Przepis na sałatkę z surimi i porem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska

Paluszki krabowe i por pokrój w większą kostkę.

Dodaj kukurydzę i wymieszaj.

Warzywa wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku.

sałatka z surimi i porem
Sałatka z surimi i porem
Koszt przygotowania dania
8.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
205 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
40

Sałatka z surimi i porem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z surimi i porem

Sałatka z surimi i porem to szybka i łatwa propozycja dzięki, której do swojej diety włączysz niezwykle cenne ryby, bogate w kwasy omega 3 – omega 6.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Koniecznie poznaj mój przepis na sałatkę z surimi i pora. W pierwszej kolejności pokrój paluszki krabowe i por w większą kostkę, dodaj kukurydzę z puszki i wymieszaj.

Dopraw sałatkę do smaku, najlepiej sprawdzi się tutaj sól i pierz. Dokładnie wymieszaj całość tak aby majonez pokrył wszystkie warzywa. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako smaczna przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na cztery osoby, dlatego, jeśli będziesz przygotowywać ją na większą liczbę osób, pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach, jest po prostu pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.

Już wiesz, jak zrobić sałatkę z surimi i pora, zatem życzę Ci smacznego!

Wartości odżywcze sałatki z surimi i porem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
137.21 kcal
205.81 kcal
Białko
6.19 g
9.29 g
Fenyloalanina
0.23 mg
0.34 mg
Brak danych dla: por.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z surimi i porem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
12.07 g
18.10 g
Węglowodany przyswajalne
11.28 g
16.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
1.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
7.58 g
11.37 g
Tłuszcze nasycone
1.42 g
2.14 g
Tłuszcze nienasycone
6.16 g
9.24 g
Tłuszcze jednonasycone
1.68 g
2.53 g
Tłuszcze wielonasycone
4.47 g
6.71 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z surimi i porem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
23.96 µg (mcg)
35.94 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Witamina C
4.00 mg
6.00 mg
Witamina E
0.70 mg
1.05 mg
Retinol
8.21 µg (mcg)
12.31 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.05 mg
Niacyna
0.51 mg
0.77 mg
Foliany
30.21 µg (mcg)
45.31 µg (mcg)
Beta karoten
189.62 µg (mcg)
284.43 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z surimi i porem

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
210.74 mg
316.10 mg
Potas
118.79 mg
178.19 mg
Wapń
16.45 mg
24.68 mg
Fosfor
119.45 mg
179.18 mg
Magnez
25.64 mg
38.46 mg
Żelazo
0.62 mg
0.93 mg
Cynk
0.36 mg
0.54 mg
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Mangan
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z surimi i porem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z surimi i porem

Lista alergenów dla sałatki z surimi i porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki z surimi i porem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Paluszki krabowe
180 g
1 opakowanie
2.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 180 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
16.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z surimi i porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób