Surówka z pora i jabłek

Opublikowano: 27.03.2022 r., 19:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
surówka z pora i jabłek
Surówka z pora i jabłek
Nie ma lepszego dodatku do obiadu niż domowa surówka z pora i jabłek. Koniecznie poznaj mój szybki sposób i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
184 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko 3 sztuki (250 g)
  • Por 1 sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 ml)
  • Majonez 2 łyżki (20 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty 1 opakowanie (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z pora i jabłek krok po kroku

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce.

Por drobno pokrój w słupki i wymieszaj z jabłkiem.

Całość skropl sokiem z cytryny.

Jogurt wymieszaj z majonezem i dodaj do jogurtu.

Surówkę dokładnie wymieszaj, obficie posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na surówkę z pora i jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z pora i jabłek

Nie ma nic lepszego niż samodzielne przygotowanie surówki do rodzinnego obiadu.

Surówka z pora i jabłek nie dość, że jest niezwykle pyszna to jeszcze zdrowa.

Jabłka są niskokaloryczne, a dodatkowo są bogactwem witamin.

Należą one do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że są bezpiecznym produktem dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporności i cukrzyca typu 2. Dodatkowo jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka i zapobiega zaparciom.

Świetnie komponuje się tutaj por, który dodaje chrupkości całej surówce, wystarczy, że zetrzesz por na tarce lub drobno pokroisz w słupki. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie skropl sokiem z cytryny. Zapobiegnie to procesom utleniania, mówiąc prościej, warzywa nie ściemnieją przez zawarty w soku z cytryny kwas askorbinowy. Dlatego jak najbardziej polecam to zrobić.

Tarte warzywa dostarczą jeszcze więcej błonnika niż te w całości. Na tym etapie dodaje jeszcze odrobinę oliwy z oliwek, a całą sałatkę posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. To dodatkowa porcja witaminy C w naszym daniu.

Połączenie słodkiego jabłka z delikatnie ostrym i wyrazistym porem idealnie wpasuje się do większości obiadów. Będzie to też dobry pomysł na przekąskę w ciągu dnia.

Wykorzystane tutaj warzywa i owoce są niskoenergetyczne, a przy tym niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, a także cynk, fosfor, magnez, potas czy siarkę. Jednym słowem nasza surówka to bogactwo witamin.

Dodatkowo jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie warto kupować gotowych surówek, które mają często dodatek oleju, który podnosi nam kaloryczność całego dania.

Jak widzisz przepis na surówkę z pora i jabłek to bardzo łatwa sprawa poradzi sobie z nią każdy. Starte warzywa możesz połączyć z majonezem lub jogurtem greckim, ja pozostawiam na połączenie tych dwóch produktów. Śmiało możesz zdecydować się też na jogurt naturalny, wtedy surówka będzie miała mniej kcal. Skoro już wiesz jak zrobić surówkę z pora i jabłek koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj ją w swoim domu i podaj rodzinie do obiadu.

Alergeny w surówce z pora i jabłek

Lista alergenów dla surówki z pora i jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze surówki z pora i jabłek

na 100g gotowej potrawy

Zamiast jogurtu greckiego możesz skorzystać z jogurtu naturalnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
92.08
184.17
Białko (g)
2.80
5.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
12.37
24.74
Węglowodany przyswajalne (g)
10.88
21.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
2.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.61
7.22
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
2.05
Tłuszcze nienasycone (g)
2.59
5.18
Cholesterol (mg)
1.42
2.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
51.32
102.64
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.31
Witamina E (mg)
0.56
1.11
Retinol (µg (mcg))
14.24
28.47
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.10
0.19
Niacyna (mg)
0.24
0.48
Foliany (µg (mcg))
21.88
43.76
Beta karoten (µg (mcg))
439.22
878.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
39.92
79.83
Potas (mg)
137.95
275.90
Wapń (mg)
50.44
100.88
Fosfor (mg)
47.22
94.44
Magnez (mg)
12.59
25.19
Żelazo (mg)
0.73
1.47
Cynk (mg)
0.22
0.45
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora i jabłek 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z pora i jabłek

Koszt składników
15.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
250 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.69
Za 250 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Jogurt grecki pełnotłusty
180 g
1 opakowanie
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Koszt składników
15.60