Przepis na surówkę z młodej kapusty colesław krok po kroku
- Młoda kapusta 700 g 1/2 sztuki
- Marchewka 30 g
- Cebula 90 g 2 sztuki
- Majonez 120 g 4 łyżki
- Ocet jabłkowy 5 ml 1 łyżeczka
- Sok z cytryny 10 ml 1 łyżeczka
- Miód 15 g 1 łyżeczka
W miseczce wymieszaj majonez, ocet, sok z cytryny, miód. Dodaj pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wytnij głąb z kapusty.
Kapustę cienko poszatkuj nożem lub z użyciem szatkownicy.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Warzywa wymieszaj w misce i wlej przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj.
Często zadawane pytania
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Sałatka z białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Surówki z białej kapusty

(liczba kalorii)
Surówka z młodej kapusty Colesław - cechy przepisu
Więcej o surówce z młodej kapusty Colesław
Surówka z młodej kapusty Colesław to popularny na całym świecie dodatek do obiadu lub kanapek na ciepło. W kilka chwil na Twoim stole pojawi się smaczna i tania w przygotowaniu surówka.
Colesław to surówka przygotowana przede wszystkim z białej kapusty. W zależności od kraju, w którym jest przygotowywana, może zawierać w sobie marchew, jabłko lub ananasa. Sos do tej surówki wykonuje się z majonezu lub maślanki, musztardy oraz octu. Warto dodać również przyprawy i zioła. Historia tej surówki prawdopodobnie sięga starożytnego Rzymu. Jej nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa „koolsla”, które jest skrótem od słowa surówka z kapusty „koolsalade”.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę Colesław z młodej kapusty, to pokazuję mój sprawdzony przepis. Do jej przygotowania potrzebna będzie młoda kapusta, marchewki, cebula, majonez, ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Na początku warto wykonać sos. Aby to zrobić wymieszaj składniki sosu w małej miseczce. Następnie przygotuj warzywa- obierz marchewki i zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę. Z młodej kapusty oberwij zwiędnięte liście. Z pozostałej kapusty wytnij głąba i poszatkuj całość w cienkie paseczki. Możesz to wykonać nożem lub szatkownicą. Ten przepis na surówkę to świetny pomysł na zdrowy dodatek do posiłku. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a z niego powstaje pyszna surówka.
Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.
Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty Colesław
Energia i białka
(160g)
Węglowodany w surówce z młodej kapusty colesław
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy w przepisie na surówkę z młodej kapusty colesław
(160g)
Składniki mineralne w przepisie na surówkę z młodej kapusty colesław
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z młodej kapusty Colesław
Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty Colesław przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
W przepisie na surówkę z młodej kapusty Colesław nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód