Surówki z białej kapusty

surówki z białej kapusty

Surówki z kapusty białej to wspaniały pomysł na zdrowy dodatek warzywny do obiadu. Surówki z kapusty to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Kapusta biała charakteryzuje się dużą różnorodnością możliwości przygotowania i zestawienia z innymi składnikami. To niskokaloryczne warzywo doskonale sprawdzi się do przygotowania surówek w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Surówki z kapusty białej są bardzo zdrowe.

Surówki z białej kapusty - przepisy na pyszne i zdrowe surówki

Kapusta biała daje wiele możliwości jeśli chodzi o przygotowanie surówek do obiadu. Przepisy na surówki  z białej kapusty są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dobra i zdrowa surówka powinna być kolorowa i zawierać świeże oraz dobre jakościowo warzywa lub owoce. Surówki z białej kapusty świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Surówki z kapusty bez wątpienia doskonale smakują z daniami rybnymi lub mięsnymi. Świeże surówki z kapusty moją chrupką konsystencję, dlatego dania z ich wykorzystaniem będą atrakcyjniejsze. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówki z białej kapusty oraz poznasz ich krótki opis.

Właściwości kapusty białej w kuchni i dla zdrowia

Kapusta – opis warzywa

Kapusta to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. W całej Europie oraz Azji występuje około 40 gatunków kapusty. Kapusta jest również warzywem, które posiada wiele zastosowań w kuchni. Możemy ją przygotować w postaci surowej, gotowanej, smażonej, duszonej oraz pieczonej. Różne odmiany kapusty mogą różnić się miedzy sobą wyglądem, okresem wegetacji oraz wielkością główki. W artykule tym skupimy się na opisie kapusty białej. Kapusta jest stosunkowo tanim warzywem, dlatego warto wykorzystać ją w swojej kuchni.

Kapusta biała - skład i właściwości prozdrowotne

Kapusta biała to warzywo, które posiada niską wartość kaloryczną, dlatego bardzo chętnie wykorzystywane jest w diecie redukcyjnej. Kapusta dostarcza sporych ilości witamin oraz składników mineralnych, których odpowiednia podaż przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kapusta biała jest źródłem następujących składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza. Znajdziemy w niej także witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B.

Witamina E, która obecna jest w kapuście białej, to silny przeciwutleniacz. Jest to witamina, która rozpuszczalna jest w tłuszczach - dlatego warto przygotować dania z kapusty białej z dodatkiem źródła tłuszczu. Witamina E chroni również komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, redukując ich powstawanie w organizmie. Dodatkowo odpowiednia podaż tej witaminy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób nowotworowych czy opóźnia proces starzenia się skóry.

Dodatkowo kapusta biała jest doskonałym źródłem witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witamina C zaliczana jest również do przeciwutleniaczy, które wykazują działanie podobne do witaminy E, czyli zmniejszają powstawanie wolnych rodników w organizmie.

Potas obecny w kapuście spożywany w odpowiedniej ilości pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Zalicza się go do elektrolitów, czyli takich związków, które w roztworach wodnych posiadają ładunek elektryczny i mogą przewodzić prąd. Dlatego potas odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego błon komórkowych oraz przekaz impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami. Ważny dla organizmu jest odpowiedni stosunek sodu do potasu. Jego zachowanie jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych do których możemy zaliczyć np. nadciśnienie tętnicze oraz choroby serca.

Osoby, które zmagają się z chorobami tarczycy, powinny zwrócić szczególną uwagę na obecność kapusty w ich diecie. Jest to spowodowane faktem, iż kapusta stanowi źródło goitrogenów, czyli substancji wolotwórczych, które utrudniają wchłanianie jodu z posiłków, co może skutkować niedoborem tego składnika mineralnego w diecie. Jod jest składnikiem pokarmowym, który jest niezbędny do produkowania hormonów tarczycy.

Kapusta biała to warzywo o niskim indeksie glikemicznym - IG kapusty białej wynosi 15, Kapusta biała zaliczana jest do warzyw, które mogą być polecane osobom chorującym na cukrzycę lub zmagającym się z insulinoopornością. Dodatkowo warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wykorzystywane jest w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością.

Zastosowanie kapusty białej w kuchni

Najpopularniejsza w kuchni polskiej jest bez wątpienia kapusta biała, którą można wykorzystać w postaci surowej do przygotowania surówek oraz sałatek (np. sałatki colesław). Kapusta biała wykorzystywana jest również do przygotowania dań jednogarnkowych z dodatkiem innych warzyw oraz mięs. Młoda kapusta biała doskonale sprawdzi się do przygotowania gołąbków – gołąbki możemy przygotować z nadzieniem z ryżu i mięsa mielonego a także z nadzieniem bezmięsnym z wykorzystaniem kaszy. Z kapusty możemy przygotować także pyszną zupę jarzynową lub kapuśniak z młodej kapusty. Dodatkowo wykorzystanie młodej kapusty będzie doskonałym wyborem do przygotowania smacznego bigosu. Na bazie kapusty możemy przygotować wiele różnych dań w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Gdy masz wątpliwości co zrobić na obiad dla całej rodziny to koniecznie wypróbuj jednego z naszych przepisów.

Doskonała propozycja na przechowanie kapusty białej w okresie zimowym jest jej ukiszenie. Kapusta kiszona będzie doskonałym wyborem do przygotowania przepysznego farszu do pierogów lub krokietów, które możemy podać na wigilijnym stole. Kapusta ta stanowi również doskonały dodatek do tradycyjnego polskiego bigosu. Ukiszona kapusta posiekana na drobne kawałki z dodatkiem startej na tarce marchewki będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu – np. jako dodatek do dania rybnego.

Surówka – krótki opis potrawy

Surówka – krótki opis potrawy

Surówka jest to potrawa, którą przygotowuje się z surowych warzyw, owoców lub mieszanki tych produktów spożywczych. Surówki warzywne można przygotować z wykorzystaniem owoców, np możesz przygotować smaczną surówkę z jabłkiem i warzywami. Produkty, z których przygotowuje się surówkę należy poddać obróbce wstępnej, np. myciu, obieraniu i krojeniu. Aby przygotować surówkę można skorzystać z warzyw i owoców blanszowanych, mrożonych lib kiszonych. Warzywa oraz owoce do przygotowania surówki można zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub poszatkować na bardzo małe kawałki. Do wykonania surówek warto sięgać po produkty spożywcze o wysokiej jakości, świeże, młode oraz nieuszkodzone. Surówkę przygotowuje się bez parzenia lub z parzeniem produktów spożywczych. Na stronie dowiesz się jak zrobić wiele różnych surówek z wykorzystaniem białej kapusty.

Surówka – dodatki, które można wykorzystać

Jako dodatki do surówki można dodać przyprawy oraz inne produkty spożywcze. Do dodatków do surówek można zaliczyć cukier, kwasek cytrynowy, musztardę, ocet winny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, oliwki, rodzynki, sok z cytryny lub limonki, natkę pietruszki lub świeże zioła, jogurt naturalny lub grecki a także śmietanę lub majonez. Dodatki dodaje się, aby surówki miały lepszy smak oraz aby połączyć poszczególne składniki sałatki.

Jogurt naturalny jako jeden z dodatków do surówki

Jogurt naturalny to produkty pochodzenia zwierzęcego, który uzyskiwany jest z przetworzenia mleka. Jogurt ma charakterystyczną, gęstą konsystencję, która posiada kremową barwę. Dodatkowo jogurt naturalny charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem.

Jogurt naturalny wykorzystywany jest najczęściej do połączenia się składników surówki. Należy zwrócić szczególną uwagę na termin przydatności do spożycia surówki, która zostanie przygotowane z dodatkiem jogurtu naturalnego – termin ten jest dużo krótszy, niż w surówka ch przygotowanych z dodatkiem majonezu. Jogurt jest również doskonałym wyborem, jeśli chcemy przygotować mniej kaloryczne potrawy – Dania z dodatkiem majonezu czy oliwy z oliwek będą bardziej kaloryczne niż te z wykorzystaniem jogurtu. Dobrą propozycją do zmniejszenia kaloryczności potrawy bez konieczności rezygnacji ze spożycia majonezu jest jego wymieszanie z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1.

Przykładowe przepisy na surówki z kapusty białej i ich opis

Surówka z białej kapusty i marchewki

Tradycyjna surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Do przygotowania surówki potrzebne są tylko kapusta biała, marchew, cebula, olej rzepakowy oraz przyprawy. Surówka z kapusty doskonale smakuje z dodatkiem kotletów mielonych, kotletów schabowych, mięs pieczonych czy klusek śląskich. Surówkę z białej kapusty możemy wykorzystać również jako dodatek do dań z grilla podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi.

Aby uzyskać smaczną surówkę należy zwrócić uwagę na bardzo drobne poszatkowanie kapusty oraz starcie marchewki na tarce jarzynowej. Do surówki możemy dodać posiekaną natkę pietruszki, która wzbogaci surówkę w witaminę C. Dobrym pomysłem jest odstawienie gotowej potrawy na kilka godzin do lodówki, aby składniki zdążyły się przegryźć. Przepis na surówkę z kapusty białej i marchewki jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Surówkę przygotujesz bez parzenia kapusty.

Surówka z białej kapusty z majonezem

Prosty przepis na surówkę ze świeżej kapusty białej z majonezem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do jej wykonania potrzebujesz kapusty białej, marchewki, majonezu light, jogurtu naturalnego oraz przypraw. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Surówka będzie stanowiła również doskonałą propozycję na smaczną przekąskę do pracy w połączeniu z innymi składnikami dania (np. pieczoną piersią z kurczaka czy ryżem i gotowaną piersią z indyka). Szybka w przygotowaniu i pyszna surówka będzie stanowiła doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, których odpowiednia podaż pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Surówka z białej kapusty po wietnamsku

Surówka z kapusty po wietnamsku to prosta i pyszna surówka obiadowa, składająca się w głównej mierze z poszatkowanej świeżej kapusty białej. Do jej przygotowania potrzebne będą jeszcze marchew, papryczka chilli, oliwa z oliwek, ocet winny, cukier. Surówkę tą można przyprawić dowolnymi przyprawami oraz ziołami, jednak zalecane jest użycie niewielkiej ilości soli oraz pieprzu. Surówka z białej kapusty z dodatkami jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty jest bardzo prosta do przygotowania.  Dobra surówka dobrze sprawdzi się jako dodatek to obiadu dla całej rodziny - będzie doskonałym dopełnieniem dań rybnych. Do jej przygotowania potrzebna będzie kiszona kapusta, marchew, jabłko, cebula, olej rzepakowy oraz przyprawy. Surówka z kiszonej kapusty jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin (np. witaminy C), których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Surówki z białej kapusty - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto