Przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki krok po kroku

Składniki
  • Kapusta biała 350 g ćwiartka małej główki
  • Marchewka 150 g 1 duża sztuka
  • Cebula 80 g 1 duża sztuka
  • Olej rzepakowy 20 ml
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, kwasek cytrynowy
To będzie niezbędne
tarka, salaterka

Kapustę poszatkuj na cienkie plasterki.

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę drobno pokrój w kostkę.

Warzywa wrzuć do jednej miski, dodaj olej, przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki i kwasek cytrynowy.

Całość dokładnie wymieszaj.

Surówka z białej kapusty i marchewki znajduje się na białym talerzu. Przyozdobiona jest listkami pietruszki.
surówka z białej kapusty i marchewki
Koszt przygotowania dania
1.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
90 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
28

Surówka z białej kapusty i marchewki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z białej kapusty i marchewki

Surówka z białej kapusty i marchewki to dobry dodatek do obiadu. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówkę z kapusty. Przepis jest dobry, bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby cieszyć się smakiem tej dobrej surówki. Do jej przygotowania niezbędnymi produktami spożywczymi są: kapusta biała, marchewka, cebula biała lub czerwona, przyprawy oraz niewielka ilość oleju. Nie jest to kolejna sałatka z dodatkiem mięsa, a pyszna surówka warzywna pełna składników mineralnych i witamin.

Z młodej kapusty można przygotować wiele dań od prostej sałatki po bardzo złożone dania obiadowe. Z tego powodu uważana jest za warzywo pospolite, jednak warto po nią sięgać, ponieważ ma wiele właściwości leczniczych. Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego bez obawy mogą po nią sięgać osoby na diecie redukcyjnej. Znajdziemy w niej fosfor, siarkę, potas, miedź, mangan, wapń, żelazo, witaminę C, A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kompleks witamin i składników mineralnych wzmacnia naszą odporność i pomaga uchronić organizm przed atakami wirusów i bakterii. Wiele osób uważa, że kapusta jest ciężkostrawna. Jest to nieprawda, ciężkostrawne przeważnie są dodatki dodawane do dań z kapusty, np. tłuste mięsa czy tłuszcze zwierzęce. Ona sama pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Surowe liście kapusty korzystnie działają na przewód pokarmowy i łagodzą dolegliwości pokarmowe takie jak: nieżyt żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba wrzodowa. Jedząc kapustę kiszoną dostarczamy więcej witaminy C oraz kwasu mlekowego niż z kapusty surowej. Składniki te pozytywnie wpływają na oczyszczanie jelit.

Podsumowując ta pyszna surówka z kapusty i marchewki to idealny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy odchudzającej. Surówka ta dostarczy do organizmu wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Dodatkowo spożywanie danie ze świeżej kapusty znacząco podnosi wartość odżywczą.

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
60.17 kcal
90.25 kcal
Białko
1.13 g
1.69 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z białej kapusty i marchewki

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
7.02 g
10.54 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.64 g
6.96 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.38 g
3.58 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
3.47 g
5.20 g
Tłuszcze nasycone
0.31 g
0.47 g
Tłuszcze nienasycone
3.15 g
4.73 g
Tłuszcze jednonasycone
2.22 g
3.32 g
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
1.41 g

Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty i marchewki

Na 100g
Na porcję (150g)
Witamina B6
0.12 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
23.81 mg
35.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.26 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
32.37 µg (mcg)
48.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2095.88 µg (mcg)
3143.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty i marchewki

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
28.28 mg
42.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
198.63 mg
297.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
34.65 mg
51.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
27.78 mg
41.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.33 mg
17.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.19 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty i marchewki 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej kapusty i marchewki

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, kwasek cytrynowy.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z białej kapusty i marchewki

Cena przygotowania surówki z białej kapusty i marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
350 g
ćwiartka małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
80 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
17.50
Łączny koszt
1.63
Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób