Przepis na surówkę z białej kapusty po chińsku krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska, miska, miseczka, kuchenka mikrofalowa, szatkownica

Sos sojowy ocet, olej i cukier przełóż, dokładnie rozmieszaj. Podgrzej przez chwilę w mikrofali i odstaw do ostygnięcia.

Kapustę poszatkuj drobno przy pomocy szatkownicy.

Marchewkę, cebulę i cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokrój w paseczki.

Całość zalej dressingiem i dobrze wymieszaj.

Udekoruj sezamem i podawaj.

Surówka z białej kapusty po chińsku podana w czarnej miseczce.
surówka z białej kapusty po chińsku
Koszt przygotowania dania
12.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
99 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
25

Surówka z białej kapusty po chińsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z białej kapusty po chińsku

Surówka z białej kapusty po chińsku to niezwykle ciekawy przepis na prosty, ale pyszny dodatek. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza z mięsnymi dodatkami, ale nie tylko. To dnie, które, choć robione na bazie prostych składników zachwyca oryginalnym smakiem. Jet to zasługa wspaniale dobranych aromatycznych przypraw.

Przepis na surówkę z białej kapusty po chińsku jest świetną opcją dla wszystkich, którzy szukają prostych pomysł na warzywne dodatki do dań głównych. ta surówka, choć łatwa, jest też niezwykle ciekawa. To dlatego, że dodaje się do niej naprawdę sporo przypraw. By ją przygotować przyda się szatkownica do warzywa, która znacznie ułatwia obróbkę wstępną i skraca jej czas. Dzięki temu nie trzeba spędzić mnóstwa czasu, by posiekać kapustę nożem. A najlepiej smakuje ona, gdy jest naprawdę bardzo drobna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z białej kapusty po chińsku, która będzie nie tylko smaczna i ciekawa, ale również naprawdę zdrowa, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. Głównym jest oczywiście biała kapusta. To warzywo niezwykle niedoceniane. Warto to zmienić, gdyż jest bogactwem wielu cennych składników mineralnych i odżywczych. Zawiera naprawdę sporo witaminy A, która nazywana jest substancją młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dobry wzrok. Dodatkowo kapusta dostarcza również witaminy C, która jest antyoksydantem o silnym działaniu przeciwnowotworowym, ale również wspiera działanie układu odpornościowego. Ze względu na to, że kapusty nie poddaje się obróbce termicznej, witaminy tej jest naprawdę sporo. Kapustę łączy się z marchewką, kolejnym bardzo wartościowym warzywem, które dzięki spożyciu na surowo nie traci swoich właściwości.

Ta surówka to wspaniały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Jest niezwykle szybka, bardzo łatwa, a przy tym naprawdę smaczna. Ma bardzo mało kalorii, więc sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
53.64 kcal
99.22 kcal
Białko
1.84 g
3.41 g

Węglowodany w surówce z białej kapusty po chińsku

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
7.07 g
13.07 g
Węglowodany przyswajalne
5.02 g
9.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.05 g
3.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
2.45 g
4.53 g
Tłuszcze nasycone
0.50 g
0.93 g
Tłuszcze nienasycone
1.94 g
3.60 g
Tłuszcze jednonasycone
1.34 g
2.48 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
1.12 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty po chińsku

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A
55.33 µg (mcg)
102.36 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
32.79 mg
60.67 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.48 mg
0.89 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.12 mg
Niacyna
0.55 mg
1.02 mg
Foliany
33.17 µg (mcg)
61.36 µg (mcg)
Beta karoten
559.37 µg (mcg)
1034.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty po chińsku

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
260.85 mg
482.58 mg
Potas
229.02 mg
423.69 mg
Wapń
43.56 mg
80.58 mg
Fosfor
48.45 mg
89.63 mg
Magnez
22.75 mg
42.08 mg
Żelazo
0.78 mg
1.45 mg
Cynk
0.40 mg
0.75 mg
Miedź
0.11 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty po chińsku 25
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej kapusty po chińsku

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania surówki z białej kapusty po chińsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sos sojowy
50 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Ocet winny
50 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 ml
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Kapusta biała
400 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
120 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula szalotka
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Sezam nasiona
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
60.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób