Tradycyjna surówka z pora

Opublikowano: 25.04.2022 r., 11:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
plastry pora
Tradycyjna surówka z pora
Tradycyjna surówka z pora to prosty i szybki, a przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do każdego obiadu.
Przygotowanie 15 min
152 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Por 1 sztuka (240 g)
  • Marchewka 2 sztuki (80 g)
  • Jogurt naturalny 1 opakowanie (150 ml)
  • Jabłko 1 sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na tradycyjną surówkę z pora krok po kroku

Pora poszatkuj, jabłko i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj z jogurtem, dopraw.

Jak oceniasz przepis na tradycyjną surówkę z pora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tradycyjnej surówki z pora

Tradycyjna surówka z pora to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu, kolacji, czy po prostu samodzielny, lekki posiłek. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku, łatwo dostępnych i tanich składników oraz niecałe 15 minut spędzonych w kuchni. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić tradycyjną surówkę z pora koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, których potrzebujesz to por, dwie lub trzy marchewki, jedno duże jabłko, opakowanie jogurtu naturalnego oraz odrobina soli i pieprzu do smaku. Wystarczy, że poszatkowanego pora wymieszasz ze startym na tarce jabłkiem i marchewką, dodasz jogurt i doprawisz – to wszystko! W ten sposób powstanie szybka, łatwa i przede wszystkim pyszna i zdrowa sałatka, które będzie dobra na każdą okazję i sprawdzi się jako dodatek do każdego obiadu. Wszystkie składniki charakteryzują się nieco innymi smakami, które wzajemnie idealnie się dopełniają i komponują. Dodatkowo surówka z pora to prawdziwa bomba witaminowa. Ma bardzo wysoką wartość odżywczą, przez co naprawdę warto włączyć ją do swojej diety. Warto jednak zaznaczyć, że por, ze względu na swój intensywny, ostry smak może powodować nasilenie zgagi u osób, które mają tendencję do jej występowania, dlatego w takich sytuacjach najlepiej zmniejszyć jego ilość. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na tradycyjną surówkę z pora, który z pewnością zagości w Twojej kuchni na stałe.

Alergeny w tradycyjnej surówce z pora

Lista alergenów dla tradycyjnej surówki z pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze tradycyjnej surówki z pora

na 100g gotowej potrawy

Duże ilości pora mogą nasilać zgagę u osób z tendencją do jej występowania, dlatego w takich sytuacjach najlepiej zredukować jego ilość do poziomu dobrze tolerowanego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
56.30
152.01
Białko (g)
2.01
5.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
11.99
32.38
Węglowodany przyswajalne (g)
10.30
27.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
4.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.60
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.20
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.45
1.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
130.78
353.10
Witamina B6 (mg)
0.13
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.37
Witamina C (mg)
5.20
14.05
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.73
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
1.25
Retinol (µg (mcg))
0.45
1.21
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
0.31
0.85
Foliany (µg (mcg))
28.78
77.70
Beta karoten (µg (mcg))
1354.93
3658.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
33.24
89.74
Potas (mg)
189.63
511.99
Wapń (mg)
71.42
192.83
Fosfor (mg)
54.85
148.10
Magnez (mg)
17.21
46.46
Żelazo (mg)
0.85
2.29
Cynk (mg)
0.30
0.81
Miedź (mg)
0.06
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnej surówki z pora 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnej surówki z pora

Koszt składników
9.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
240 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 240 g
Marchewka
80 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Jabłko
200 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Koszt składników
9.30