- Kapusta biała 350 g
- Marchewka 100 g
- Cebula 100 g
- Majonez light 45 g
- Jogurt naturalny 2% 75 g
Przepis na surówkę z białej kapusty coleslaw krok po kroku
Umytą kapustę posiekaj.
Włóż kapustę do miski, dodaj łyżeczkę soli i ugnieć rękami. Pozostaw na godzinę.
Po tym czasie wylej powstały w misce sok.
Dodaj do kapusty startą na tarce, obraną i umytą marchewkę.
Dodaj także posiekaną drobno cebulę.
Wlej około łyżkę soku z cytryny, dodaj majonez, jogurt, sól i pieprz. Wymieszaj.
Surówkę udekoruj natką pietruszki.
Odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.

-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka chińska
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Chińska surówka z białej kapusty
-
Weselna surówka z białej kapusty
-
Surówki z białej kapusty
Informacje dietetyczne - surówka z białej kapusty coleslaw
Wartości odżywcze surówki z białej kapusty coleslaw
Surówka jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Dodatek majonezu dostarcza kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie są one pożądane w nadmiarze w diecie osób z problemami dotyczącymi układu krążenia.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w surówce z białej kapusty coleslaw
Lista alergenów dla surówki z białej kapusty coleslaw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Więcej informacji na temat surówki z białej kapusty coleslaw
Gdy masz pomyśleć sobie o najbardziej popularnej surówce, to która przychodzi Ci na myśl? Surówka z białej kapusty colesław jest znana chyba przez każdego. Ten pyszny, prosty przepis jest świetny do każdej potrawy, którą jesz na obiad. Jest smaczna i szybka. Przepis na surówkę z białej kapusty colesław to jedynie kilka produktów. To bardzo dobry pomysł na wykorzystanie białej kapusty. Nie kupuj gotowego colesława – przygotuj swojego. Z tym prostym przepisem bez problemu sobie poradzisz. Zobacz, jak zrobić surówkę z białej kapusty colesław.
Surówka z białej kapusty colesław jest słynna wszędzie. Nawet w restauracjach i barach szybkiej obsługi jest dodawana jako dodatek do zamawianych posiłków, między innymi do panierowanych krewetek, hamburgerów, a nawet do środka kebaba. Przepis na surówkę z białej kapusty colesław jest szybki i smaczny. Z tego tez powodu jest najczęściej wybieranym pomysłem na surówkę do obiadu. Do przygotowania jej potrzebujesz białej kapusty, marchewki i cebuli. Dodaj też majonez i jogurt naturalny. Surówkę wystarczy doprawić solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Jak zrobisz surówkę z białej kapusty colesław, będzie smaczna z każdym daniem. Zwłaszcza dobrze smakuje z kotletem panierowanym i frytkami. Jeżeli jeszcze nie znasz tej surówki, to nie czekaj i szybko ją zrób.
Oto pomysł na łatwą i smaczną surówkę do obiadu. Nie ważne, co ugotujesz – szybka surówka z białej kapusty colesław ze wszystkim będzie pyszna. Jak zrobić surówkę z białej kapusty colesław? Kapustę umyj i posiekaj drobno. By kapusta była nieco bardziej miękka, po pokrojeniu jej, dodaj do niej sól i pozostaw na godzinę. Ona sprawi, że kapusta biała puści sok i nie będzie twarda. Obierz cebulę oraz marchewkę. Do przepisu na surówkę z białej kapusty colesław marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, a cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa wymieszaj z solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz majonezem i jogurtem naturalnym. Przygotowaną surówkę należy odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Wtedy surówka będzie pyszna, ponieważ stanie się bardziej wyrazista. Bardzo prosty przepis, niewiele pracy i już dobra surówka gotowa.
*Nie musisz odstawiać posolonej kapusty, by puściła soki. Można od razu zrobić wszystko za jednym razem. Należy jednak pamiętać, że podczas przechowywania surówki powstaną soki. Po kontakcie warzyw z solą zawsze wydzieli się płyn.
*Zamiast majonezu możesz dodać tylko jogurt. Jogurt można też zastąpić śmietaną. Gdybyś potrzebował więcej sosu, dodaj więcej majonezu lub jogurtu.
Szacunkowy koszt przygotowania surówki z białej kapusty coleslaw
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023