Przepis na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka krok po kroku
- Kapusta biała 500 g pół małej główki
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Cebula 100 g 2 małe sztuka
- Ocet balsamiczny 100 ml
- Cukier 100 g
- Olej rzepakowy 100 ml
Kapustę umyj, osusz i pokrój nożem na drobne kawałki.
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Warzywa włóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj.
Do małego garnka wlej ocet, 100 ml wody, cukier, olej oraz szczyptę soli. Całość doprowadź do wrzenia.
Gotową zalewą zalej warzywa i dokładnie wymieszaj.
Miskę z surówką zakryj i odstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 2 godziny).
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Sałatka z białej kapusty
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Surówki z białej kapusty

(liczba kalorii)
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka - cechy przepisu
Więcej o surówce z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami mięsnymi, rybami oraz potrawami jarskimi. Surówka swoją nazwę zawdzięcza temu, że często podawana jest tak jak z chińskiej restauracji. Prawdopodobnie jest to potrawa wietnamska, jednak przeszła tyle modyfikacji, że ciężko przypisać ją do jednej konkretnej kuchni. Surówka jak u chińczyka jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją przyrządzić. W naszym przepisie wykorzystamy kapustę białą, marchew, cebulę, ocet balsamiczny, cukier, olej rzepakowy oraz sól. Możesz jednak przygotować z kapusty pekińskiej z octem ryżowym zamiast octu balsamicznego.
Aby przygotować surówkę jak w barze poszatkuj kapustę, marchew zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę. Warzywa umieść w jednej misce i wymieszaj. Z pozostałych produktów przygotuj zalewę, którą zagotuj w garnku. Ciepłą zalewą zalej surówkę i odstaw na kilka godzin (najlepiej przykryj ją folią i wstaw do lodówki. W tym czasie zalewa dobrze „przegryzie się” z warzywami i surówka zyska charakterystyczny smak, który zadowoli kubki smakowe większości osób, które jej spróbują.
Podsumowując surówka z białej kapusty po chińsku to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Jest bardzo smaczna, dlatego posmakuje nawet wybrednym osobom. W większości przypadków jeśli coś zasmakuje nam w restauracji staramy się odzwierciedlić to w domu - i tutaj mamy możliwość wypróbowania przepisu na surówkę, którą serwuje się w wielu restauracjach, a to chyba o czymś świadczy. Jest to idealne rozwiązanie na surówkę w diecie redukcyjnej, ponieważ surówka ta jest niskokaloryczna i dostarczy do naszego organizmu wielu składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, która jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności - ważne jest, że surową kapustę możemy przechowywać przed dłuższy okres czasu (nawet całą zimę), dlatego surówkę możemy przygotowywać przez okrągły rok.
Wartości odżywcze surówki z białej kapusty jak u chińczyka
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w surówce z białej kapusty jak u chińczyka
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z białej kapusty jak u chińczyka
Lista alergenów dla surówki z białej kapusty jak u chińczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka