Surówki z białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
Gdy masz pomyśleć sobie o najbardziej popularnej surówce, to która przychodzi Ci na myśl? Surówka z białej kapusty colesław jest …
10 min łatwy 4 80 kcal
-
Surówka z kapusty białej
Biała kapusta to warzywo wykorzystywane często w tradycyjnej polskiej kuchni. Zarówno na surowo, jak i w ugotowanej formie. Dania z …
10 min łatwy 2 155 kcal
Surówki z białej kapusty - przepisy
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
Tania, szybka, smaczna i łatwa surówka do obiadu – czy taka istnieje? Zobacz jak zrobić surówkę z białej kapusty z …
15 min łatwy 3 119 kcal
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
Surówka z białej kapusty i marchewki to dobry dodatek do obiadu. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówkę z …
15 min łatwy 4 90 kcal
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
Surówka z białej kapusty po chińsku to niezwykle ciekawy przepis na prosty, ale pyszny dodatek. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza z …
15 + 5 min łatwy 6 99 kcal
-
Surówka do kurczaka
Surówka do kurczaka to świetny pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Surówka do kurczaka może zostać podana także do innego …
15 min łatwy 10 120 kcal
-
Surówka z młodej białej kapusty
Surówka z młodej białej kapusty to kwintesencja wiosennych i letnich obiadów. Dzięki temu dodatkowi każde danie smakuje wyjątkowo i jest …
20 min łatwy 4 142 kcal
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
Surówka z białej kapusty z koperkiem jest zdrowa, a przy okazji naprawdę łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do wszelakich …
15 min łatwy 8 81 kcal
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
Surówka z młodej kapusty Colesław to popularny na całym świecie dodatek do obiadu lub kanapek na ciepło. W kilka chwil …
20 min łatwy 6 179 kcal
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną to idealna opcja na pyszny dodatek do obiadu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, …
10 min łatwy 6 46 kcal
-
Surówka do karkówki
Surówka do karkówki to doskonały dodatek, który świetnie sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy okazji prosta. Robi …
15 min łatwy 4 191 kcal
-
Weselna surówka z białej kapusty
Weselna surówka z białej kapusty to klasyka wśród surówek. Ma wspaniały smak, a przy okazji niezwykle łatwo się ją przygotowuje. …
15 min łatwy 8 90 kcal
-
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Surówka z młodej kapusty z koperkiem to doskonała opcja dla każdego, kto kocha proste dodatki do dań głównych o wspaniałym …
10 min łatwy 4 170 kcal
-
Surówka z białej kapusty i pora
Surówka z białej kapusty i pora jest świetną opcją dla wszystkich, którzy szukają smacznej i zdrowej opcji. Dzięki obecności pora …
15 min łatwy 8 113 kcal
-
Surówka z białej kapusty po wietnamsku
Surówka z białej kapusty po wietnamsku to trochę inna wersja naszych tradycyjnych surówek. Ta prosta i szybka wersja zyskała popularność …
20 min łatwy 6 63 kcal
-
Surówka wiosenna
Surówka wiosenna to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z młodej kapusty jest bardzo delikatna i świetnie …
10 min łatwy 4 133 kcal
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
Surówka z białej kapusty Thermomix to szybki i pyszny dodatek do dań obiadowych. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut. Aby …
15 min łatwy 4
-
Surówka colesław thermomix
Surówka colesław thermomix to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych surówek. To prawdziwa gratka dla miłośników tego …
5 min łatwy 4 188 kcal
-
Surówka chińska
Surówka chińska to doskonała propozycja na dodatek jak z chińskiej restauracji. Surówka z białej kapusty i marchewki z octem ryżowym …
20 min łatwy 10 154 kcal
-
Chińska surówka z białej kapusty
Chińska surówka z białej kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszna surówka podana na słodko świetnie sprawdzi się …
30 min łatwy 10 127 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Pomysłów na zdrowe i pyszne surówki do obiadu jest wiele. Surówka z czerwonej kapusty i jabłka to dobra, szybka oraz …
10 min łatwy 4 130 kcal
-
Surówka z białej kapusty do słoika
Surówka z białej kapusty do słoika to dobry pomysł jako dodatek do wielu dań. Idealnie pasuje do dań mięsnych na …
20 + 20 min łatwy 6 290 kcal
-
Biała kapusta zasmażana
Biała kapusta zasmażana jest wspaniałym dodatkiem do dań. Ma wspaniałą konsystencję, a do tego jeszcze lepszy smak. W tej wersji …
15 + 25 min łatwy 2 295 kcal
Surówki z białej kapusty - co to jest?
Surówki z kapusty białej to wspaniały pomysł na zdrowy dodatek warzywny do obiadu. Surówki z kapusty to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Kapusta biała charakteryzuje się dużą różnorodnością możliwości przygotowania i zestawienia z innymi składnikami. To niskokaloryczne warzywo doskonale sprawdzi się do przygotowania surówek w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Surówki z kapusty białej są bardzo zdrowe.
Surówki z białej kapusty - przepisy na pyszne i zdrowe surówki
Kapusta biała daje wiele możliwości jeśli chodzi o przygotowanie surówek do obiadu. Przepisy na surówki z białej kapusty są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dobra i zdrowa surówka powinna być kolorowa i zawierać świeże oraz dobre jakościowo warzywa lub owoce. Surówki z białej kapusty świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Surówki z kapusty bez wątpienia doskonale smakują z daniami rybnymi lub mięsnymi. Świeże surówki z kapusty moją chrupką konsystencję, dlatego dania z ich wykorzystaniem będą atrakcyjniejsze. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówki z białej kapusty oraz poznasz ich krótki opis.
Właściwości kapusty białej w kuchni i dla zdrowia
Kapusta – opis warzywa
Kapusta to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. W całej Europie oraz Azji występuje około 40 gatunków kapusty. Kapusta jest również warzywem, które posiada wiele zastosowań w kuchni. Możemy ją przygotować w postaci surowej, gotowanej, smażonej, duszonej oraz pieczonej. Różne odmiany kapusty mogą różnić się miedzy sobą wyglądem, okresem wegetacji oraz wielkością główki. W artykule tym skupimy się na opisie kapusty białej. Kapusta jest stosunkowo tanim warzywem, dlatego warto wykorzystać ją w swojej kuchni.
Kapusta biała - skład i właściwości prozdrowotne
Kapusta biała to warzywo, które posiada niską wartość kaloryczną, dlatego bardzo chętnie wykorzystywane jest w diecie redukcyjnej. Kapusta dostarcza sporych ilości witamin oraz składników mineralnych, których odpowiednia podaż przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kapusta biała jest źródłem następujących składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza. Znajdziemy w niej także witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B.
Witamina E, która obecna jest w kapuście białej, to silny przeciwutleniacz. Jest to witamina, która rozpuszczalna jest w tłuszczach - dlatego warto przygotować dania z kapusty białej z dodatkiem źródła tłuszczu. Witamina E chroni również komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, redukując ich powstawanie w organizmie. Dodatkowo odpowiednia podaż tej witaminy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nowotworowych czy opóźnia proces starzenia się skóry.
Dodatkowo kapusta biała jest doskonałym źródłem witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witamina C zaliczana jest również do przeciwutleniaczy, które wykazują działanie podobne do witaminy E, czyli zmniejszają powstawanie wolnych rodników w organizmie.
Potas obecny w kapuście spożywany w odpowiedniej ilości pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Zalicza się go do elektrolitów, czyli takich związków, które w roztworach wodnych posiadają ładunek elektryczny i mogą przewodzić prąd. Dlatego potas odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego błon komórkowych oraz przekaz impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami. Ważny dla organizmu jest odpowiedni stosunek sodu do potasu. Jego zachowanie jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych do których możemy zaliczyć np. nadciśnienie tętnicze oraz choroby serca.
Osoby, które zmagają się z chorobami tarczycy, powinny zwrócić szczególną uwagę na obecność kapusty w ich diecie. Jest to spowodowane faktem, iż kapusta stanowi źródło goitrogenów, czyli substancji wolotwórczych, które utrudniają wchłanianie jodu z posiłków, co może skutkować niedoborem tego składnika mineralnego w diecie. Jod jest składnikiem pokarmowym, który jest niezbędny do produkowania hormonów tarczycy.
Kapusta biała to warzywo o niskim indeksie glikemicznym - IG kapusty białej wynosi 15, Kapusta biała zaliczana jest do warzyw, które mogą być polecane osobom chorującym na cukrzycę lub zmagającym się z insulinoopornością. Dodatkowo warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wykorzystywane jest w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością.
Zastosowanie kapusty białej w kuchni
Najpopularniejsza w kuchni polskiej jest bez wątpienia kapusta biała, którą można wykorzystać w postaci surowej do przygotowania surówek oraz sałatek (np. sałatki colesław). Kapusta biała wykorzystywana jest również do przygotowania dań jednogarnkowych z dodatkiem innych warzyw oraz mięs. Młoda kapusta biała doskonale sprawdzi się do przygotowania gołąbków – gołąbki możemy przygotować z nadzieniem z ryżu i mięsa mielonego a także z nadzieniem bezmięsnym z wykorzystaniem kaszy. Z kapusty możemy przygotować także pyszną zupę jarzynową lub kapuśniak z młodej kapusty. Dodatkowo wykorzystanie młodej kapusty będzie doskonałym wyborem do przygotowania smacznego bigosu. Na bazie kapusty możemy przygotować wiele różnych dań w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Gdy masz wątpliwości co zrobić na obiad dla całej rodziny to koniecznie wypróbuj jednego z naszych przepisów.
Doskonała propozycja na przechowanie kapusty białej w okresie zimowym jest jej ukiszenie. Kapusta kiszona będzie doskonałym wyborem do przygotowania przepysznego farszu do pierogów lub krokietów, które możemy podać na wigilijnym stole. Kapusta ta stanowi również doskonały dodatek do tradycyjnego polskiego bigosu. Ukiszona kapusta posiekana na drobne kawałki z dodatkiem startej na tarce marchewki będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu – np. jako dodatek do dania rybnego.
Surówka – krótki opis potrawy
Surówka – krótki opis potrawy
Surówka jest to potrawa, którą przygotowuje się z surowych warzyw, owoców lub mieszanki tych produktów spożywczych. Surówki warzywne można przygotować z wykorzystaniem owoców, np możesz przygotować smaczną surówkę z jabłkiem i warzywami. Produkty, z których przygotowuje się surówkę należy poddać obróbce wstępnej, np. myciu, obieraniu i krojeniu. Aby przygotować surówkę można skorzystać z warzyw i owoców blanszowanych, mrożonych lib kiszonych. Warzywa oraz owoce do przygotowania surówki można zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub poszatkować na bardzo małe kawałki. Do wykonania surówek warto sięgać po produkty spożywcze o wysokiej jakości, świeże, młode oraz nieuszkodzone. Surówkę przygotowuje się bez parzenia lub z parzeniem produktów spożywczych. Na stronie dowiesz się jak zrobić wiele różnych surówek z wykorzystaniem białej kapusty.
Surówka – dodatki, które można wykorzystać
Jako dodatki do surówki można dodać przyprawy oraz inne produkty spożywcze. Do dodatków do surówek można zaliczyć cukier, kwasek cytrynowy, musztardę, ocet winny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, oliwki, rodzynki, sok z cytryny lub limonki, natkę pietruszki lub świeże zioła, jogurt naturalny lub grecki a także śmietanę lub majonez. Dodatki dodaje się, aby surówki miały lepszy smak oraz aby połączyć poszczególne składniki sałatki.
Jogurt naturalny jako jeden z dodatków do surówki
Jogurt naturalny to produkty pochodzenia zwierzęcego, który uzyskiwany jest z przetworzenia mleka. Jogurt ma charakterystyczną, gęstą konsystencję, która posiada kremową barwę. Dodatkowo jogurt naturalny charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem.
Jogurt naturalny wykorzystywany jest najczęściej do połączenia się składników surówki. Należy zwrócić szczególną uwagę na termin przydatności do spożycia surówki, która zostanie przygotowane z dodatkiem jogurtu naturalnego – termin ten jest dużo krótszy, niż w surówka ch przygotowanych z dodatkiem majonezu. Jogurt jest również doskonałym wyborem, jeśli chcemy przygotować mniej kaloryczne potrawy – Dania z dodatkiem majonezu czy oliwy z oliwek będą bardziej kaloryczne niż te z wykorzystaniem jogurtu. Dobrą propozycją do zmniejszenia kaloryczności potrawy bez konieczności rezygnacji ze spożycia majonezu jest jego wymieszanie z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1.
Przykładowe przepisy na surówki z kapusty białej i ich opis
Surówka z białej kapusty i marchewki
Tradycyjna surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Do przygotowania surówki potrzebne są tylko kapusta biała, marchew, cebula, olej rzepakowy oraz przyprawy. Surówka z kapusty doskonale smakuje z dodatkiem kotletów mielonych, kotletów schabowych, mięs pieczonych czy klusek śląskich. Surówkę z białej kapusty możemy wykorzystać również jako dodatek do dań z grilla podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi.
Aby uzyskać smaczną surówkę należy zwrócić uwagę na bardzo drobne poszatkowanie kapusty oraz starcie marchewki na tarce jarzynowej. Do surówki możemy dodać posiekaną natkę pietruszki, która wzbogaci surówkę w witaminę C. Dobrym pomysłem jest odstawienie gotowej potrawy na kilka godzin do lodówki, aby składniki zdążyły się przegryźć. Przepis na surówkę z kapusty białej i marchewki jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Surówkę przygotujesz bez parzenia kapusty.
Surówka z białej kapusty z majonezem
Prosty przepis na surówkę ze świeżej kapusty białej z majonezem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do jej wykonania potrzebujesz kapusty białej, marchewki, majonezu light, jogurtu naturalnego oraz przypraw. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Surówka będzie stanowiła również doskonałą propozycję na smaczną przekąskę do pracy w połączeniu z innymi składnikami dania (np. pieczoną piersią z kurczaka czy ryżem i gotowaną piersią z indyka). Szybka w przygotowaniu i pyszna surówka będzie stanowiła doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, których odpowiednia podaż pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Surówka z białej kapusty po wietnamsku
Surówka z kapusty po wietnamsku to prosta i pyszna surówka obiadowa, składająca się w głównej mierze z poszatkowanej świeżej kapusty białej. Do jej przygotowania potrzebne będą jeszcze marchew, papryczka chilli, oliwa z oliwek, ocet winny, cukier. Surówkę tą można przyprawić dowolnymi przyprawami oraz ziołami, jednak zalecane jest użycie niewielkiej ilości soli oraz pieprzu. Surówka z białej kapusty z dodatkami jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty jest bardzo prosta do przygotowania. Dobra surówka dobrze sprawdzi się jako dodatek to obiadu dla całej rodziny - będzie doskonałym dopełnieniem dań rybnych. Do jej przygotowania potrzebna będzie kiszona kapusta, marchew, jabłko, cebula, olej rzepakowy oraz przyprawy. Surówka z kiszonej kapusty jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin (np. witaminy C), których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu.