Surówka z młodej kapusty

surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta od lat jest niezwykle popularnym warzywem, bogatym w wiele cennych właściwości zdrowotnych. Warzywo pełne jest również witamin, będących niezwykle istotnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Młoda kapusta od lat stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. Polacy jedzą ją w różnej formie – zarówno zasmażaną, jak i w bigosie, krokietach, pierogach czy kapuśniaku. Stosowanie jej jako kluczowego elementu posiłku z pewnością pozwoli lepiej zadbać o zdrowie i profilaktykę wielu chorób.

Surówka z młodej kapusty - polecane przepisy

Surówka z młodej kapusty - pozostałe przepisy

Surówka z młodej kapusty – przepisy na pyszne surówki z młodej kapusty

Młoda kapusta w polskiej kuchni jest to po prostu biała kapusta, którą zbiera się ze wcześniejszych, majowych zbiorów. Polacy uwielbiają jeść ją do obiadu, a także często traktują młodą kapustę jako element głównych dań – krokietów, pierogów czy bigosu. Jednym z najzdrowszych pomysłów na młodą kapustę jest przyrządzenie z niej pożywnej surówki. Jak zrobić przepis na dobrą surówkę z białej kapusty? Co dodać do świeżej kapusty, aby stworzyć z niej ciekawą surówkę do grilla? Jakie właściwości ma pyszna młoda kapusta? Sprawdź najciekawsze informacje na ten temat!

Surówka z młodej kapusty – przepis na pyszną surówkę z kapusty do obiadu

Jakie wartości odżywcze ma młoda kapusta? Do czego przydaje się to warzywo?

Młoda kapusta od lat ceniona jest w polskich gospodarstwach domowych. Do przeważających jej zalet należy fakt, iż kapusta ma wiele właściwości zdrowotnych. Czy masz problemy z wahaniem wagi albo zdrową wątrobą? Jak najbardziej możesz wobec tego spożywać młodą kapustę! To popularne warzywo jest niskokaloryczne, gdyż w 100 gramach ma niecałe 50 kalorii. Poza tym młoda kapusta bogata jest także w cenne dla nas witaminy, zwłaszcza witaminę C – jej zawartości w kapuście jest tyle, co w żółtej cytrynie. W kapuście znajduje się także mnóstwo innych witamin, na przykład witamina A, E i K, a także witaminy z grupy B. Wszystkie te witaminy niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka.

Co jeszcze znajduje się w młodej kapuście? Otóż wiele składników odżywczych i substancji mineralnych. Nie sposób nie wspomnieć też o żelazie, potasie, magnezie, wapniu czy kwasie foliowym – przy czym ostatniej substancji najwięcej znajduje się w zielonych listkach kapusty, które przeważają w zewnętrznej części młodej główki. Warto pamiętać, że kapusta najzdrowsza jest saute, jednak szczególne właściwości wykazuje również w postaci leczniczego soku. Pijąc sok z młodej kapusty, można znaczne wzmocnić swoją odporność, a także uzupełnić niedobór witamin przy anemii. Masz w niektórych miejscach mocno obrzęknięte ciało, ponieważ zatrzymują się w nim płyny? Nie martw się! Wystarczy codziennie wypijać szklankę soku z młodej kapusty, aby pozbyć się tego stresującego problemu.

Sok z młodej kapusty doceniony został nawet przez medycynę. Wielu specjalistów uważa, że świetnie działa on na problemy z wrzodami żołądka. Z kolei okłady na ciało, przygotowane z soku kapuścianego, uspokajają bóle reumatyczne. Niektórzy upierają się przy tezie, jakoby młoda kapusta wykazywała również właściwości przeciwnowotworowe. W kapuście znajdują się bowiem związki chemiczne zwane indolami, które pomagają w leczeniu profilaktycznym różnego rodzaju raków (np. jąder lub piersi).

Młoda kapusta naturalnym probiotykiem? Właśnie dlatego powinieneś ją jeść!

Zanim zaczniesz zastanawiać się, jak zrobić dobrą surówkę z młodych liści białej kapusty, powinieneś koniecznie poznać wszystkie jej cenne właściwości. Oto kilka ciekawostek związanych z właściwościami młodej kapusty, o których powinieneś wiedzieć. Sprawdź, dlatego warto jeść kapustę!

  1. Okład z liści młodej kapusty pomoże uśmierzyć ból stawów związany z artretyzmem. Wystarczy zerwać dwa największe liście i zmiękczyć je, a następnie położyć na ciepłym grzejniku na dosłownie 5-10 minut. Tak przygotowane liście młodej kapusty należy owinąć bandażem, żeby nie wytraciło się z nich ciepło i przyłożyć liście na schorowaną część ciała.
  2. Dawniej ludzie nie mieli pojęcia, czym są witaminy albo antybiotyki. Zupełnie intuicyjnie jadali m.in. kapustę kiszoną, przyrządzoną z liści młodej kapusty, aby zapobiec różnym chorobom. Dzięki niej wzmacniali układ immunologiczny, zmniejszali owrzodzenia czy zapobiegali szkorbutowi.
  3. Liście młodej kapusty stanowią idealny sposób na wyregulowanie poprawnej pracy układu trawiennego. Dzięki spożywaniu młodej kapusty można sprytnie oczyścić przewód pokarmowy ze zbędnych, zanieczyszczających go bakterii.
  4. Kapusta odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi, zwłaszcza że jest niezwykle cennym i wartościowym źródłem potasu.
  5. Warto pamiętać o tym, że młoda kapusta znakomicie sprawdza się przy różnego rodzaju zapaleniach. Właśnie dlatego kiedyś kobiety często używały jej m.in. na bolące piersi w okresie karmienia dzieci.
  6. W młodej kapuście jest dużo witaminy K, dzięki której możliwe jest poprawne funkcjonowanie całego układu nerwowego, a także krwionośnego.
  7. Kiszona kapusta, którą robi się z młodej kapusty, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
  8. Młoda kapusta jest najbardziej zdrowa, gdy spożywa się ją na surowo. Warto sięgać jednak również po sok ze świeżej kapusty, który jest równie pyszny i wartościowy, co warzywo jedzone w wersji saute.

Ciekawostki na temat młodej kapusty – rzeczy, o których warto wiedzieć

Kapusta dzieli się na aż 38 różnych gatunków. Najbardziej popularna, którą używa się do wszelkiego rodzaju sałatek, jest jednak kapusta biała. Niektórzy uważają ją za ciężkostrawną, ale nie jest to do końca prawda. Ciężkostrawność kapusty zwykle jest bowiem wynikiem łączenia jej z tłustymi mięsami (np. skwarkami, boczkiem czy kiełbasą). Prawdą jest tylko, że biała kapusta zaliczana jest do warzyw mocno wzdymających. Jeśli więc masz problem z trawieniem posiłków, powinieneś jeść kapustę bez wszelakich zbędnych, ciężkostrawnych dodatków. Możesz również ugotować kapustę z dodatkiem, który będzie ułatwiał jej strawienie (np. z majerankiem, imbirem czy koprem włoskim).

W tym miejscu warto wyjaśnić jeszcze, czym różni się kapusta biała od czerwonej. Oba rodzaje kapusty są zdrowe, więc powinno się je jak najczęściej włączać do codziennego jadłospisu. Biała kapusta ma jednak zdecydowanie łagodniejszy posmak od czerwonej. Czerwona kapusta z kolei jest znacznie słodsza od białej. Co ciekawe, czerwona kapusta ma też od niej więcej składników odżywczych.

Pyszna surówka z młodej kapusty – dowiedz się, jak ją przygotować!

Surówka z młodej kapusty, marchwi i koperku – sprawdzony przepis, krok po kroku

Surówka z młodej kapusty jest jedną z najłatwiejszych do przyrządzenia na świecie. Nie dość, że robi się ją naprawdę szybko i łatwo, to w dodatku surówka ta jest bardzo zdrowa. Dodatek koperku i marchwi świetnie wzbogaca smak młodej kapusty. Co ważne, surówka składa się wyłącznie z kilku składników, które są proste i powszechnie dostępne. Jako że jej smak jest bardzo uniwersalny, pasuje zarówno do grilla, jak i do obiadu czy nawet na kanapki. Do przyrządzenia surówki potrzebujesz młodej kapusty, marchwi, pęczka kopru, oleju roślinnego, świeżej cytryny, cukru i przypraw do smaku (najlepiej pieprz i sól).

Najpierw należy przygotować sobie wszystkie warzywa, z których zrobisz surówkę. Przekrój na pół główkę kapusty, wcześniej odrywając z niej ciemne liście. Odkrój głąb i pokrój młodą kapustę na drobne kawałki. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki do warzyw. Opłucz koperek, wysusz go i posiekaj. Zmieszaj koperek z warzywami, a następnie wsyp do miski łyżeczkę cukru. Dodaj przyprawy do smaku i wyciśnij sok ze świeżej cytryny. Do całości dolej odrobinę oleju roślinnego (może być rzepakowy). Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw je raz jeszcze, gdy uznasz, że surówka nie jest wyrazista w smaku. Następnie schowaj ją do lodówki i poczekaj, aż składniki się ze sobą „przegryzą”. Surówka z młodej kapusty najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem – prosty i pyszny przepis

Surówka z młodej kapusty doskonale komponuje się z majonezem. W takiej postaci może stać się daniem zarówno saute, jak i dodatkiem do jakiejś potrawy. Do jej przygotowania potrzebować będziesz oczywiście główkę młodej kapusty, ale też marchewkę, nać pietruszki, szczypiorek z cebulką i przyprawy do smaku. Surówka będzie z majonezowym sosem, więc do jej zrobienia również musisz kupić kilka składników: musztardę delikatesową i francuską, kwaśną śmietanę (najlepiej 18%), majonez, cytrynę oraz przyprawy (sól i pieprz).

Pozbaw kapustę brzydkich liści, następnie dokładnie je umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Poszatkuj liście, posyp je solą i wymieszaj. Pozostaw liście w lodówce na około kwadrans. Następnie odsącz je z nadmiaru płynu. Przygotuj marchewkę, obierz ją i zetrzyj na tarce. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. W ten sam sposób potraktuj również szczypiorek i natkę pietruszki. Przygotuj sos, mieszając ze sobą majonez, obie musztardy, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, cukier i oliwę. Teraz wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i już, surówka z młodej kapusty gotowa!

Surówka z młodej kapusty i kiszonych ogórków – idealna do każdego dania?

Surówka świetnie komponuje się z każdym posiłkiem. Idealnie uzupełnia smak zarówno ryby, jak i mięsa. W dodatku surówka ta pełna jest cennych witamin, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego z nas (m.in. A i C). Aby przygotować surówkę, naszykuj główkę młodej kapusty białej, marchewkę, cebulę, czerwoną paprykę, ogórki kiszone i gruntowe (lub szklarniowe), oliwę z oliwek, nać pietruszki i cytrynę, cukier, a także przyprawy do smaku.

Poszatkuj kapustę za pomocą ostrego noża. Następnie przygotuj marchewkę, obierz ją i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zmieszaj marchewkę z kapustą. Pokrój następnie czerwoną paprykę na kawałki. Dodaj do niej obraną i pokrojoną w krążki cebulę. Następnie pokrój w plasterki ogórki kiszone i ogórka szklarniowego lub gruntowego – przy nich należy jednak pamiętać o pozbyciu się gniazd nasiennych. Wlej do szczelnie zamykanego naczynia oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, cukier i przyprawy do smaku. Dorzuć posiekaną nać pietruszki, zamknij naczynie i mocno nim potrząśnij – w ten sposób przygotujesz sos do surówki. Na końcu pozostanie już tylko zmiksowanie ze sobą warzyw i sosu. Odstaw całość do lodówki i poczekaj kilka godzin, aż składniki „przegryzą się” ze sobą. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto