Surówka z pora i jabłka

Opublikowano: 27.03.2022 r., 18:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka warzywno-owocowa z pora
Surówka z pora i jabłka
Surówka z pora i jabłka to idealny dodatek do Twojego obiadu. Pamiętaj, aby Twoje główne posiłki zawierały dodatek warzyw.
Przygotowanie 10 min
187 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko - 2 sztuki (200 g)
  • Por - 1 sztuka (150 g)
  • Majonez - 2 łyżki (20 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty - 1 opakowanie (180 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z pora i jabłka krok po kroku

Jabłko obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce.

Por zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wymieszaj z jabłkiem.

Całość skropl sokiem z cytryny.

Jogurt wymieszaj z majonezem i połącz z sałatką.

Sałatkę obficie posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na surówkę z pora i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z pora i jabłka

Nie ma nic lepszego niż samodzielne przygotowanie surówki do rodzinnego obiadu.

Surówka z pora i jabłka nie dość, że jest niezwykle pyszna to jeszcze zdrowa.

Jabłka są niskokaloryczne, a dodatkowo są bogactwem witamin.

Należą one do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że są bezpiecznym produktem dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporności i cukrzyca typu 2. Dodatkowo jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka i zapobiega zaparciom.

Świetnie komponuje się tutaj por, który dodaje chrupkości całej surówce, wystarczy, że zetrzesz por na tarce lub drobno pokroisz w słupki. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie skropl sokiem z cytryny. Zapobiegnie to procesom utleniania, mówiąc prościej, warzywa nie ściemnieją przez zawarty w soku z cytryny kwas askorbinowy. Dlatego jak najbardziej polecam to zrobić.

Tarte warzywa dostarczą jeszcze więcej błonnika niż te w całości. Na tym etapie dodaje jeszcze odrobinę oliwy z oliwek, a całą sałatkę posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. To dodatkowa porcja witaminy C w naszym daniu.

Połączenie słodkiego jabłka z delikatnie ostrym i wyrazistym porem idealnie wpasuje się do większości obiadów. Będzie to też dobry pomysł na przekąskę w ciągu dnia.

Wykorzystane tutaj warzywa i owoce są niskoenergetyczne, a przy tym niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, a także cynk, fosfor, magnez, potas czy siarkę. Jednym słowem nasza surówka to bogactwo witamin.

Dodatkowo jest szybka i prosta w przygotowaniu. Nie warto kupować gotowych surówek, które mają często dodatek oleju, który podnosi nam kaloryczność całego dania.

Jak widzisz przepis na surówkę z pora i jabłka, to bardzo łatwa sprawa poradzi sobie z nią każdy. Starte warzywa możesz połączyć z majonezem lub jogurtem greckim, ja pozostawiam na połączenie tych dwóch produktów. Śmiało możesz zdecydować się też na jogurt naturalny, wtedy surówka będzie miała mniej kcal. Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z pora i jabłka, koniecznie przygotuj ją w swoim domu i podaj rodzinie do obiadu.

Alergeny w surówce z pora i jabłka

Lista alergenów dla surówki z pora i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze surówki z pora i jabłka

na 100g gotowej potrawy

Zamiast majonezu możesz użyć tylko jogurtu greckiego w wersji light. Będzie się on charakteryzował niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
93.64
187.28
Białko (g)
2.95
5.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
12.51
25.03
Węglowodany przyswajalne (g)
11.05
22.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
2.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.68
7.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.04
2.07
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
5.29
Cholesterol (mg)
1.45
2.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
59.10
118.21
Witamina B6 (mg)
0.10
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.32
Witamina E (mg)
0.63
1.26
Retinol (µg (mcg))
14.48
28.97
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.10
0.20
Niacyna (mg)
0.27
0.53
Foliany (µg (mcg))
27.17
54.34
Beta karoten (µg (mcg))
530.83
1061.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
42.14
84.28
Potas (mg)
145.45
290.90
Wapń (mg)
55.78
111.55
Fosfor (mg)
50.05
100.10
Magnez (mg)
14.69
29.38
Żelazo (mg)
0.92
1.83
Cynk (mg)
0.23
0.47
Miedź (mg)
0.06
0.11
Mangan (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora i jabłka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z pora i jabłka

Koszt składników
14.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
200 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Por
150 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Jogurt grecki pełnotłusty
180 g
1 opakowanie
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
14.60