Przepis na surówkę z młodej białej kapusty krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska, szatkownica

Kapustę poszatkuj bardzo drobno.

W miseczce zmieszaj oliwę z octem.

Do sosu dodaj posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.

Surówkę wymieszaj z sosem, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.

Surówka z młodej białej kapusty podana w miseczce.
surówka z młodej białej kapusty
Koszt przygotowania dania
11.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Surówka z młodej białej kapusty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z młodej białej kapusty

Surówka z młodej białej kapusty to kwintesencja wiosennych i letnich obiadów. Dzięki temu dodatkowi każde danie smakuje wyjątkowo i jest przy tym nieco zdrowsze. Surówkę można przygotować z kilku podstawowych składników, nie trzeba jej również za bardzo przyprawiać, ze względu na aromat koperku i białej kapusty całość jest po prostu pyszna.

Przepis na surówkę z młodej białej kapusty jest niezwykle prosty. Tak jak w przypadku innych surówek wystarczy tylko pokroić poszczególne składniki i dobrze je ze sobą połączyć. Choć nie ma w tym większej trudności, to jednak dobranie odpowiednich proporcji może przysporzyć nieco kłopotu. Dlatego warto skorzystać właśnie z tego przepisu. Powstaje z niego surówka dobrze wywarzona i naprawdę smaczna. Nie jest zbyt gorzka, czy słona. Jest po prostu idealna. Całość podaje się z łatwym i bardzo delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, która nadaje całości niepowtarzanego aromatu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z młodej białej kapusty, która będzie nie tylko naprawdę smaczna, ale też prosta, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jej głównym składnikiem jest oczywiście młoda kapusta. To naprawdę zdrowy i bardzo wartościowy dodatek, który powinien gościć w menu jak najczęściej. Dlatego, gdy pojawia się na nią sezon, warto dobrze go wykorzystać, a ta surówka na pewno w tym pomaga. Młoda kapusta to doskonale źródło witaminy C, dzięki temu, że nie poddaje się jej żadnej obróbce termicznej, to można w pełni wykorzystać jej potencjał. Dostarcza również sporo potasu, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, ale również mięśniowego. To dobre źródło siarki, która niezbędna jest do zachowania zdrowia skóry i włosów. Ta surówka to doskonały pomysł na przemycenie większej ilości młodej kapusty do swojego menu. Idealnie sprawdzi się do obiadu, gdyż jest pyszna, szybka a przy tym bardzo łatwa. To dobra opcja dla wszystkich osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Ta smaczna sałatka na bazie kapusty odmieni każdy, nawet najnudniejszy posiłek.

Wartości odżywcze surówki z młodej białej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kalorie)
85.99 kcal
142.75 kcal
Białko
1.40 g
2.32 g

Węglowodany w surówce z młodej białej kapusty

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany
5.31 g
8.81 g
Węglowodany przyswajalne
3.06 g
5.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.25 g
3.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz
6.97 g
11.57 g
Tłuszcze nasycone
0.56 g
0.93 g
Tłuszcze nienasycone
6.41 g
10.64 g
Tłuszcze jednonasycone
4.56 g
7.56 g
Tłuszcze wielonasycone
1.86 g
3.08 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g

Witaminy w przepisie na surówkę z młodej białej kapusty

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina A
58.37 µg (mcg)
96.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
42.27 mg
70.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
52.77 µg (mcg)
87.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z młodej białej kapusty

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód
21.68 mg
35.98 mg
Potas
218.54 mg
362.78 mg
Wapń
53.80 mg
89.32 mg
Fosfor
28.30 mg
46.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.35 mg
27.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
2.04 mg
Cynk
0.27 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej białej kapusty 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z młodej białej kapusty

Lista alergenów dla surówki z młodej białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania surówki z młodej białej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z młodej białej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób