Przepis na surówkę do karkówki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
duża miska, szatkownica

Kapustę poszatkuj

Wrzuć posiekaną kapustę do miski i wymieszaj z solą. Odstaw ją na 30 minut, a następnie Wyciśnij ją rękoma.

Marchewkę i ogórka obierz i posiekaj w plasterki. Dodaj do kapusty.

Wymieszaj olej, ocet i sok z cytryny z pieprzem, solą i natką pietruszki.

Wymieszaj sałatkę z dressingiem.

Często zadawane pytania

Surówka do karkówki podana na talerzyku.
surówka do karkówki
Koszt przygotowania dania
5.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
191 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Surówka do karkówki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce do karkówki

Surówka do karkówki to doskonały dodatek, który świetnie sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy okazji prosta. Robi się ją z białej kapusty z dodatkiem ziół. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy, a wszystkie składniki masz już na pewno w swojej spiżarni.

Przepis na surówkę do karkówki jest świetną opcją na przygotowanie warzywnego dodatku, który pasuje do wszystkich dań mięsnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę do karkówki, która będzie nie tylko szybka i łatwa, ale również pyszna, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Świetnie pasuje do dań z grilla. Do jej stworzenia nie potrzeba żadnej obróbki termicznej, co jest największym plusem. Jednak przyda się za to szatkownica, która pozwala na szybszą i mniej pracochłonną obróbkę wstępną. Ta surówka jest bardzo prosta, ale jednocześnie wciąż smaczna i ciekawa. To pomysł na łatwą surówkę z białej kapusty, która jest po prostu najlepsza. Surówka jest naprawdę wyśmienita i można ją zrobić w dosłownie w kwadrans. Surówka pozwala również na włączenie w łatwy i pyszny sposób do swojej diety surowej białej kapusty, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników prozdrowotnych. Choć bardzo często negatywnie kojarzona jest z bardzo kaloryczną rośliną, to nie jest to prawda. Jej negatywny wizerunek to zasługa niezbyt zdrowych dodatków, którym zwykle towarzyszy. Sama kapusta świetnie działa na zdrowie i choć może być ciężkostrawna, to dla większości osób jej spożywanie przyniesie więcej korzyści. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto jej spróbuje, ze względu na ciekawe połączenie kapusty, ze świeżymi ziołami, ale również dużą ilością prostego sosu. Jest lekka i smaczna. Można ją podawać także do obiadu. Smakuje idealnie z każdym rodzajem mięsa, choć niewątpliwe to właśnie z karkówką tworzy najlepszy duet smakowy. Choć całość może wydawać się bardzo niepozorna, to takie połączenie smaków gwarantuje wysoką smakowitość potrawy. Jest tak dobra, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Ta surówka z białej kapusty posmakuje nawet największym krytykom kulinarnym.

Wartości odżywcze surówki do karkówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
66.12 kcal
191.75 kcal
Białko
1.05 g
3.06 g

Węglowodany w surówce do karkówki

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
5.39 g
15.63 g
Węglowodany przyswajalne
3.37 g
9.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.02 g
5.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
4.85 g
14.06 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
1.15 g
Tłuszcze nienasycone
4.45 g
12.91 g
Tłuszcze jednonasycone
3.15 g
9.12 g
Tłuszcze wielonasycone
1.31 g
3.79 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę do karkówki

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
68.97 µg (mcg)
200.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
26.61 mg
77.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.16 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
32.41 µg (mcg)
94.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
679.99 µg (mcg)
1971.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę do karkówki

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
18.20 mg
52.79 mg
Potas
166.83 mg
483.81 mg
Wapń
32.75 mg
94.97 mg
Fosfor
24.47 mg
70.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.32 mg
32.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
1.14 mg
Cynk
0.17 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki do karkówki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce do karkówki

Lista alergenów dla surówki do karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania surówki do karkówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Olej rzepakowy
55 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 55 ml
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ogórek
170 g
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 170 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na surówkę do karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób