Surówka z pora i selera

Opublikowano: 29.08.2021 r., 19:50 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z pora i selera w białej miseczce, na biało-zielonej serwetce.
Surówka z pora i selera
Surówka z pora i selera jest prostą i pyszną surówką, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Świetnie się sprawdzi jako zdrowy dodatek ze świeżych warzyw do obiadu.
Przygotowanie 15 min
181 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Por (80 g)
  • Seler korzeniowy (70 g)
  • Jabłko (160 g)
  • Majonez (25 g)
  • Jogurt naturalny (25 ml)
  • Koperek (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z pora i selera krok po kroku

Pora pokrój w półplasterki, jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę, a selera zetrzyj na tarce. Koperek posiekaj.

Do miski dodaj jogurt i majonez i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z pora i selera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z pora i selera

Surówka z pora i selera jest bardzo prosta w wykonaniu. Składniki, jakich potrzebujesz, żeby ją przygotować to seler korzeniowy, por, jabłko, jogurt i majonez oraz przyprawy. Ta pyszna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw w Twoim obiedzie. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z pora i selera. Jest to bardzo proste i możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście sprawdzi się także u osób zdrowych. Jeżeli użyjesz wegańskiego jogurtu i majonezu, to surówka będzie również wegańska. Żeby zrobić tę surówkę, zaczynamy od umycia i pokrojenia na półplasterki pora. Mycie pora jest ważne, jeżeli nie chcesz mieć w surówce piasku. Robi się to, krojąc pora wzdłuż na pół i następnie pod bieżącą wodą odchyla warstwy pora, aby z każdej wypłukać ewentualny piasek. Przy surówkach mycie jest bardzo ważne, ponieważ jemy składniki na surowo, więc nie pozbędziemy się zanieczyszczeń przez gotowanie. Następnie przechodzimy do obrania selera i jabłka i starcia ich na tarce. W misce mieszamy pora ze startym selerem i jabłkiem i dodajemy jogurt, majonez i szczyptę pieprzu. Jest to sprawdzony przepis, a surówka wychodzi naprawdę smaczna. Dokładny przepis na surówkę z pora i selera znajdziesz powyżej.

Alergeny w surówce z pora i selera

Lista alergenów dla surówki z pora i selera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze surówki z pora i selera

na 100g gotowej potrawy

Surówka z pora i selera to dobry dodatek do obiadu dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
95.26
181.00
Białko (g)
1.33
2.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
11.31
21.49
Węglowodany przyswajalne (g)
9.48
18.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
3.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
5.18
9.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
1.91
Tłuszcze nienasycone (g)
4.17
7.93
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.89
5.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
40.24
76.45
Witamina B6 (mg)
0.11
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.09
Witamina E (mg)
0.49
0.92
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.12
2.12
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
0.34
0.65
Foliany (µg (mcg))
25.22
47.92
Beta karoten (µg (mcg))
221.45
420.75
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
73.53
139.70
Potas (mg)
192.20
365.18
Wapń (mg)
47.43
90.12
Fosfor (mg)
47.95
91.10
Magnez (mg)
15.89
30.20
Żelazo (mg)
0.99
1.89
Cynk (mg)
0.22
0.43
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora i selera 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z pora i selera

Koszt składników
20.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Jabłko
160 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt naturalny
25 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 ml
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Koszt składników
20.30