Chińska surówka z białej kapusty

Opublikowano: 13.08.2023 r., 13:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chińska surówka z białej kapusty podana w metalowej miseczce.
Chińska surówka z białej kapusty
Chińska surówka z białej kapusty to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu lub domowych fast-foodów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na surówkę z kapusty.
Przygotowanie 30 min
127 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała pół główki (1500 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (170 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
  • Ocet ryżowy (60 ml)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, duża miska, praska do czosnku, rondelek, szatkownica

Przepis na chińską surówkę z białej kapusty krok po kroku

Kapustę poszatkuj drobno na szatkownicy.

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Warzywa przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj.

Do rondelka wlej ocet oraz olej. Następnie dodaj cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płaską łyżeczkę soli.

Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.

Gorącą zalewę przelej do miski z warzywami i składniki dokładnie wymieszaj.

Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie podawaj ją jako dodatek do obiadu.

Jak oceniasz przepis na chińską surówkę z białej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat chińskiej surówki z białej kapusty

Chińska surówka z białej kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszna surówka podana na słodko świetnie sprawdzi się również jako dodatek do domowych fast-foodów. Przepis na chińską surówkę z białej kapusty jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, marchew, cebula, ocet ryżowy, olej rzepakowy, cukier, czosnek oraz sól.

A jak zrobić surówkę po chińsku z marchewką i białą kapustą? Kapustę poszatkuj drobno na szatkownicy. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Do rondelka wlej ocet oraz olej. Następnie dodaj cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę przelej do miski z warzywami i składniki dokładnie wymieszaj. Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podawaj ją jako dodatek do obiadu.

Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości - dlatego chętnie wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Cebula zwyczajna oraz czerwona zawierają najwięcej składników odżywczych w porównaniu do pozostałych odmian cebuli. Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem, niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując: najlepsza surówka chińska z białej kapusty świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub domowych fast-foodów. Smaczna surówka jest dobra do spożycia po kilku godzinach od momentu przygotowania. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w chińskiej surówce z białej kapusty

Lista alergenów dla chińskiej surówki z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chińską surówkę z białej kapusty

Wartości odżywcze chińskiej surówki z białej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Chińska surówka z białej kapusty to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Biała kapusta oraz marchew wykorzystane do przygotowania surówki to skarbnica składników mineralnych, oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
67.24
127.76
Białko (g)
1.15
2.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
6.97
13.24
Węglowodany przyswajalne (g)
4.69
8.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.28
4.33
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
4.24
8.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.35
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
3.89
7.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.75
5.22
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
2.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
77.24
146.75
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.35
55.77
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.33
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
0.52
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.99
68.39
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
760.50
1444.96
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
26.48
50.31
Potas (mg)
168.50
320.15
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.57
67.59
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
25.12
47.74
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.94
20.78
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
0.77
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chińskiej surówki z białej kapusty 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chińskiej surówki z białej kapusty

Koszt składników
81.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1500 g
pół główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Marchewka
170 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ocet ryżowy
60 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.48
Za 60 ml
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
81.00