Surówka z pora i ogórka kiszonego

Opublikowano: 29.08.2021 r., 19:59 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z pora i ogórka kiszonego w biało-brązowej miseczce. Obok leży widelec.
Surówka z pora i ogórka kiszonego
Surówka z pora i ogórka kiszonego to idealny wybór jako dodatek do obiadu dla osób, które lubią kwaśniejsze surówki. Jest ona bardzo prosta oraz smaczna.
Przygotowanie 15 min
155 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Por (80 g)
  • Ogórek kiszony (100 g)
  • Jabłko (150 g)
  • Sałata lodowa (50 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Koperek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z pora i ogórka kiszonego krok po kroku

Pora pokrój w półplasterki, sałatę w paski, a jabłko, marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce.

Posiekaj koperek.

Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą z oliwek.

Jak oceniasz przepis na surówkę z pora i ogórka kiszonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat surówki z pora i ogórka kiszonego

Surówka z pora i ogórka kiszonego charakteryzuje się kwaśnym smakiem, który zawdzięcza właśnie kiszonemu ogórkowi. Ta pyszna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw do obiadu. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z pora i ogórka kiszonego. Jest to bardzo prosta i smaczna surówka. Możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych. Surówkę zaczynamy od umycia i pokrojenia pora w cienkie półplasterki. Mycie pora jest ważne, jeżeli nie chcesz mieć w surówce piasku. Robi się to, krojąc pora wzdłuż na pół i następnie pod bieżącą wodą odchyla warstwy pora, aby z każdej wypłukać ewentualny piasek. Przy surówkach mycie jest bardzo ważne, ponieważ jemy je na surowo, więc nie pozbędziemy się zanieczyszczeń przez gotowanie. Następny krok to starcie na tarce ogórków kiszonych i jabłka. Całość mieszamy z majonezem oraz pieprzem. W ten szybki sposób mamy już gotową pyszną surówkę do obiadu, która urozmaici twoją dietę i sprawi, że posiłki będą zdrowsze oraz ciekawsze. Dokładny przepis na surówkę z pora i ogórka kiszonego znajdziesz powyżej.

Alergeny w surówce z pora i ogórka kiszonego

Lista alergenów dla surówki z pora i ogórka kiszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z pora i ogórka kiszonego

Wartości odżywcze surówki z pora i ogórka kiszonego

na 100g gotowej potrawy

Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
67.79
155.93
Białko (g)
0.74
1.69
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: por, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
8.98
20.65
Węglowodany przyswajalne (g)
7.12
16.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
4.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
3.48
8.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.66
1.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.82
6.49
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sałata lodowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
123.65
284.40
Witamina B6 (mg)
0.08
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.80
1.84
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Niacyna (mg)
0.27
0.62
Foliany (µg (mcg))
22.43
51.60
Beta karoten (µg (mcg))
1132.72
2605.25
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
277.82
638.98
Potas (mg)
143.12
329.18
Wapń (mg)
24.58
56.52
Fosfor (mg)
20.52
47.20
Magnez (mg)
11.23
25.82
Żelazo (mg)
0.80
1.85
Cynk (mg)
0.11
0.25
Miedź (mg)
0.06
0.15
Mangan (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: por, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora i ogórka kiszonego 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z pora i ogórka kiszonego

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Ogórek kiszony
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Sałata lodowa
50 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 50 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koperek
15 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
40.00