Przepis na białą kapustę zasmażaną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.

Kapustę drobno poszatkuj i przelej wrzątkiem. Dodaj do cebuli i smaż razem przez 20 minut. Dodaj sól, pieprz, kminek i koperek.

Na osobnej patelni roztop masło i dodaj mąkę.

Całość smaż przez chwilę do połączenia składników i dodaj do kapusty.

Kapustę podsmaż kolejne 5 minut, dokładnie mieszając.

Biała kapusta zasmażana podana w naczyniu żeliwnym.
biała kapusta zasmażana
Koszt przygotowania dania
4.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
295 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Biała kapusta zasmażana - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o białej kapuście zasmażanej

Biała kapusta zasmażana jest wspaniałym dodatkiem do dań. Ma wspaniałą konsystencję, a do tego jeszcze lepszy smak. W tej wersji jest najbardziej klasyczną opcją tego dobrze znanego dania. Kapusta zasmażana może stanowić uzupełnienie innego posiłku lub stanowić odrębne danie. W tej wersji najlepiej skorzystać z białej kapusty, która w takiej formie jest niesamowicie smaczna i sycąca. Choć nie do końca jest to danie bardzo fit ze względu na udział zasmażki, to jest to potrawa niezwykle smaczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zasmażaną białą kapustę, która będzie niezwykle pyszna, a przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu to ten przepis na pewno świetnie się sprawdzi. Można z niego przegotować wspaniałą potrawę z białej kapusty, który oprócz niezwykłego smaku charakteryzuje się również wspaniałym wyglądem i dużą ilością witamin. Kapusta, która nie gości zbyt często w diecie jest w tym daniu głównym składnikiem. Dzięki temu można korzystać z jej wspaniałych właściwości. Kapusta jest dobrym źródłem witaminy A,B i K, a także kwasu foliowego. W jej składzie znaleźć można również wapń, potas, magnez i żelazo. Jest niezwykle wartościowym warzywem, dlatego wplecenie jej do codziennego menu jest naprawdę korzystne. Ten przepis znacznie to ułatwia, gdyż w takim wydaniu biała kapusta jest bardzo smaczna i atrakcyjna.

Przepis na kapustę zasmażaną jest bardzo łatwy, dlatego całość można przygotować w kilka chwil. To danie, które może służyć za surówkę, a także być osobną pełnowartościową przekąską. Świetnie smakuje również z grzankami. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Fantastycznie komponuje się z mięsem i ziemniakami. A przy tym jest tak pyszna, że z łatwością można zjeść jej dużą porcję. Ten przepis stanowi świetny pomysł na przepyszny dodatek, który dobrze smakuje, a wszystkie smaki są w nim idealnie skomponowane. Choć istnieje wiele różnych modyfikacji tego dania, ta klasyczna wersja jest zdecydowanie najlepsza. Ta kapusta świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie zdrowej diety, gdyż pozwala dostarczyć cennych składników. W wersji bardziej fit można pominąć zasmażkę, dzięki czemu całość będzie miała mniej kalorii.

Wartości odżywcze białej kapusty zasmażanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(353g)
Energia (kalorie)
83.58 kcal
295.04 kcal
Białko
1.67 g
5.90 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w białej kapuście zasmażanej

Na 100g
Na porcję
(353g)
Węglowodany
7.93 g
27.99 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.48 g
19.34 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(353g)
Tłuszcz
5.63 g
19.89 g
Tłuszcze nasycone
1.57 g
5.56 g
Tłuszcze nienasycone
4.06 g
14.33 g
Tłuszcze jednonasycone
3.51 g
12.40 g
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
1.93 g

Witaminy w przepisie na białą kapustę zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(353g)
Witamina E
0.78 mg
2.74 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.24 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.42 mg
1.49 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
44.06 µg (mcg)
155.52 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na białą kapustę zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(353g)
Sód
17.52 mg
61.86 mg
Potas
199.06 mg
702.70 mg
Wapń
46.26 mg
163.28 mg
Fosfor
37.23 mg
131.44 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.35 mg
61.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
3.21 mg
Cynk
0.28 mg
1.01 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny białej kapusty zasmażanej 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w białej kapuście zasmażanej

Lista alergenów dla białej kapusty zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista

Cena przygotowania białej kapusty zasmażanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
20 g
1 duża łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Liczba porcji:
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na białą kapustę zasmażaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób