Przepis na surówkę z białej kapusty z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, koper, cukier
To będzie niezbędne
thermomix

Kapustę obierz z wierzchnich liści i pokrój w mniejsze kawałki.

Do naczynia Thermomixa włóż kapustę. Dodaj olej, cukier, sok z cytryny i sól.

Rozdrobnij całość przez 10 sekund / obroty 4.

Przełóż do miski i odczekaj jeszcze około 30 minut przed podaniem.

Surówka z białej kapusty Thermomix w szklanej czarnej miseczce
Surówka z białej kapusty Thermomix
Koszt przygotowania dania
3.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
97 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
50

Surówka z białej kapusty Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z białej kapusty z Thermomixa

Surówka z białej kapusty Thermomix to szybki i pyszny dodatek do dań obiadowych. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut.

Aby wykonać przepis na surówkę z białej kapusty z Thermomixa potrzebujesz połowę niedużej główki kapusty, 2 pęczki koperku, olej rzepakowy, sok z cytryny oraz cukier i sól do smaku.

Na samym początku z kapusty oberwij zwiędnięte i brzydkie liście. Odetnij głąb i pokrój kapustę w duże kawałki. Umieść kapustę w naczyniu Thermomixa. Dodaj koperek. Najlepiej będzie, gdy odetniesz łodyżki i dodasz tylko pióropusz kopru. Wlej olej i sok z cytryny. Całość rozdrobnij przez 10 sekund. Szczególnie pyszna będzie wówczas, gdy odstawisz ją na około 30 minut, by smaki się dobrze przegryzły. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić surówkę z białej kapusty w Thermomixie z koperkiem. Sam widzisz, że to naprawdę szybka i zdrowa przekąska. Dodatkowo, jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić marchewką.

Ta surówka to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się z dań mięsnych, warzywnych, placków np. ziemniaczanych czy pieczonych warzywnych tart.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dodatek ziół takich jak koperek czy natka pietruszki to nie tylko dodatkowe walory smakowe, ale również bardzo dobre źródło witaminy C. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 150 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Surówka ta będzie szczególnie smaczna, gdy zostanie wykonana w najlepszym sezonie użytych warzyw.

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
64.94 kcal
97.40 kcal
Białko
1.33 g
1.99 g

Węglowodany w surówce z białej kapusty z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
7.41 g
11.12 g
Węglowodany przyswajalne
5.17 g
7.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.24 g
3.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
3.86 g
5.80 g
Tłuszcze nasycone
0.34 g
0.51 g
Tłuszcze nienasycone
3.53 g
5.29 g
Tłuszcze jednonasycone
2.51 g
3.76 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.02 g
1.53 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
32.58 µg (mcg)
48.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
38.02 mg
57.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.31 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
47.42 µg (mcg)
71.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
233.83 mg
350.75 mg
Potas
199.12 mg
298.69 mg
Wapń
48.84 mg
73.27 mg
Fosfor
26.70 mg
40.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.22 mg
21.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
1.32 mg
Cynk
0.22 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty z Thermomixa 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej kapusty z Thermomixa

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z białej kapusty z Thermomixa

Cena przygotowania surówki z białej kapusty z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
450 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 g
Koperek
40 g
2 pęczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 40 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
18.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób