Surówka wiosenna

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka wiosenna podana w białym talerzyku.
Surówka wiosenna
Surówka wiosenna to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Surówka jest bardzo lekka i świetnie komponuje się z pieczonymi mięsami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na surówkę.
Przygotowanie 10 min
133 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta biała (400 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (200 g)
  • Por (100 g)
  • Majonez (50 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska

Przepis na surówka wiosenna krok po kroku

Kapustę poszatkuj drobno.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Pora posiekaj drobno.

Umieść składniki w misce.

Dodaj cukier i sól.

Utrzyj warzywa.

Dodaj do surówki sok z cytryny.

Posiekaj koper i dodaj do reszty składników.

Dodaj pieprz i majonez.

Wymieszaj dokładnie.

Podawaj na półmisku.

Jak oceniasz przepis na surówka wiosenna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat surówki wiosennej

Surówka wiosenna to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z młodej kapusty jest bardzo delikatna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa lub tradycyjnych schabowych. Przepis na surówkę wiosenną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta, marchew, por, majonez, koper, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.

Jak zrobić surówkę wiosenną? Kapustę poszatkuj drobno. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pora posiekaj drobno. Umieść składniki w misce. Dodaj cukier i sól. Utrzyj warzywa. Dodaj do surówki sok z cytryny. Posiekaj koper i dodaj do reszty składników. Dodaj pieprz i majonez. Wymieszaj dokładnie. Podawaj na półmisku.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik reguluje perystaltykę naszych jelit, zwiększa uczucie sytości oraz zapobiega zaparciom. Błonnik ponadto pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Marchew jest warzywem zawierającym beta-karoten, będący barwnikiem oraz prekursorem do produkcji witaminy A. Beta karoten nadaje marchwi jej piękny pomarańczowy kolor.

Podsumowując: szybka do zrobienia surówka sprawdzi się idealnie do obiadu. Pyszna surówka jest najlepsza od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Surówka jest dobra także dla osób na diecie redukcyjnej. Łatwa surówka nie sprawi Ci wiele kłopotu. Surówkę można przygotować także z dodatkiem kukurydzy lub papryki czerwonej. Surówkę można przygotować także ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Alergeny w surówce wiosennej

Lista alergenów dla surówki wiosennej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki wiosennej

na 100g gotowej potrawy

Surówka wiosenna to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Surówka zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
76.13
133.22
Białko (g)
1.24
2.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
7.55
13.21
Węglowodany przyswajalne (g)
5.26
9.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
4.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
4.98
8.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.94
1.65
Tłuszcze nienasycone (g)
4.04
7.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.11
1.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.93
5.12
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
2.69
4.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
238.23
416.90
Witamina B6 (mg)
0.13
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
24.50
42.87
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.57
1.01
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.96
1.68
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
0.46
0.81
Foliany (µg (mcg))
39.55
69.21
Beta karoten (µg (mcg))
2274.50
3980.37
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
71.77
125.60
Potas (mg)
213.83
374.21
Wapń (mg)
42.46
74.31
Fosfor (mg)
29.94
52.39
Magnez (mg)
14.37
25.15
Żelazo (mg)
0.77
1.35
Cynk (mg)
0.20
0.35
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki wiosennej 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki wiosennej

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
400 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
19.00