Surówka z białej kapusty z majonezem

Opublikowano: 17.11.2021 r., 12:13 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z białej kapusty z majonezem
Surówka z białej kapusty z majonezem
Tania, szybka, smaczna i łatwa surówka do obiadu – czy taka istnieje? Zobacz jak zrobić surówkę z białej kapusty z majonezem oraz z marchewką.
Przygotowanie 15 min
119 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kapusta biała (300 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Majonez light (100 g)
  • Jogurt naturalny (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska

Przepis na surówkę z białej kapusty z majonezem krok po kroku

Pokrój drobno kapustę.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.

W misce wymieszaj warzywa z majonezem, jogurtem oraz przyprawami do smaku.

Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat surówki z białej kapusty z majonezem

Tania, szybka, smaczna i łatwa surówka do obiadu – czy taka istnieje? Zobacz jak zrobić surówkę z białej kapusty z majonezem oraz z marchewką. Ten prosty przepis na surówkę jest pyszny i tani, a jego wykonanie zajmie jedynie kilkanaście minut. Jej skład to zaledwie kilka prostych produktów. Ta pyszna surówka z białej kapusty z majonezem może być podawana tuż po zrobieniu, ale jeszcze lepiej smakuje jak się przegryzie. Przepis na surówkę z białej kapusty z majonezem to dobra propozycja nie tylko na obiad.

Surówka z białej kapusty z majonezem to tania i pyszna surówka, która jest bardzo szybka. Jak zrobić surówkę z białej kapusty z majonezem? Jest to bardzo prosty przepis. Wystarczy jedynie przygotować wszystkie warzywa. Kapustę należy przekroić na pół. Umytą i osuszoną kapustę trzeba posiekać. Można to zrobić nożem, ale fajną i łatwą opcją jest także specjalny robot do szatkowania. Wszystko odbywa się szybciej, kapustę trzeba tylko pokroić na mniejsze kawałki, by zmieściła się w otworze do pokrywy robota kuchennego. Obraną i umytą marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce (na dowolnych oczach). W robocie kuchennym można także od razu zetrzeć marchewkę. Gdy warzywa są już poszatkowane czas na wymieszanie wszystkich składników z majonezem, jogurtem oraz przyprawami.

Surówka z białej kapusty z majonezem jest dobrym dodatkiem do obiadu, ale nie tylko. Pasuje do mięs, ziemniaków, kasz, ryżu albo potraw takich jak kluski śląskie. Przepis na surówkę z białej kapusty z majonezem możesz zaserwować jako przystawkę na imprezę – jest dobra między innymi do potraw z grilla. Jak zrobisz surówkę z białej kapusty z majonezem fajnie jest ją urozmaicać. Można dodawać do niej różne produkty, które sprawią, że surówka będzie jeszcze bardziej smaczna. Do przepisu na surówkę z białej kapusty z majonezem świetnie pasuje kukurydza, jabłko oraz ogórki kiszone.

Jeżeli z jakichś powodów unikasz majonezu (na przykład ze względu na wysoką zawartość kilokalorii) możesz całkowicie zastąpić go jogurtem naturalnym. Gdy użyjesz jogurtu naturalnego bez dodatku majonezu obniżysz znacząco wartość energetyczną. Jeśli jogurt nie zawiera tłuszczu warto dodać źródło tłuszczu do surówki. Może to być olej roślinny albo ulubione orzechy. Dzięki temu, że w surówce znajdzie się tłuszcz, surówka stanie się bardziej wartościowa – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach lepiej się przyswoją.

Jak widać surówka z białej kapusty z majonezem jest bardzo łatwa. Z pewnością tym prostym przepisem jesteś w stanie zrobić świetny dodatek do dania głównego.

Alergeny w surówce z białej kapusty z majonezem

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty z majonezem

na 100g gotowej potrawy

Surówka zawiera sporą ilość witaminy C oraz witaminy A. Ma wiele wartości, które doskonale uzupełniają podaż substancji mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
72.30
119.30
Białko (g)
1.51
2.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
7.05
11.64
Węglowodany przyswajalne (g)
5.27
8.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
2.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
4.55
7.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.91
1.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.64
6.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
1.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.62
4.32
Tłuszcze trans (g)
0.12
0.20
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.40
5.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
88.30
145.69
Witamina B6 (mg)
0.09
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.10
Witamina C (mg)
22.64
37.36
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.20
Witamina E (mg)
0.16
0.26
Retinol (µg (mcg))
1.20
1.98
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
0.25
0.41
Foliany (µg (mcg))
29.70
49.01
Beta karoten (µg (mcg))
859.70
1418.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
190.80
314.82
Potas (mg)
165.70
273.40
Wapń (mg)
48.40
79.86
Fosfor (mg)
37.80
62.37
Magnez (mg)
10.70
17.65
Żelazo (mg)
0.35
0.58
Cynk (mg)
0.24
0.40
Miedź (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty z majonezem 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z białej kapusty z majonezem

Koszt składników
14.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
300 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Koszt składników
14.30