwaśnym ogórkiem konserwowym i pieczarkami. Prezentuje się bardzo atrakcyjnie i apetycznie, a do tego rozpływa się w ustach. Zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Przepis na sałatkę pieczarkową z jajkiem jest bardzo łatwy i nie zabiera dużo czasu. Jest więc idealną propozycją dla zabieganych, a także tych, którzy cenią sobie prostotę w kuchni. Dodatkowo produkty użyte w przepisie zwykle są już w lodówce, więc da się ją wykonać w razie nagłej potrzeby.

Sałatka łączy to, co najlepsze w tradycyjnej polskiej kuchni. Wspaniałe smaki i aromaty. Zaskoczeniem mogą być jednak pieczarki, które zwykle stanowią tylko dodatek w głównym daniu, a w tym przepisie grają pierwsze skrzypce. Ich neutralny smak stanowi idealne tło dla innych aromatów dominujących w potrawie. Najbardziej wyczuwalne są cebula i por wraz z ogórkiem. To one nadają wyrazistego i specyficznego smaku temu daniu. Dzięki delikatnemu gotowaniu, pieczarki, zachwycają miękką, choć zaskakująco jędrną strukturą, która kontrastuje z twardymi ogórkami, czy z cebulą. Całe danie podkreśla również delikatny sos powstały z majonezu, pieprzu i drobno pokrojonej natki pietruszki.

Sałatka, choć bardzo prosta kryje w sobie wiele składników odżywczych. Jajko jest źródłem łatwostrawnego białka, a cebula z porem - węglowodanów złożonych. Te dwa warzywa są również świetnymi prebiotykami, które są pożywką dla mikrobiomu w jelitach, dlatego ta sałatka jest świetną propozycją dla osób chcących zadbać lepiej o swoje trawienie i wzmocnienie swojego układu pokarmowego.

Sałatka pieczarkowa z jajkiem sprawdzi się też jako pełnowartościowy posiłek dla laktoowowegetarian, którzy nie mają pomysłu na łatwy, lecz bardzo smaczny i sycący posiłek. Świetnie smakuje uprzednio schłodzona, więc można przygotować ją dzień wcześniej, by nabrała jeszcze lepszego aromatu. Sprawdzi się jako pyszna i łatwa kolacja, gdy mamy tylko kilka chwil na przygotowanie posiłku.

Alergeny w sałatce pieczarkowej z jajkiem

Lista alergenów dla sałatki pieczarkowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser ementaler
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki pieczarkowej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(408g)
Energia (kcal)
124.58
508.31
Białko (g)
5.53
22.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(408g)
Węglowodany (g)
6.34
25.88
Węglowodany przyswajalne (g)
5.47
22.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
3.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(408g)
Tłuszcz (g)
8.89
36.29
Tłuszcze nasycone (g)
3.43
14.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.46
22.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
9.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.13
12.76
Cholesterol (mg)
63.99
261.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(408g)
Witamina A (µg (mcg))
51.52
210.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.33
13.61
Witamina D (µg (mcg))
0.37
1.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
2.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.39
160.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
3.86
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.29
115.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
145.18
592.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(408g)
Sód (mg)
299.99
1223.95
Potas (mg)
153.62
626.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
99.53
406.09
Fosfor (mg)
113.35
462.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.42
54.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
3.00
Cynk (mg)
0.80
3.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki pieczarkowej z jajkiem 13
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki pieczarkowej z jajkiem

Koszt składników
33.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki
250 g
jedno małe opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Ogórek konserwowy
180 g
3 duże sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Por
170 g
1 cały
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.27
Za 170 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Ser ementaler
130 g
1/3 kostki
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.64
Za 130 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Koszt składników
33.70