Przepis na surówkę z pora i selera krok po kroku

Składniki
  • Por 80 g
  • Seler korzeniowy 70 g
  • Jabłko 160 g
  • Majonez 25 g
  • Jogurt naturalny 25 ml
  • Koperek 20 g
To będzie niezbędne
tarka, miska

Pora pokrój w półplasterki, jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę, a selera zetrzyj na tarce. Koperek posiekaj.

Do miski dodaj jogurt i majonez i dokładnie wymieszaj.

Surówka z pora i selera w białej miseczce, na biało-zielonej serwetce.
surówka z pora i selera
Koszt przygotowania dania
4.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
181 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
22

Surówka z pora i selera - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z pora i selera

Surówka z pora i selera jest bardzo prosta w wykonaniu. Składniki, jakich potrzebujesz, żeby ją przygotować to seler korzeniowy, por, jabłko, jogurt i majonez oraz przyprawy. Ta pyszna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim obiedzie. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z pora i selera. Jest to bardzo proste i możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście sprawdzi się także u osób zdrowych. Jeżeli użyjesz wegańskiego jogurtu i majonezu, to surówka będzie również wegańska. Żeby zrobić tę surówkę, zaczynamy od umycia i pokrojenia na półplasterki pora. Mycie pora jest ważne, jeżeli nie chcesz mieć w surówce piasku. Robi się to, krojąc pora wzdłuż na pół i następnie pod bieżącą wodą odchyla warstwy pora, aby z każdej wypłukać ewentualny piasek. Przy surówkach mycie jest bardzo ważne, ponieważ jemy składniki na surowo, więc nie pozbędziemy się zanieczyszczeń przez gotowanie. Następnie przechodzimy do obrania selera i jabłka i starcia ich na tarce. W misce mieszamy pora ze startym selerem i jabłkiem i dodajemy jogurt, majonez i szczyptę pieprzu. Jest to sprawdzony przepis, a surówka wychodzi naprawdę smaczna. Dokładny przepis na surówkę z pora i selera znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze surówki z pora i selera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (190g)
Energia (kalorie)
95.26 kcal
181.00 kcal
Białko
1.33 g
2.53 g

Węglowodany w surówce z pora i selera

Na 100g
Na porcję (190g)
Węglowodany
11.31 g
21.49 g
Węglowodany przyswajalne
9.48 g
18.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (190g)
Tłuszcz
5.18 g
9.84 g
Tłuszcze nasycone
1.00 g
1.91 g

Witaminy w przepisie na surówkę z pora i selera

Na 100g
Na porcję (190g)
Witamina A
40.24 µg (mcg)
76.45 µg (mcg)
Brak danych dla: seler korzeniowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.22 mg
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.12 mg
Niacyna
0.34 mg
0.65 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
25.22 µg (mcg)
47.92 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z pora i selera

Na 100g
Na porcję (190g)
Sód
73.53 mg
139.70 mg
Potas
192.20 mg
365.18 mg
Wapń
47.43 mg
90.12 mg
Fosfor
47.95 mg
91.10 mg
Magnez
15.89 mg
30.20 mg
Żelazo
0.99 mg
1.89 mg
Cynk
0.22 mg
0.43 mg
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora i selera 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z pora i selera

Lista alergenów dla surówki z pora i selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania surówki z pora i selera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Jabłko
160 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt naturalny
25 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 ml
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
20.30
Łączny koszt
4.20
Jak oceniasz przepis na surówkę z pora i selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób