Przepis na surówkę z kapusty białej krok po kroku

Składniki
  • Marchewka 150 g 3 średnie sztuki
  • Kapusta biała 250 g 1/4 główki
  • Majonez 25 g 1 łyżka
  • Jogurt naturalny 2% 25 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka

Marchewki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż do miski.

Kapustę pozbaw grubych części i również zetrzyj na tarce. Dodaj do marchewki.

Cebulę poszatkuj i dodaj do pozostałych składników.

Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, jogurtem oraz solą i pieprzem.

surówka z kapusty białej podana w białej miseczce postawionej na ścierce w czerwoną kratą obok widelca
surówka z kapusty białej
Koszt przygotowania dania
1.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Surówka z kapusty białej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z kapusty białej

Biała kapusta to warzywo wykorzystywane często w tradycyjnej polskiej kuchni. Zarówno na surowo, jak i w ugotowanej formie. Dania z kapustą nie muszą być wcale skomplikowane i czasochłonne. Jednym z najprostszych i najszybszych pomysłów na jej wykorzystanie jest właśnie przepis na surówkę ze świeżej kapusty. Jak szybka do przygotowania jest ta sałatka? Przekonaj się sam/a – zapewniamy, że jej przyrządzenie nie zajmie Ci więcej, niż 10 minut i to już z posprzątaniem kuchni. Gwarantujemy, że surówka z kapusty białej jest naprawdę dobra, a nawet – śmiało można to powiedzieć – pyszna. Przekonaj się sam!

Jak zrobić surówkę z białej kapusty? My, nie wyobrażamy sobie jej bez marchewki, dlatego na początek należy zetrzeć kapustę i marchewki na tarce. Smak surówki podbije dodatek cebuli – najlepiej by była drobno posiekana. Na koniec wszystkie warzywa należy połączyć i wymieszać razem z jogurtem i majonezem, dodać przyprawy. My zalecamy sól i pieprz ale możesz również wykorzystać te, które najbardziej lubisz. Teraz surówka jest już gotowa. Możesz ją podać do obiadu, kolacji czy jako przystawkę na stole. Sprawdzi się również jako przekąska na wynos.

Jest dosyć trwała, więc możesz ją przygotować wcześniej w większej ilości i przechowywać w lodówce. Pozwoli Ci to zaoszczędzić trochę czasu.

Surówkę najlepiej przygotować ze słodkiej kapusty, warto również zadbać by była ona świeża. To samo dotyczy marchewek i cebuli – starsze warzywa nie będą dawały takiego efektu – sałatka nie będzie chrupiąca, a właśnie za to wiele osób ją ceni.

Surówka z białej kapusty to niezwykle prosta receptura, a pyszny smak – to co? Skusisz się?

Na koniec, warto jeszcze wspomnieć o tym, że posiłki zawierające kapustę często kojarzą się nam, jako te wzdymające i ciężkostrawne. Natomiast jeśli nie masz żadnych problemów zdrowotnych, które byłyby przeciwwskazaniem do jej spożywania to śmiało możesz ją jeść. Pamiętaj jednak, że w przypadku jednorazowego zjedzenia dużej ilości faktycznie może wystąpić wzdęcie brzucha.

Wartości odżywcze surówki z kapusty białej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (225g)
Energia (kalorie)
69.00 kcal
155.25 kcal
Białko
1.34 g
3.02 g

Węglowodany w surówce z kapusty białej

Na 100g
Na porcję (225g)
Węglowodany
6.81 g
15.33 g
Węglowodany przyswajalne
4.49 g
10.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (225g)
Tłuszcz
4.42 g
9.94 g
Tłuszcze nasycone
0.90 g
2.03 g
Tłuszcze nienasycone
3.48 g
7.82 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.95 g
2.14 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.53 g
5.69 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na surówkę z kapusty białej

Na 100g
Na porcję (225g)
Witamina A
282.00 µg (mcg)
634.50 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.26 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.49 mg
1.09 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
30.50 µg (mcg)
68.62 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
2785.33 µg (mcg)
6267.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kapusty białej

Na 100g
Na porcję (225g)
Sód
75.39 mg
169.62 mg
Potas
202.22 mg
455.00 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
43.44 mg
97.75 mg
Fosfor
27.28 mg
61.38 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
10.72 mg
24.12 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
0.84 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.19 mg
0.42 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty białej brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kapusty białej

Lista alergenów dla surówki z kapusty białej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania surówki z kapusty białej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Kapusta biała
250 g
1/4 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt naturalny 2%
25 g
1 łyżka
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
12.80
Łączny koszt
1.59
Jak oceniasz przepis na surówkę z kapusty białej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób