Surówka do ryby - polecane przepisy
-
Surówka z marchewki
Zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchewki, co dodać i czym ją doprawić? Świetnie trafiłaś/eś, bo wykorzystując ten przepis przygotujesz …
5 min łatwy 2 73 kcal -
Surówka colesław
Surówka colesław to świetny dodatek do obiadów, szczególnie dla miłośników kuchni amerykańskiej. Jest niesamowicie aromatyczna i pełna pysznego smaku. Na …
20 min łatwy 5 100 kcal -
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka to typowy dodatek do obiadu w polskiej kuchni. Znasz go zapewne z dzieciństwa, możesz go …
10 min łatwy 2 96 kcal -
Sałatka z pieczarek i jajek
Sałatka z pieczarek i jajek ze szczypiorkiem to szybka przekąska na wiele imprez. Idealnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych czy …
20 min łatwy 4 290 kcal -
Surówka z kapusty białej
Biała kapusta to warzywo wykorzystywane często w tradycyjnej polskiej kuchni. Zarówno na surowo, jak i w ugotowanej formie. Dania z …
10 min łatwy 2 155 kcal
Surówka do ryby - pozostałe przepisy
-
Sałatka z pora i jajka
Zbliża się Wielkanoc, a Ty szukasz czegoś lekkiego, ale aromatycznego do przyniesienia. Polecam nasz przepis na sałatkę z jajek, porów …
35 min łatwy 4 270 kcal -
Sałatka z ryżem i szynką
Sałatka z ryżem i szynką gotowaną, kukurydzą, groszkiem, marchewką i serem żółtym to dobra przystawka na imprezę. Jest bardzo smaczna, …
15 + 50 min łatwy 4 430 kcal -
Surówka z kalarepy
Surówka z kalarepy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść …
10 min łatwy 3 82 kcal -
Surówka z selera naciowego
Surówka z selera naciowego to idealny dodatek do codziennych dań. Jest bardzo smaczna, a przy tym, co naprawdę ważne, jest …
15 min łatwy 4 98 kcal -
Kapusta modra
Kapusta modra to tradycyjna, śląska surówka z czerwonej kapusty przyrządzona na ciepło. Wystarczy kilka chwil, by powstał ten smaczny i …
15 + 30 min łatwy 5 -
Sałatka z ogórków kiszonych
Sałatka z ogórków kiszonych to jedna z szybszych i smaczniejszych sałatek. Do jej wykonania potrzebujesz ogórków kiszonych, cebuli szalotki, oliwy …
10 min łatwy 2 73 kcal
-
Surówka z marchewki i pora
Zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchewki i pora? To banalnie proste, a co więcej nie zajmie Ci więcej niż …
10 min łatwy 2 231 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal -
Surówka z marchewki z chrzanem
Jeśli tradycyjna surówka z marchewki już Ci się przejadła lub po prostu wolisz bardziej wyrazisty smak to mamy przepis idealny …
10 min łatwy 2 195 kcal -
Surówka z młodej kapusty z majonezem
Ta pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego …
20 min łatwy 0
-
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki to idealna propozycja na dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga żadnego …
10 min łatwy 4 154 kcal -
Surówka z białej kapusty i marchewki
Surówka z białej kapusty i marchewki to dobry dodatek do obiadu. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówkę z …
15 min łatwy 4 90 kcal -
Surówka z marchewki i selera
Surówka z marchewki i selera ze względu na swoją prostotę jest częstym dodatkiem do obiadu w polskich domach. Charakteryzuje się …
15 min łatwy 2 136 kcal -
Surówka z młodej kapusty i ogórka
Surówka z młodej kapusty i ogórka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją …
40 min łatwy 6 48 kcal -
Surówka z cykorii
Cykoria wciąż nie jest tak bardzo popularna na Polskich stołach, a szkoda. Surówka z cykorii i jabłka jest bowiem bardzo …
10 min łatwy 2 -
Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera i jabłka to świetny pomysł na przepyszny dodatek do dań głównych, który świetnie sprawdzi się na co …
15 min łatwy 4 106 kcal
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją …
10 min łatwy 5 72 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz …
20 min łatwy 6 -
Surówka z selera konserwowego
Surówka z selera konserwowego to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Surówka jest pyszna i szybka do przygotowania. Łatwa do …
15 min łatwy 4 123 kcal -
Sałatka z bobem i fetą
Sałatka z bobem i fetą jest rzadziej spotykana od tej z bobem i jajkiem. Jest to jednak dość krzywdzące dla …
20 + 70 min łatwy 4 211 kcal
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
Surówka z młodej kapusty Colesław to popularny na całym świecie dodatek do obiadu lub kanapek na ciepło. W kilka chwil …
20 min łatwy 6 179 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić …
10 min łatwy 4 -
Surówka z kalafiora surowego
Surówka z kalafiora surowego to pomysł na pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu warzywny dodatek do obiadu. Sprawdzi się zarówno …
10 min łatwy 1 -
Surówka z selera korzeniowego
Surówka z selera korzeniowego jest idealna do obiadu. Jeśli chcesz się przekonać, jak łatwo ją przygotować to sprawdź nasz przepis. …
10 min łatwy 4 -
Surówka z buraków surowych
Surówka z buraków surowych to pyszna i zdrowa surówka, którą wykonasz w kilka minut. Potrzebujesz dodatkowo cebuli i jabłka by …
15 min łatwy 4 -
Surówka z buraka i jabłka
Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra …
20 min łatwy 3
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Surówka z pora i selera
Surówka z pora i selera jest bardzo prosta w wykonaniu. Składniki, jakich potrzebujesz, żeby ją przygotować to seler korzeniowy, por, …
15 min łatwy 2 181 kcal -
Sałatka z kalafiora i ogórka
Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu …
10 + 5 min łatwy 5 63 kcal -
Surówka z białej kapusty Thermomix
Surówka z białej kapusty Thermomix to szybki i pyszny dodatek do dań obiadowych. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut. Aby …
15 min łatwy 4
Surówka do ryby – pomysły na smaczne i lekkie surówki do dań z rybą
Surówki powinny być stałym elementem menu każdego z nas. Dobra, prosta i szybka surówka ze świeżych warzyw może być znakomitym dodatkiem do pieczonej, duszonej, wędzonej albo smażonej ryby. Z czego powinna składać się sałatka obiadowa? Czy surowe warzywa można podawać nie tylko do dań rybnych, ale też do mięsa? Zobacz, dlaczego surówka powinna być serwowana do obiadu, a następnie poznaj przepis na najlepszą z nich.
Prosta, szybka i dobra surówka do ryby – sprawdź przepis na najlepszą z nich!
Dlaczego sałatka obiadowa powinna być podstawą dania? Właściwości surówki do obiadu
Jeśli chcesz ograniczyć ryzyko wystąpienia jakiejkolwiek choroby, postaw na zróżnicowaną dietę. Właśnie w takiej diecie powinno znajdować się jak najwięcej świeżych owoców, a także warzyw. W warzywach jest najwięcej cennych dla organizmu składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Dlaczego warto jeść przynajmniej jedną porcję surówki każdego dnia? Oto kilka odpowiedzi, dzięki którym dowiesz się, czemu jedzenie świeżych surówek warzywnych jest tak istotne w życiu człowieka.
- Surówki ze świeżych warzyw są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Oznacza to, że bez wyrzutów sumienia można potraktować je zarówno jako przekąski, jak i deser bądź przystawkę. Surówka szybko zapełnia żołądek, regulując jednocześnie przemianę materii. Świeże surówki warzywne to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą podjadać na diecie redukcyjnej.
- Ze względu na łatwy sposób przenoszenia, surówki można zabierać ze sobą do pracy, do szkoły albo na wycieczkę. Posiłek przygotowany w formie surówki będzie kolorowy, smaczny i przede wszystkim lekki dla żołądka.
- Dzięki jedzeniu surówek można pozytywnie wpłynąć zarówno na układ nerwowy, jak i na układ sercowo-naczyniowy.
- Spożywanie surówek, zwłaszcza z dodatkiem czosnku, może ograniczyć wzrost komórek rakowych, jednocześnie wzmacniając cały układ odpornościowy.
- Lubisz surówki z selera? Jeśli nie, to najwyższy czas się do nich przekonać, zwłaszcza jeśli masz problemy z łuszczycą.
- Dzięki jedzeniu świeżych surówek można uporać się z problemem nadciśnienia tętniczego, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy oraz zakrzepicy.
Co zrobić, aby surówka do ryby pieczonej lub smażonej była zdrowa?
Jeśli chcesz zachować cenne właściwości surówek do dań rybnych albo do mięsa, powinieneś przestrzegać kilku ważnych zasad. Przede wszystkim nie wolno używać do surówek ani cukru, ani majonezu – osłabią one bowiem działanie zdrowotne warzywnej przystawki do obiadu. Nie zaleca się też korzystać z gotowych mieszanek przypraw (jak Vegeta) czy kostek rosołowych. Lepiej używać przypraw z osobna, a także jogurtów naturalnych, miodu czy olejów roślinnych. Warto wzbogacać surówki oliwą albo tłoczonym na zimno olejem, który podkreśli smak warzyw i dodatkowo dostarczy do organizmu zdrowe tłuszcze, dzięki którym będzie można lepiej przyswoić witaminy. Pamiętaj również o tym, że im więcej warzyw, tym zdrowsza będzie surówka.
Ile powinno się zjadać surówki każdego dnia? Można jeść ją niemal bez ograniczeń, zwłaszcza bez zbędnych dodatków w postaci majonezu czy cukru. Ważne jednak, żeby spożywać ją w ogóle – w porcji przynajmniej takiej, jak własna dłoń, która świetnie sprawdza się jako miara. Codzienne jedzenie warzyw wpłynie na zdecydowanie lepsze samopoczucie. Wpłynie też na o wiele lepszą kondycję zarówno włosów i paznokci, jak i cery. Jeśli z powodów zdrowotnych nie możesz jeść warzyw w surowej postaci, możesz je również ugotować lub upiec.
Przepis na surówkę do ryby. Poznaj najsmaczniejsze receptury na surówki
Dobra surówka do ryby – ważne wskazówki
Aby zrobić pyszną i zdrową surówkę do ryby, powinieneś wykorzystywać wyłącznie świeże warzywa, które kupować należy dojrzałe i ze sprawdzonego źródła. Najlepsze warzywa pochodzą oczywiście z własnego przydomowego ogródka, gdzie z reguły nie są opryskiwane. Jeśli jednak takiego ogródka bądź działki nie posiadasz, równie dobrze możesz kupić warzywa od rolnika stosującego ekologiczne metody upraw warzyw. Świeże i dojrzałe warzywa kupisz też na lokalnym ryneczku. Przed pokrojeniem warzyw koniecznie przemyj je wodą i wysusz – to kolejna ważna zasada. Warzywa na surówki do ryby powinno się obierać jak najcieniej, a właściwie zaraz pod skórką, gdyż właśnie tam znajduje się najwięcej cennych witamin i właściwości odżywczych. Ważne też, aby warzywa dobrze rozdrobnić lub drobno pokroić, zwłaszcza te korzeniowe.
Nie trzymaj warzyw bezpośrednio w wodzie po ich obraniu – lepiej je spłukać i wysuszyć. Trzymane w wodzie warzywa na pewno stracą bowiem sporo składników odżywczych, ale też soli mineralnych i witamin. Surówka do ryby powinna być podawana zaraz po jej przyrządzeniu – właśnie wtedy jest najzdrowsza. Dodaj do niej olej albo oliwę, aby ułatwić organizmowi przyswajanie witamin zawartych w świeżych warzywach. Warto dodawać do surówek również zieloną pietruszkę, bazylię, koperek albo inne zioła. Dzięki nim poprawi się bowiem nie tylko wygląd surówki, ale też poprawi trawienie.
Najlepsze przepisy na surówki do ryby
Szukasz pomysłu na zdrową, pyszną i szybką do przyrządzenia surówkę do ryby? Oto kilka pomysłów na surówki, które znakomicie komponują się z rybą – zarówno pieczoną, jak i duszoną, gotowaną czy też smażoną.
- Surówka z młodej kapusty
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z kapusty kiszonej z marchewką
- Surówka z pora i marchewki
- Surówka z marchewki z chrzanem
- Surówka z selera i marchewki