Przepis na sałatkę z pora i jajek i kukurydzy krok po kroku
- Por 100 g 1 sztuka
- Jajko 4 szt.
- Kukurydza konserwowa 400 g 1 puszka
- Ogórki konserwowe 400 g 6 sztuk
- Cebula czerwona 60 g 1/2 sztuki
- Groszek zielony konserwowy 400 g 1 puszka
- Majonez 40 g 4 łyżki
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Por, ogórki i cebulę drobno pokrój w kostkę i wymieszaj.
Dodaj kukurydzę i groszek, a następnie pokrojone jajka.
Całość wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z pora i jajka
-
Surówka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora do obiadu
-
Sałatka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora i kukurydzy
-
Sałatka z pora i szynki
-
Sałatka z porem i jajkami
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z pora i kurczaka
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i porem
-
Sałatka jajeczna z porem
-
Sałatka jarzynowa z porem
-
Sałatki z pora

(liczba kalorii)
Sałatka z pora i jajek i kukurydzy - cechy przepisu
Więcej o sałatce z pora i jajek i kukurydzy
Sałatka z pora jajek i kukurydzy to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia.
Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z pora jajek i kukurydzy.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak: kukurydza z puszki, ogórki konserwowe, por, groszek, jajka, majonez i przyprawy. Świetnie sprawdzi się też tutaj brokuł, pamiętaj, aby nie gotować go do miękkości, a raczej al dente.
Warzywa ugotowane w ten sposób mają niższy indeks glikemicznym niż te rozgotowane.
Co będzie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2). Dodałam także porcję kukurydzy z puszki i cebulę czerwoną pokrojoną w pióra. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie
jesienno – zimowym. Moja wersja sałatki jest z jajkiem na twardo, które gotuję w lekko osolonej wodzie, następnie studzę, obieram ze skorupki i kroję na ósemki lub w ćwiartki. Jajka zapewnią nam sytość na długi czas.
Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj aby to było ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.
Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na dwie osoby, dlatego, jeśli będziesz przygotowywać ją na większą liczbę osób, pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach, jest pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.
Już znasz mój prosty przepis i wiesz, jak zrobić sałatkę z jajkiem i z majonezem zatem życzę Ci smacznego!
Wartości odżywcze sałatki z pora i jajek i kukurydzy
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sałatce z pora i jajek i kukurydzy
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z pora i jajek i kukurydzy
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pora i jajek i kukurydzy
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z pora i jajek i kukurydzy
Lista alergenów dla sałatki z pora i jajek i kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez