Przepis na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, miska

Kapustę umyj, osusz i pokrój nożem na drobne kawałki.

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Warzywa włóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj.

Do małego garnka wlej ocet, 100 ml wody, cukier, olej oraz szczyptę soli. Całość doprowadź do wrzenia.

Gotową zalewą zalej warzywa i dokładnie wymieszaj.

Miskę z surówką zakryj i odstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 2 godziny).

Surówka z białej kapusty jak u chińczyka znajduje się w wysokiej, białej miseczce. Na drugim planie znajdują się sztućce, przekrojona główka białej kapusty oraz przyprawnik. Całość stoi na drewnianym blacie.
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Koszt przygotowania dania
5.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
324 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
54

Surówka z białej kapusty jak u chińczyka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z białej kapusty jak u chińczyka

Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami mięsnymi, rybami oraz potrawami jarskimi. Surówka swoją nazwę zawdzięcza temu, że często podawana jest tak jak z chińskiej restauracji. Prawdopodobnie jest to potrawa wietnamska, jednak przeszła tyle modyfikacji, że ciężko przypisać ją do jednej konkretnej kuchni. Surówka jak u chińczyka jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją przyrządzić. W naszym przepisie wykorzystamy kapustę białą, marchew, cebulę, ocet balsamiczny, cukier, olej rzepakowy oraz sól. Możesz jednak przygotować z kapusty pekińskiej z octem ryżowym zamiast octu balsamicznego.

Aby przygotować surówkę jak w barze poszatkuj kapustę, marchew zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w kostkę. Warzywa umieść w jednej misce i wymieszaj. Z pozostałych produktów przygotuj zalewę, którą zagotuj w garnku. Ciepłą zalewą zalej surówkę i odstaw na kilka godzin (najlepiej przykryj ją folią i wstaw do lodówki. W tym czasie zalewa dobrze „przegryzie się” z warzywami i surówka zyska charakterystyczny smak, który zadowoli kubki smakowe większości osób, które jej spróbują.

Podsumowując surówka z białej kapusty po chińsku to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Jest bardzo smaczna, dlatego posmakuje nawet wybrednym osobom. W większości przypadków jeśli coś zasmakuje nam w restauracji staramy się odzwierciedlić to w domu - i tutaj mamy możliwość wypróbowania przepisu na surówkę, którą serwuje się w wielu restauracjach, a to chyba o czymś świadczy. Jest to idealne rozwiązanie na surówkę w diecie redukcyjnej, ponieważ surówka ta jest niskokaloryczna i dostarczy do naszego organizmu wielu składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, która jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności - ważne jest, że surową kapustę możemy przechowywać przed dłuższy okres czasu (nawet całą zimę), dlatego surówkę możemy przygotowywać przez okrągły rok.

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty jak u chińczyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
147.27 kcal
324.00 kcal
Białko
0.90 g
1.97 g

Węglowodany w surówce z białej kapusty jak u chińczyka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
15.83 g
34.83 g
Węglowodany przyswajalne
14.03 g
30.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.80 g
3.96 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
9.22 g
20.28 g
Tłuszcze nasycone
0.72 g
1.59 g
Tłuszcze nienasycone
8.50 g
18.69 g
Tłuszcze jednonasycone
6.01 g
13.23 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.48 g
5.46 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
154.09 µg (mcg)
339.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
18.38 mg
40.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
23.27 mg
51.20 mg
Potas
159.09 mg
350.00 mg
Wapń
28.82 mg
63.40 mg
Fosfor
22.55 mg
49.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.64 mg
21.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.36 mg
0.79 mg
Cynk
0.15 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty jak u chińczyka 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej kapusty jak u chińczyka

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty jak u chińczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka

Cena przygotowania surówki z białej kapusty jak u chińczyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ocet balsamiczny
100 ml
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty jak u chińczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób