Przepis na surówka z młodej kapusty do grilla krok po kroku
- Młoda kapusta 600 g pół małej główki
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Por 200 g
- Szczypiorek 30 g
- Majonez 100 g
- Śmietana 18% 100 g
- Kukurydza konserwowa 140 g
Kapustę posiekaj drobno.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Posiekaj szczypior.
Pora umyj dokładnie i poszatkuj w kostkę.
Umieść w misce posiekane warzywa.
Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy.
Dopraw solą, miodem i pieprzem.
Dodaj majonez, śmietanę kwaśną i majonez, wymieszaj.
-
Surówka z pora
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z pora i jabłka
-
Tradycyjna surówka z pora
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka z pora i jabłek
-
Surówka z pora z majonezem
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z pora i kukurydzy
-
Surówka z pora i selera
-
Surówka z marchwi i pora
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówka z pora i ogórka kiszonego
-
Surówka z białej kapusty i pora
-
Sałatka z surimi i porem
-
Surówka z białej rzodkwi i pora
-
Surówki z pora

(liczba kalorii)
Surówka z młodej kapusty do grilla - cechy przepisu
Więcej o surówce z młodej kapusty do grilla
Surówka z młodej kapusty do grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do posiłku na świeżym powietrzu. Surówka jest bardzo delikatna i będzie pasowała do każdego rodzaju grillowanego mięsa, które przygotujesz. Grillowane mięso jest bardzo wyraziste w smaku, dlatego delikatna surówka będzie je doskonale uzupełniać. Przepis na surówkę z młodej kapusty do grilla jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: młoda kapusta, marchewka, por, kukurydza, szczypior, śmietana kwaśna, majonez, miód, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do grilla? Kapustę posiekaj drobno. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Posiekaj szczypior. Pora umyj dokładnie i poszatkuj w kostkę. Umieść w misce posiekane warzywa. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy. Dopraw solą, miodem i pieprzem. Dodaj majonez, śmietanę kwaśną i majonez, wymieszaj.
Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania. Błonnik pokarmowy ma bardzo dobry wpływ na działanie naszego układu trawiennego. Błonnik zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom glukozy we krwi. Błonnika ma także dobry poziom naszego cholesterolu. Młoda kapusta jest warzywem zawierającym małą ilość kalorii i dużą ilość błonnika pokarmowego. Dostępna jest w okresie od maja do sierpnia i warto korzystać z jej dostępności. Kapusta młoda ma bardzo delikatny smak i szybko się gotuje. Z młodej kapusty przygotować można zupę, surówki, a także zapiekać ją z dodatkiem sosów. Młoda kapusta jest świetnym źródłem składników mineralnych i warto wykorzystywać ją na surowo.
Podsumowując szybka surówka jest najlepsza na ciepłe letnie dni. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Surówkę najlepiej zrobić chwilę przed podaniem. Łatwa surówka może być także dodatkiem do kanapek lub lekką przekąską. Surówkę najlepiej spożyć tego samego dnia.
Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty do grilla
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w surówce z młodej kapusty do grilla
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na surówka z młodej kapusty do grilla
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na surówka z młodej kapusty do grilla
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z młodej kapusty do grilla
Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty do grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
W przepisie na surówka z młodej kapusty do grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód