Surówki z pora

surówki z pora

Surówki z pora to doskonały dodatek warzywny do każdego obiadu. Dodatek surówki do obiadu znacząco podniesie wartość odżywczą potrawy - dlatego warto sprawdzić, jakie przepisy na smaczne surówki znajdują się na naszej stronie. Surówki z pora to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Por charakteryzuje się dużymi możliwościami w przygotowaniu surówek i zestawieniu go z innymi składnikami. To niskokaloryczne warzywo doskonale sprawdzi się do przygotowania surówek na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej oraz bezglutenowej. Surówki z dodatkiem pora są bardzo zdrowe i niezwykle aromatyczne.

Surówki z pora - polecane przepisy

Surówki z pora - pozostałe przepisy

Surówki z pora - pomysły i przepisy na lekkie surówki na bazie pora

Por daje wiele możliwości jeśli chodzi o przygotowanie surówek, ponieważ doskonale smakuje z różnymi dodatkami. Przepisy na surówki z pora są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dobra i zdrowa surówka powinna być kolorowa i zawierać świeże, dobre jakościowo warzywa. Surówki z porem doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu, spotkań ze znajomymi (jako dodatek na szwedzkim stole do dań ciepłych) lub jako uzupełnienie dań z grilla. Por dodany do surówki nada jej charakterystyczny, lekko pikantny smak. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówki z pora oraz poznasz ich krótki opis.

Surówka – krótki opis potrawy

Surówka – definicja

Surówka zaliczana jest do potraw, które przygotowujemy z warzyw surowych, owoców lub mieszanki tych produktów z dodatkiem innych produktów spożywczych, np. jogurtem naturalnym czy cukrem. Aby przygotować surówkę można skorzystać z warzyw i owoców blanszowanych, mrożonych lub kiszonych. Można wykonać również surówki warzywno-owocowe, np. sięgając po jabłko i marchewkę uzyskamy smaczną surówkę mieszaną. Produkty, z których przygotowuje się surówkę należy poddać obróbce wstępnej, np. myciu, obieraniu i krojeniu. Surówkę przygotowuje się bez parzenia lub z parzeniem produktów spożywczych. Warzywa oraz owoce wybierane do przygotowania surówki powinny charakteryzować się wysoką jakością, świeżością, młodością oraz brakiem uszkodzeń.

Do wykonania surówek świetnie sprawdzi się tarka, wystarczy że produkty zetrzemy na grubych oczkach jarzynowych lub dokładnie poszatkujemy na drobne kawałki przy pomocy noża. Na stronie dowiesz się jak zrobić wiele różnych surówek z wykorzystaniem smacznego i aromatycznego pora.

Surówka – dodatki do wykorzystania

Jako dodatki do przygotowywania surówki można wykorzystać przyprawy oraz inne produkty spożywcze. Do dodatków do surówek można zaliczyć cukier, kwasek cytrynowy, musztardę, ocet winny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, oliwki, rodzynki, sok z cytryny lub limonki, natkę pietruszki lub świeże zioła, jogurt naturalny lub grecki a także śmietanę lub majonez. Dodatki stosuje się, aby nadać surówką lepszy smak lub w celu połączenia poszczególnych składników surówki.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek w ostatnich czasach coraz chętniej włączana jest do diety. Ma to swoje wytłumaczenie, ponieważ oliwa z oliwek dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Dodana do surówek ma na celu połączenie wszystkich składników a dodatkowo sprawia, że ułatwione jest wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do witamin tych zaliczymy witaminę A, witaminę D, witamina E oraz witaminę K.

Na rynku istnieje wiele rodzajów oliwy z oliwek. Do przygotowania surówek najlepiej sprawdzi się oliwa extra virgin. Jest to oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się zielonym kolorem i jest bardzo gęsta. Najlepiej spożywać ją na surowo, dlatego doskonale smakuje z dodatkiem smacznych surówek. Oliwa wykonana jest z produktów pochodzenia roślinnego, dlatego nie zawiera cholesterolu. Dodatkowo obecności jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na obniżenie ilości cholesterolu LDL i podniesienie poziomu cholesterolu HDL we krwi.

Właściwości pora w kuchni i dla zdrowia

Por – krótki opis warzywa

Por to warzywo, które zaliczenie jest do roślin z rodziny amarylkowatych. Por jest warzywem pochodzącym z Azji Mniejszej. Uprawiany był już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie w celach konsumpcyjnych. Por jest warzywem, które posiada duże wymagania wodne. W czasie kiełkowania nie powinno być zbyt sucho, ponieważ roślina nie wyrośnie.

Por - skład i właściwości prozdrowotne

Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Por stanowi źródło między innymi kwasu foliowego, który niezbędny jest szczególnie w okresie ciąży, ponieważ spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu. Por jest tak że doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk.

Por może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej. Por to warzywo o niskim indeksie glikemicznym - IG wynosi 15. Z tego powodu warzywo może być włączone do diety osób zmagających się z insulinoopornością lub chorujących na cukrzycę. Dodatkowo niska zawartość kalorii w porcji pora wpływa na jego szerokie zastosowanie w diecie redukcyjnej, której celem jest wspomaganie walki z nadwagą oraz otyłością.

Por stanowi dobre źródło związku o nazwie allicyna. Związek ten po uszkodzeniu tkanek pora uwalnia charakterystyczny, drażniący zapach. Dodatkowo allicyna ma korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Jak wspomniano wyżej por zawiera również potas, który pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Potas zaliczany jest do elektrolitów – czyli związków, które w roztworach wodnych posiadają ładunek elektryczny i mogą przewodzić prąd. Potas odpowiada zatem za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego błon komórkowych oraz przekaz impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami. Ważny dla naszego organizmu jest stosunek sodu do potasu. Jego odpowiednie proporcje są ważne, ponieważ zapobiegają powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych do których możemy zaliczyć nadciśnienie tętnicze oraz choroby serca.

Por zawiera również spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości może wpływać na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, która przeważnie przypada w okresie jesienno-zimowym. Nadmierna ilość spożytej witaminy C wydalana jest wraz z moczem.

Witamina C, witamina A oraz witamina E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ilość powstających wolnych rodników w naszym organizmie. Przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.

Por - zastosowanie w kuchni

Por jest warzywem cenionym w kuchniach całego świata. To warzywo niskokaloryczne, które charakteryzuje się szerokim zastosowaniem. Będzie on stanowił doskonały dodatek do koktajli warzywnych lub warzywno-owocowych, które wzbogaci w wiele składników mineralnych oraz witamin a także nada charakterystyczny, lekko pikantny smak. Por świetnie sprawdzi się również jako główny składnik zupy krem, dodatek do dania drugiego w formie surówki czy jako składnik sałatek, które można podać jako samodzielne danie.

Na bazie pora możemy przygotować również sos do makaronu lub wykorzystać go jako dodatek do zapiekanek ziemniaczanych oraz makaronowych. Por świetnie sprawdzi się do przygotowania pysznego nadzienia do faszerowania mięsa z kurczaka. Por jest również dobrym dodatkiem do pysznych wywarów warzywnych do przygotowania smacznych zup. Będzie doskonałym wyborem w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. W artykule tym skupimy się na surówkach przygotowywanych na bazie pora z różnymi dodatkami.

Przykładowe przepisy na surówki z pora i ich opis

Surówka z pora i marchewki

Szybka w przygotowaniu surówka porowa z marchewką świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Do przygotowania surówki potrzebne są tylko por, marchew, jogurt naturalny, majonez, sok z cytryny oraz przyprawy. Sos do sałatki stanowi jogurt wymieszany z majonezem w stosunku 1:1, dlatego surówka jest mniej kaloryczna niż z dodatkiem samego majonezu. Do surówki możesz dodać również jabłka. Surówka z pora doskonale smakuje z dodatkiem dań mięsnych oraz bezmięsnych. Surówkę z pora z dodatkiem marchwi możemy wykorzystać również jako dodatek do dań z grilla podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi. Do surówki możemy dodać posiekaną natkę pietruszki, która wzbogaci surówkę w witaminę C. Dobrym pomysłem jest odstawienie gotowej surówki na kilka godzin do lodówki, aby składniki zdążyły się przegryźć. Przepis na surówkę z pora i marchewki jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Surówka z pora z majonezem

Prosty przepis na surówkę ze świeżego pora z majonezem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnego obiadu dla całej rodziny i nie tylko. Surówka będzie stanowiła również doskonały dodatek do dań pieczonych, gotowanych oraz smażonych (np. surówka doskonale sprawdzi się z pieczoną piersią z kurczaka czy ryżem i gotowaną piersią z indyka). Do przygotowania pysznej surówki potrzebne są następujące produkty spożywcze: por, śmietana, majonez oraz przyprawy - produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych. Aby zmniejszyć kaloryczność surówki możesz przygotować ją z dodatkiem niewielkiej ilości majonezu oraz jogurtu naturalnego. Surówkę warto przygotować dzień wcześniej, aby składniki zdążyły się przegryźć - wtedy będzie najlepsza.

Surówka z pora i selera

Szybka surówka z porowa z selerem to prosta i pyszna surówka, która doskonale sprawdzi się podana jako dodatek do obiadu. Do jej przygotowania potrzebny będzie por, seler korzeniowy, jabłko, majonez, jogurt naturalny, koper oraz przyprawy. Surówka będzie stanowiła doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Surówkę tą można przyprawić dowolnymi przyprawami oraz ziołami. Prosta surówka z pora i selera korzeniowego będzie również doskonałym dopełnieniem dań z grilla - dodatek pora podkręci surówkę i nada jej charakterystyczny, lekko pikantny smak.

Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Surówka z kapusty pekińskiej i pora jest bardzo prosta do przygotowania. Pyszna surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek to obiadu - będzie doskonałym dopełnieniem dań mięsnych oraz bezmięsnych. Do jej przygotowania potrzebna będzie kapusta pekińska, por, marchew, kukurydza konserwowa, majonez oraz przyprawy. Do wzbogacenia sałatki możesz dodać słodkie jabłka. Surówka z kapusty i pora jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin (np. witaminy C), których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Surówka z dodatkiem majonezu jest dość kaloryczna, dlatego aby obniżyć kaloryczność możesz przygotować ją z majonezem i jogurtem wymieszanym w stosunku 1:1 lub majonez całkowicie zastąpić jogurtem naturalnym. Pamiętaj jednak, że surówki z dodatkiem jogurtu są mniej trwałe niż te przygotowane z majonezem. Surówka będzie najlepsza kilka godzin po przygotowaniu, gdy składniki się przegryzą.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto