Przepis na surówkę z młodej kapusty colesław krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, ocet jabłkowy, miód
To będzie niezbędne
tarka, miska, szatkownica

W miseczce wymieszaj majonez, ocet, sok z cytryny, miód. Dodaj pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wytnij głąb z kapusty.

Kapustę cienko poszatkuj nożem lub z użyciem szatkownicy.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Warzywa wymieszaj w misce i wlej przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj.

Często zadawane pytania

Surówka z młodej kapusty Colesław w białek misce z ustawionym obok sosem
Surówka z młodej kapusty Colesław
Koszt przygotowania dania
11.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
179 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
60

Surówka z młodej kapusty Colesław - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o surówce z młodej kapusty Colesław

Surówka z młodej kapusty Colesław to popularny na całym świecie dodatek do obiadu lub kanapek na ciepło. W kilka chwil na Twoim stole pojawi się smaczna i tania w przygotowaniu surówka.

Colesław to surówka przygotowana przede wszystkim z białej kapusty. W zależności od kraju, w którym jest przygotowywana, może zawierać w sobie marchew, jabłko lub ananasa. Sos do tej surówki wykonuje się z majonezu lub maślanki, musztardy oraz octu. Warto dodać również przyprawy i zioła. Historia tej surówki prawdopodobnie sięga starożytnego Rzymu. Jej nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa „koolsla”, które jest skrótem od słowa surówka z kapusty „koolsalade”.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę Colesław z młodej kapusty, to pokazuję mój sprawdzony przepis. Do jej przygotowania potrzebna będzie młoda kapusta, marchewki, cebula, majonez, ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Na początku warto wykonać sos. Aby to zrobić wymieszaj składniki sosu w małej miseczce. Następnie przygotuj warzywa- obierz marchewki i zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę. Z młodej kapusty oberwij zwiędnięte liście. Z pozostałej kapusty wytnij głąba i poszatkuj całość w cienkie paseczki. Możesz to wykonać nożem lub szatkownicą. Ten przepis na surówkę to świetny pomysł na zdrowy dodatek do posiłku. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a z niego powstaje pyszna surówka.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty Colesław

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
112.18 kcal
179.49 kcal
Białko
1.18 g
1.89 g

Węglowodany w surówce z młodej kapusty colesław

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
6.77 g
10.83 g
Węglowodany przyswajalne
4.71 g
7.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.05 g
3.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
9.35 g
14.96 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
2.73 g
Tłuszcze nienasycone
7.65 g
12.24 g
Tłuszcze jednonasycone
2.10 g
3.36 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.55 g
8.88 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.04 g

Witaminy w przepisie na surówkę z młodej kapusty colesław

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
31.41 µg (mcg)
50.26 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
27.69 mg
44.30 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina E
0.54 mg
0.86 mg
Retinol
1.86 µg (mcg)
2.97 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg
Niacyna
0.21 mg
0.34 mg
Foliany
34.24 µg (mcg)
54.78 µg (mcg)
Beta karoten
287.39 µg (mcg)
459.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z młodej kapusty colesław

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
94.15 mg
150.64 mg
Potas
150.84 mg
241.34 mg
Wapń
33.20 mg
53.12 mg
Fosfor
25.32 mg
40.51 mg
Magnez
10.20 mg
16.32 mg
Żelazo
0.40 mg
0.64 mg
Cynk
0.18 mg
0.28 mg
Miedź
0.02 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty Colesław 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z młodej kapusty Colesław

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty Colesław przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

W przepisie na surówkę z młodej kapusty Colesław nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania surówki z młodej kapusty Colesław

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
700 g
1/2 sztuki
12.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 700 g
Marchewka
30 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Cebula
90 g
2 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Majonez
120 g
4 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 120 g
Ocet jabłkowy
5 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 5 ml
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Miód
15 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na surówkę z młodej kapusty colesław
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób