Przepis na surówkę z pora i ogórka kiszonego krok po kroku

Składniki
  • Por 80 g
  • Ogórek kiszony 100 g
  • Jabłko 150 g
  • sałata lodowa 50 g
  • Marchewka 50 g
  • Koperek 15 g
  • Oliwa z oliwek 15 ml
To będzie niezbędne
tarka, miska

Pora pokrój w półplasterki, sałatę w paski, a jabłko, marchewkę i ogórki zetrzyj na tarce.

Posiekaj koperek.

Wymieszaj wszystkie składniki z oliwą z oliwek.

Surówka z pora i ogórka kiszonego w biało-brązowej miseczce. Obok leży widelec.
surówka z pora i ogórka kiszonego
Koszt przygotowania dania
4.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
21

Surówka z pora i ogórka kiszonego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z pora i ogórka kiszonego

Surówka z pora i ogórka kiszonego charakteryzuje się kwaśnym smakiem, który zawdzięcza właśnie kiszonemu ogórkowi. Ta pyszna, domowa surówka to świetny pomysł na porcje warzyw do obiadu. Minimalna zalecana porcja warzyw i owoców na dobę to 400 g. Innym świetnym sposobem na upewnienie się, że jesz wystarczająco owoców i warzyw, który nie wymaga ważenia, jest stosowanie się do najnowszych zaleceń żywienia dla populacji Polskiej. Aktualnie to już nie piramida zdrowego żywienia i aktywności, określa te zalecenia, teraz mamy talerz zdrowego żywienia, który został opublikowany pod koniec zeszłego roku. Według tych zaleceń warzywa i owoce powinny zajmować połowę naszego talerza. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na stosunek warzyw do owoców. Warzyw powinno być 3 razy więcej niż owoców, czyli patrząc na te wspomniane wcześniej 400 g warzyw i owoców, to warzywa powinny stanowić 300 g a owoce 100 g. 400 g to oczywiście minimalna zalecana ilość i warto jeść ich więcej. Wróćmy jednak do tego, jak zrobić surówkę z pora i ogórka kiszonego. Jest to bardzo prosta i smaczna surówka. Możesz ją zrobić w międzyczasie, gdy gotujesz resztę obiadu. Jest to dobra surówka dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, na diecie przeciwzapalnej, śródziemnomorskiej itp., ale oczywiście także sprawdzi się u osób zdrowych. Surówkę zaczynamy od umycia i pokrojenia pora w cienkie półplasterki. Mycie pora jest ważne, jeżeli nie chcesz mieć w surówce piasku. Robi się to, krojąc pora wzdłuż na pół i następnie pod bieżącą wodą odchyla warstwy pora, aby z każdej wypłukać ewentualny piasek. Przy surówkach mycie jest bardzo ważne, ponieważ jemy je na surowo, więc nie pozbędziemy się zanieczyszczeń przez gotowanie. Następny krok to starcie na tarce ogórków kiszonych i jabłka. Całość mieszamy z majonezem oraz pieprzem. W ten szybki sposób mamy już gotową pyszną surówkę do obiadu, która urozmaici twoją dietę i sprawi, że posiłki będą zdrowsze oraz ciekawsze. Dokładny przepis na surówkę z pora i ogórka kiszonego znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze surówki z pora i ogórka kiszonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (230g)
Energia (kalorie)
67.79 kcal
155.93 kcal
Białko
0.74 g
1.69 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z pora i ogórka kiszonego

Na 100g
Na porcję (230g)
Węglowodany
8.98 g
20.65 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.12 g
16.38 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
4.28 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (230g)
Tłuszcz
3.48 g
8.01 g
Tłuszcze nasycone
0.66 g
1.53 g

Witaminy w przepisie na surówkę z pora i ogórka kiszonego

Na 100g
Na porcję (230g)
Witamina A
123.65 µg (mcg)
284.40 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.80 mg
1.84 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.27 mg
0.62 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
22.43 µg (mcg)
51.60 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
1132.72 µg (mcg)
2605.25 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z pora i ogórka kiszonego

Na 100g
Na porcję (230g)
Sód
277.82 mg
638.98 mg
Potas
143.12 mg
329.18 mg
Wapń
24.58 mg
56.52 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Fosfor
20.52 mg
47.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
11.23 mg
25.82 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.80 mg
1.85 mg
Cynk
0.11 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora i ogórka kiszonego 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z pora i ogórka kiszonego

Lista alergenów dla surówki z pora i ogórka kiszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z pora i ogórka kiszonego

Cena przygotowania surówki z pora i ogórka kiszonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Ogórek kiszony
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
sałata lodowa
50 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 50 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koperek
15 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
40.00
Łączny koszt
4.53
Jak oceniasz przepis na surówkę z pora i ogórka kiszonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób