Surówka z pora z majonezem

Opublikowano: 26.08.2021 r., 17:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z pora z majonezem podana w miseczce.
Surówka z pora z majonezem
Surówka z pora i majonezu to doskonała propozycja na dodatek obiadowy. Świetnie sprawdzi się również jako samodzielny danie. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na to danie.
Przygotowanie 20 min
170 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Por 2 sztuki (200 g)
  • Śmietana 18% (25 g)
  • Majonez (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
sitko, miska

Przepis na surówkę z pora z majonezem krok po kroku

Pora umyć pod bieżącą wodą i osusz go. Następnie przekrój go wzdłuż, usuń korzenie oraz końce i pokrój go wpół plasterki.

Pokrojonego pora umieść na sicie i spać go wrzątkiem.

Sparzony por umieść w misce.

W szklance wymieszać śmietanę z majonezem oraz przyprawami.

Sos majonezowy dodaj do miski z porem, składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową surówkę przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na surówkę z pora z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat surówki z pora z majonezem

Surówka z pora z majonezem to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się również jako osobne zdanie, które możesz podać na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Ta pyszna surówka z pora i majonezu świetnie sprawdzi się również jako danie zabierane do pracy. Przepis na surówkę porowa z majonezem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do zrobienia tej surówki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: porów, śmietany 18%, majonezu, soli oraz pieprzu.

A więc jak zrobić surówkę z pora i majonezu? Wystarczy umyć pora pod bieżącą wodą, następnie osuszyć go, pokroić wzdłuż oraz usunąć korzenie. Tak przygotowanego pora należy pokroić na plasterki oraz sparzyć wrzątkiem na sicie. Z majonezu i śmietany należy przygotować sos, który powinien być doprawiony według uznania. Gotowy sos majonezowy należy wymieszać z wcześniej przygotowanym porem, a składniki wymieszać do całkowitego połączenia się. Tak przygotowaną surówkę należy przechowywać w lodówce.

Ta smaczna surówka z pora jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin. Por jest warzywem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierają go osoby odchudzające się. Dodatkowo jest to źródło witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nim wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk. Jest to również źródło związków siarki, które nadają aromat i wyrazisty ostry smak pora. Dodatkowo wykazują się właściwościami bakteriobójczymi. Spożywanie tego warzywa może wspomagać walkę z grzybami.

Podsumowując surówka porowa z majonezem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu, doskonale sprawdzi się również jako samodzielny danie serwowane na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Jest to doskonała propozycja dla osób, które ograniczają spożywanie dań mięsnych w swojej diecie. Potrawa ta jest również doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w surówce z pora z majonezem

Lista alergenów dla surówki z pora z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z pora z majonezem

na 100g gotowej potrawy

Surówka z pora z majonezem to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Aby danie było mniej kaloryczne możesz zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
136.60
170.75
Białko (g)
1.54
1.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
11.84
14.80
Węglowodany przyswajalne (g)
10.40
13.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
9.66
12.07
Tłuszcze nasycone (g)
2.83
3.54
Tłuszcze nienasycone (g)
6.83
8.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.14
2.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.69
5.86
Cholesterol (mg)
10.10
12.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
80.40
100.50
Witamina B6 (mg)
0.19
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.04
Witamina C (mg)
9.69
12.11
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina E (mg)
1.10
1.38
Retinol (µg (mcg))
13.60
17.00
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.05
Niacyna (mg)
0.33
0.41
Foliany (µg (mcg))
52.30
65.38
Beta karoten (µg (mcg))
803.10
1003.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
82.60
103.25
Potas (mg)
158.50
198.12
Wapń (mg)
58.10
72.62
Fosfor (mg)
37.70
47.12
Magnez (mg)
23.50
29.38
Żelazo (mg)
1.71
2.13
Cynk (mg)
0.14
0.18
Miedź (mg)
0.10
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora z majonezem 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z pora z majonezem

Koszt składników
10.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
200 g
2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Śmietana 18%
25 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Koszt składników
10.20