Przepisy z porem

przepisy z porem

Por jest warzywem, którego lecznicze właściwości znane są już od czasów starożytności. Por pochodzi z Bliskiego Wschodu, a – jak wskazują liczne zapiski historyczne – największym fanem warzywa był niegdyś sam cesarz Neron. Por sprowadziła do Polski królowa Bona, która, jako że pochodziła z Italii, importowała do naszego kraju różne włoskie produkty. Właśnie wtedy Polacy docenili jego właściwości, a por zaczął znakomicie sprawdzać się w medycynie ludowej.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z porem

Przepisy w temacie przepisy z porem

Przepisy z porem – zbiór przepisów na dania z dodatkiem pora

Por to warzywo, które skrywa w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych. Poza tym można świetnie wykorzystać pora jako składnik różnych pysznych potraw. Jakie są najlepsze pomysły na proste i szybkie dania kulinarne z pora? Które potrawy na ciepło będą najlepsze na obiad? Co warto wiedzieć o właściwościach leczniczych pora i kto powinien go jeść? Poznaj najlepsze przepisy z porem i dowiedz się, który pomysł na danie z tego warzywa zachwyci wszystkich domowników!

Przepisy z porem – pomysły na proste i szybkie potrawy z pora

Najważniejsze właściwości pora. To warto o nim wiedzieć!

Por to warzywo, które ma wiele cennych właściwości odżywczych, ale i zdrowotnych. Dzięki miazdze z liści pora można np. znacznie załagodzić choroby reumatyczne – głównie poprzez stosowanie specjalnych okładów z warzywa, a dokładniej z jego liści. Miazga z liści pora może świetnie wpłynąć na ukrwienie tkanek, a także zmniejszyć ból związany z różnymi reumatycznymi dolegliwościami. W jaki sposób przygotować leczniczy okład? Wystarczy zetrzeć białą część pora na tarce, a następnie wsmarować taką miazgą w bawełnianą tkaninę i przykładać w miejsce, które boli. Por jest naprawdę zbawiennym warzywem, którego lecznicze właściwości doceniane są w wielu zakątkach świata.

W porze znajduje się również wiele innych, równie cennych właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie człowieka. Warzywo zawiera np. dużo żelaza, więc jedzenie pora może okazać się dobre dla osób borykających się z anemią. Warto wiedzieć też o tym, że w porze jest mnóstwo żelaza, które potrzebne jest organizmowi każdego człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Poza tym por to warzywo niskokaloryczne, więc polecane jest również dla wszystkich ludzi będących na diecie redukcyjnej. Warzywo zawiera sporo białka, a także węglowodanów i błonnika. Samo zdrowie!

Czy w porze znajdziemy jednak jakieś witaminy? Oczywiście, że tak – właśnie dlatego poleca się przygotowywać z pora różnego rodzaju dania na obiad czy kolację. Por ma witaminę A, witaminy z grupy B, a także C, E i K. Znajduje się w nim również dużo cynku, magnezu, potasu oraz wapnia. Dietetycy polecają spożywać pora zarówno w surowej postaci, jak i w formie składnika np. sałatki czy innego wege posiłku. Warto pamiętać jednak, że por ma bardzo wyrazisty smak, który jest też nieco ostrawy, więc nie każdemu może on przypaść do gustu.

Dlaczego jedzenie pora jest zdrowe? Por jako składnik zdrowej diety

Przepisy z porem powinny zaciekawić każdego, kto lubi zdrowo się odżywiać. Warto pamiętać o tym, że por świetnie sprawdza się podczas leczenia anemii, gdyż zawiera w sobie duże ilości żelaza. Doskonale uzupełni też niedobory u osób zmagających się z niedokrwistością, ponieważ wspomaga prawidłowe ukrwienie tkanek. Poza tym por ma również wiele innych właściwości, dla których warto włączyć warzywo do swojej diety.

  1. Por wzmacnia układ immunologiczny, a także wspomaga jego prawidłowe funkcjonowanie.
  2. Warzywo potrafi ustabilizować poziom cukru we krwi, dlatego też polecane jest osobom zmagającym się z cukrzycą.
  3. Por wykazuje działanie bakteriobójcze.
  4. Przy problemach z drogami oddechowymi specjaliści zalecają picie soków bądź syropów z porem. Takie specyfiki pomogą również uporać się z kaszlem.
  5. Gojenie się ran na ciele można przyspieszyć poprzez przykładanie do nich liści pora.
  6. Por ma właściwości odchudzające, ponieważ jest niskokaloryczny i nawet gdy osoba na diecie redukcyjnej będzie go zjadać dużo, nic się jej nie stanie. Jedzenie pora przyspiesza proces przemiany materii, a także działa oczyszczająco na organizm. Jedzenie pora może więc doskonale pomóc w odtruwaniu organizmu i usuwaniu z niego toksyn.
  7. Jedzenie pora może wspomóc walkę z grzybami w organizmie.

Pomysł na kulinarne przepisy z porem. TOP przepisy na smaczne dania

Wszystko, co powinno się wiedzieć o porze. Ciekawostki na temat pora

Por jest bardzo zdrowym warzywem, jednak nie poleca się go jeść kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Warzywo ma to do siebie, że może przyczynić się do powstawania wzdęć i zgagi, co dla kobiet w ciąży może być bardzo uciążliwe. Tak samo mamy karmiące piersią powinny unikać pora, gdyż jego smak przenika do mleka – dokładnie tak samo, jak cebula czy czosnek. Dziecko, czując tak zmienione smakowo mleko, może przestać pobierać pokarm. Jeśli chodzi o podawanie pora dziecku, najlepiej poczekać z tym do momentu, aż maluch skończy dziesięć miesięcy. Pora należy przygotowywać dzieciom ugotowanego i w niewielkich ilościach, gdyż – jak już wiesz – warzywo może wywołać wzdęcia lub zgagę. Oto kilka innych ciekawostek na temat pora, które powinno się znać.

  1. Por pomaga pozbyć się z organizmu zalegającej wody, ponieważ ma silne działanie moczopędne.
  2. Warzywo ma niskie IG, więc bez obaw porem zajadać się mogą osoby z cukrzycą.
  3. W sklepie najlepiej kupować pora z ciemnozielonymi liśćmi i cebulą bez plamek.
  4. Por pachnie bardzo charakterystycznie i ostro, gdyż zawiera w sobie związki siarki.
  5. Warzywo to jeden z głównych składników tzw. włoszczyzny, z której przyrządzamy np. rosół.
  6. Holandia uznaje pora za warzywo narodowe. Właśnie z tego warzywa przyrządza się tam bowiem słynną zupę erwtensoep, czyli holenderską zupę grochową.
  7. Osoby, które nie powinny jeść pora ze względu na jego właściwości „wzdymające”, to zmagający się z chorobami wątroby, a także ludzie cierpiący na zgagę, wzdęcia lub wrzody żołądka.

Najlepsze przepisy z porem. Zobacz, jak przyrządzić pora na obiad!

Niektórzy uważają, że pora wykorzystać można wyłącznie na wege sałatki lub jako składnik włoszczyzny do aromatycznego rosołu. Okazuje się jednak, że z pora można zrobić różne inne smaczne dania, które z pewnością zaskoczą domowników oraz niespodziewanych gości. Sprawdź przepisy na pyszne potrawy z porem!

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i porem – sprawdzi się doskonale zamiast tradycyjnego obiadu w postaci ziemniaczków z kotletem. To danie jednogarnkowe, które można jeść nawet przez trzy dni, gdyż długo zachowuje świeżość w lodówce
  • Zupa porowo-ziemniaczana – sycąca i pożywna zupa na jesień, która rozgrzeje żołądki wszystkich domowników. Przygotowując zupę, należy pamiętać, aby pokroić warzywo na dwie części i wypłukać z nich piasek. Jeśli końcówki pora będą zbrązowiałe, należy je wyrzucić
  • Kurczak zapiekany z porem – zamiast tradycyjnego kurczaka, warto przyrządzić go w piekarniku z przekrojonym wzdłuż i skrojonym w plastry porem. Warzywo doprawione solą znakomicie podkreśli smak drobiu.
  • Pieczony dorsz z ziemniakami i porem – to świetna propozycja obiadu na niedzielę, gdzie zamiast czerwonego mięsa mamy aromatycznego dorsza z porem. Warzywo należy posiekać, posolić i najlepiej zmieszać z dobrej jakości śmietaną, a następnie przykryć taką masą rybę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość można doprawić dodatkowo rozgniecionym czosnkiem. Palce lizać!
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto