Przepis na surówka wiosenna krok po kroku
- Kapusta biała 400 g
- Marchewka 200 g 1 duża sztuka
- Por 100 g
- Majonez 50 g
- Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 pęczek
- Sok z cytryny 10 ml
Kapustę poszatkuj drobno.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Pora posiekaj drobno.
Umieść składniki w misce.
Dodaj cukier i sól.
Utrzyj warzywa.
Dodaj do surówki sok z cytryny.
Posiekaj koper i dodaj do reszty składników.
Dodaj pieprz i majonez.
Wymieszaj dokładnie.
Podawaj na półmisku.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Sałatka z białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Surówki z białej kapusty

(liczba kalorii)
Surówka wiosenna - cechy przepisu
Więcej o surówce wiosennej
Surówka wiosenna to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z młodej kapusty jest bardzo delikatna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa lub tradycyjnych schabowych. Przepis na surówkę wiosenną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta, marchew, por, majonez, koper, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.
Jak zrobić surówkę wiosenną? Kapustę poszatkuj drobno. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pora posiekaj drobno. Umieść składniki w misce. Dodaj cukier i sól. Utrzyj warzywa. Dodaj do surówki sok z cytryny. Posiekaj koper i dodaj do reszty składników. Dodaj pieprz i majonez. Wymieszaj dokładnie. Podawaj na półmisku.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik reguluje perystaltykę naszych jelit, zwiększa uczucie sytości oraz zapobiega zaparciom. Błonnik ponadto pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Marchew jest warzywem zawierającym beta-karoten, będący barwnikiem oraz prekursorem do produkcji witaminy A. Beta karoten nadaje marchwi jej piękny pomarańczowy kolor.
Podsumowując: szybka do zrobienia surówka sprawdzi się idealnie do obiadu. Pyszna surówka jest najlepsza od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Surówka jest dobra także dla osób na diecie redukcyjnej. Łatwa surówka nie sprawi Ci wiele kłopotu. Surówkę można przygotować także z dodatkiem kukurydzy lub papryki czerwonej. Surówkę można przygotować także ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze surówki wiosennej
Energia i białka
(175g)
Węglowodany w surówce wiosennej
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy w przepisie na surówka wiosenna
(175g)
Składniki mineralne w przepisie na surówka wiosenna
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce wiosennej
Lista alergenów dla surówki wiosennej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez