Surówki z marchewki
-
Surówka z marchewki z chrzanem
Jeśli tradycyjna surówka z marchewki już Ci się przejadła lub po prostu wolisz bardziej wyrazisty smak to mamy przepis idealny …
10 min łatwy 2 195 kcal -
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka to typowy dodatek do obiadu w polskiej kuchni. Znasz go zapewne z dzieciństwa, możesz go …
10 min łatwy 2 96 kcal -
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal
Surówki z marchewki - przepisy
-
Surówka z marchewki
Zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchewki, co dodać i czym ją doprawić? Świetnie trafiłaś/eś, bo wykorzystując ten przepis przygotujesz …
5 min łatwy 2 73 kcal -
Surówka z marchewki z majonezem
Surówka z marchewki z majonezem to idealna propozycja jako dodatek do obiadu. Do jej przygotowania potrzebujesz dosłownie 3 składników: marchewki, …
15 min łatwy 4 92 kcal -
Surówka z marchewki i selera
Surówka z marchewki i selera ze względu na swoją prostotę jest częstym dodatkiem do obiadu w polskich domach. Charakteryzuje się …
15 min łatwy 2 136 kcal -
Surówka z marchewki ze śmietaną
Marchewka zawiera około 33 kcal w 100 g, co sprawia, że łatwo zachować odpowiednie spożycie energii w trakcie odchudzania. Dodatkowo …
10 min łatwy 1 118 kcal -
Surówka z marchewki i ananasa
Koniecznie wypróbuj przepysznej surówki z marchewki i ananasa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Przepis nie jest trudny, dlatego …
20 min łatwy 4 158 kcal -
Surówka z sałaty lodowej i marchewki
Surówka z sałaty lodowej i marchewki to szybkie i smaczne rozwiązanie na uzupełnienie ilości warzyw w diecie. Surówka ta będzie …
10 min łatwy 4 177 kcal
-
Surówka z kalarepy marchewki i jabłka
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka jest niezwykle smacznym i bardzo prostym dodatkiem do obiadu. To surówka lekka, smaczna i …
10 + 10 min łatwy 6 163 kcal -
Surówka z marchewki i pomarańczy
Pyszna surówka z marchewki i pomarańczy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
15 + 5 min łatwy 4 79 kcal -
Surówka z kalarepy i marchewki
Surówka z kalarepy i marchewki to wspaniała propozycja na naprawdę pyszne i ciekawe danie, które nie tylko naprawdę fantastycznie smakuje, …
10 min łatwy 4 88 kcal -
Surówka z cukinii marchewki i jabłka
Surówka z cukinii marchewki i jabłka jest wspaniałą opcją na pyszny i szybki dodatek do dań głównych. Jest nieco słodkawa, …
15 min łatwy 4 -
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
Surówka z cukinii marchewki i cebuli jest świetnym sposobem na przemycenie do swojej diety dużej ilości zdrowych warzyw w naprawdę …
10 min łatwy 6
-
Surówka z cukinii i marchewki
Surówka z cukinii i marchewki jest szybka w wykonaniu. Kilka minut wystarczy, by Twoje danie obiadowe wzbogacił smak tej pysznej …
20 min łatwy 5 82 kcal -
Surówka z marchewki i pora
Zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchewki i pora? To banalnie proste, a co więcej nie zajmie Ci więcej niż …
10 min łatwy 2 231 kcal -
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to tradycyjna i pyszna surówka, która będzie świetnie pasować do dań obiadowych. Jej …
10 min łatwy 2 95 kcal -
Surówka z białej kapusty i marchewki
Surówka z białej kapusty i marchewki to dobry dodatek do obiadu. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówkę z …
15 min łatwy 4 90 kcal -
Surówka z młodej kapusty i marchewki
Surówka z młodej kapusty i marchewki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Sezon na młodą kapustę jest …
15 min łatwy 8 -
Surówka z kalarepy fit
Surówka z kalarepy fit jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i …
10 min łatwy 3 64 kcal
-
Surówka wiosenna
Surówka wiosenna to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Surówka z młodej kapusty jest bardzo delikatna i świetnie …
10 min łatwy 4 133 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
Szybka, łatwa, pyszna a do tego bardzo zdrowa surówka z czerwonej kapusty bez majonezu jest dobrą propozycją jako smaczny dodatek …
10 + 10 min łatwy 6 112 kcal -
Surówka z białej kapusty coleslaw
Gdy masz pomyśleć sobie o najbardziej popularnej surówce, to która przychodzi Ci na myśl? Surówka z białej kapusty colesław jest …
10 min łatwy 4 80 kcal -
Surówka kopenhaska
Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań, Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 3 68 kcal -
Surówka z kalarepy
Surówka z kalarepy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść …
10 min łatwy 3 86 kcal
-
Surówka z pora i marchewki
Surówka z pora i marchewki to popularny dodatek do obiadu. Można ją przygotować na kilka sposobów. Jest nie tylko smaczna, …
25 min łatwy 4 131 kcal -
Surówka z kapusty włoskiej
Pyszna surówka z kapusty włoskiej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 5 min łatwy 4 49 kcal -
Surówka z młodej kapusty z majonezem
Ta pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego …
20 min łatwy 0 -
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki to idealna propozycja na dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga żadnego …
10 min łatwy 4 154 kcal -
Surówka z młodej kapusty i ogórka
Surówka z młodej kapusty i ogórka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją …
40 min łatwy 6 48 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to prosty przepis na szybką i pyszną surówkę do obiadu. Zobacz jak zrobić surówkę …
5 min łatwy 5 73 kcal
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz …
20 min łatwy 6 111 kcal -
Surówka do kurczaka
Surówka do kurczaka to świetny pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Surówka do kurczaka może zostać podana także do innego …
15 min łatwy 10 -
Surówka z białej kapusty po chińsku
Surówka z białej kapusty po chińsku to niezwykle ciekawy przepis na prosty, ale pyszny dodatek. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza z …
15 + 5 min łatwy 6 99 kcal -
Surówka z młodej kapusty Colesław
Surówka z młodej kapusty Colesław to popularny na całym świecie dodatek do obiadu lub kanapek na ciepło. W kilka chwil …
20 min łatwy 6 179 kcal -
Surówka do kaczki
Surówka do kaczki to świetny dodatek to tego smacznego mięsa. Ta surówka z czerwonej kapusty wzbogaci smak nie tylko kaczki, …
30 min łatwy 6 118 kcal -
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
Pyszna sałatka jarzynowa z kukurydzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 25 min łatwy 8 177 kcal -
Surówka z marchewki i ananasa
Domowa surówka z marchewki i ananasa to doskonały pomysł na na dodatek do obiadu. Surówka ta świetnie sprawdzi się również …
15 min łatwy 4 156 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba to bardzo dobry pomysł na dodatek do potraw. Przygotowując dania typu, fast food w …
15 min łatwy 5 296 kcal -
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to doskonały dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna, która pasuje do większości …
15 min łatwy 6 -
Surówka z kalafiora surowego
Surówka z kalafiora surowego to pomysł na pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu warzywny dodatek do obiadu. Sprawdzi się zarówno …
10 min łatwy 1 181 kcal -
Surówka z buraka i jabłka
Surówka z buraka i jabłka to prawdziwy klasyk niedzielnych obiadów. Nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle dobra …
20 min łatwy 3 125 kcal -
Surówka z kiszonej kapusty do ryby
Surówka z kiszonej kapusty do ryby to tradycyjna i pyszna surówka, która będzie świetnie pasować nie tylko do ryb. Jej …
10 min łatwy 2 95 kcal -
Surówka z marchwi i pora
Surówka z marchwi i pora stanowi naprawdę smaczny wybór na pyszny dodatek do głównego dania. Warzywa połączone w tej surówce …
20 min łatwy 4 -
Surówka z kiszonej kapusty Thermomix
Surówka z kiszonej kapusty Thermomix to tradycyjna i pyszna surówka, która będzie świetnie pasować do dań obiadowych. Jest bardzo szybka …
10 min łatwy 2 95 kcal -
Surówka z młodej kapusty Thermomix
Surówka z młodej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić …
10 min łatwy 5 -
Sałatka z marchewki do słoików
Sałatka z marchewki do słoików to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 + 20 min łatwy 5 238 kcal -
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do dań obiadowych. Kapustę wykorzystać można do zapiekania mięs i wędlin. …
20 min łatwy 4 122 kcal -
Marchewka na parze
Pyszna marchewka na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 15 min łatwy 5 60 kcal
Surówki z marchewki - co to jest?
Uprawę marchewki rozpoczęto prawdopodobnie w Persji. Marchew wcale nie przypominała jednak tej, którą znamy dziś. Dawniej dzika marchew hodowana była selektywnie i wciąż modyfikowano ją, aby zmniejszyć gorycz warzywa. Kiedyś hodowano ją jednak nie dla samych korzeni, a wyłącznie dla nasion i liści. Nasiona współcześnie uprawianej marchewki znaleziono w południowych Niemczech oraz Szwajcarii. Pomarańczową marchew, której dziś używamy w kuchni, w okolicy XVII wieku hodować zaczęli Holendrzy.
Przepisy na surówki z marchewki– najlepsze przepisy na smaczne surówki
Marchew jest jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni. Znamy głównie pomarańczowy kolor marchewki, jednak występuje ona również w wielu innych barwach, np. żółtej i fioletowej. Jak zrobić dobre i pożywne surówki z marchwi? Dlaczego surówka bądź sałatka z marchwi jest taka zdrowa? Czy powinno się jeść dużo surowej marchewki np. formie surówki do obiadu, aby zachować zdrowie? Poznaj historię i ciekawostki o marchewce, a także najlepsze przepisy na słynne warzywo.
Najlepsze przepisy na surówki z marchwi – dobra i szybka sałatka marchewkowa
Skąd wzięły się marchewki? Historia warzywa, którą warto znać
Dzika marchew pochodzi z Persji. Właśnie tam hodowano ją, aby pozyskiwać z marchwi liście i nasiona. Korzeń marchewki nie był kiedyś tak bardzo doceniany w kuchni, jak dziś. Do Europy marchewkę sprowadzono z Afganistanu. Jej nasiona odnaleziono w Niemczech i Szwajcarii ok. XIV wieku, choć mówi się, że marchew znana była już ok. XII-XIII wieku m.in. w Hiszpanii i Francji. Dawniej marchewka nie była jednak pomarańczowa jak dziś. Często miała ona kolor ciemnofioletowy, a czasami żółty i biały. Czy smakowała tak samo, jak pomarańczowa? Nie, fioletowa marchew miała smak słodki, jednak mocno pieprzny.
Holendrzy w okolicy XVII wieku zajęli się hodowlą marchewek, zwłaszcza żółtych i białych. Krzyżując je ze sobą, udało im się wyhodować marchewkę pomarańczową, którą znamy ze współczesnej kuchni. Holendrzy pokochali nową odmianę marchewki. Nie dość, że była ładniejsza od fioletowej, to smakowała od fioletowej marchewki znacznie lepiej – była bardziej słodka, a jej dawny pieprzny posmak zniknął. Warto dodać, że fioletowa marchew – jak to jest do dziś np. z burakiem – swoim charakterystycznym kolorem brudziła ręce i naczynia, przez co to pomarańczowa marchewka zaczęła wieść w kuchni prym. We współczesnych czasach ciężko spotkać inny kolor marchewki jak pomarańczowy.
Jakie są właściwości zdrowotne marchewki? Wartości odżywcze marchewek
Badacze uważają, że jedzenie surowej marchewki jest bardzo korzystne dla zdrowia. Właśnie dlatego zalecane jest jedzenie warzywa jako surówka obiadowa, tarta czy inne pyszne dania z marchwi. Za jedzeniem marchewki przemawia nie tylko jej skład, ale też pozytywne właściwości i cenne wartości odżywcze warzywa.
- W marchewkach aż 90% to woda, a cała reszta to cenne składniki odżywcze i witaminy.
- W skład marchewki wchodzi mnóstwo witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6), a także witaminy A, C, E i K.
- Marchewka zawiera składniki mineralne, które konieczne są do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu, m.in. siarkę, sód, magnez, wapń, fosfor, cynk czy żelazo.
- W marchewce znajduje się beta-karoten, który pozytywnie wpływa na zdrowie. To silny antyoksydant, dzięki któremu można skutecznie obniżyć cholesterol we krwi, wzmocnić odporność, zapewnić swojej skórze ładny odcień, zachować jędrność skóry i skutecznie poprawić wzrok.
- Wystarczy jeść 100 g surowej marchwi dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na beta-karoten.
- W skład marchewki wchodzą również flawonoidy, dzięki którym zapobiec można przedwczesnemu starzeniu się skóry.
- Dzięki marchewce można również poprawić pracę układu krążenia i wyregulować krzepliwość krwi.
- W marchewce znajduje się dużo potasu, dzięki któremu zadbać można o prawidłowe ciśnienie krwi. Potas dodatkowo działa moczopędnie, a więc pomaga wyzbywać się toksyn z organizmu.
- W 100 g marchewki znajduje się jedynie 27 kcal, więc jedzenie marchewki zalecane jest zwłaszcza osobom się odchudzającym. Marchewka pokrojona w słupki może stanowić niskokaloryczną, zdrową i pożywną przekąskę.
- Spożywanie marchewki pozwala wyleczyć albo złagodzić różne dolegliwości, m.in. nadciśnienie, trądzik, wzdęcia, astmę czy reumatyzm.
Pomysł na marchewkę, czyli jak zrobić pyszne surówki z marchwi do obiadu
Ciekawostki o marchewce – to trzeba wiedzieć!
- Za kolor marchewek odpowiada wiele różnych substancji, których połączenie decyduje o finalnym zabarwieniu warzywa. We fioletowych marchewkach są np. antocyjany, czerwone zawierają likopen, a żółte i pomarańczowe beta-karoten.
- W Internecie znajduje się Światowe Muzeum Marchewki, które od lat prowadzi John Stolarczyk. Znaleźć w nim można wiele ciekawostek historycznych, artykuły czy wystawy związane z marchewkami.
- Marchewka zaliczana jest do rodziny warzyw selerowatych.
- Na świecie istnieje aż 25 różnych odmian marchewki. Nie wszystkie jednak nadają się do spożycia – część z nich jest bowiem trująca.
- Portugalczycy uwielbiają dżem z marchwi. Aby można jednak było przyrządzać dżem zgodnie z zaleceniami UE, urzędnicy portugalscy zatwierdzili dokument, dzięki któremu uznali marchew nie za warzywo, a za… owoc.
- Niektórzy historycy upierają się, że marchew znana była już w starożytnych Chinach. Tam jednak znano jedynie białą odmianę marchewki.
- Korzeń marchewki smakuje doskonale na surowo, choć marchewka dobra jest także jako np. surówka obiadowa w formie smażonej, duszonej bądź gotowanej. Bardzo dobra jest również tarta marchwiowa albo ciasto z marchwi, które stanowią pożywne i wartościowe desery. Jeszcze inni kroją warzywo na talarki i pieką w piekarniku, aby zrobić z marchewki pyszne, zdrowe chipsy.
Najlepsze przepisy na surówki z marchwi. Który pomysł jest najlepszy?
Marchewka jest jednym z ulubionych składników na pyszną surówkę do obiadu. Nie wiesz, jak tym razem wykorzystać warzywo? Chcesz stworzyć surówkę obiadową, jakiej jeszcze nie jadłeś? Warto wykorzystać poniższe pomysły na surówki z marchwi, które z pewnością zachwycą domowników i urozmaicą tradycyjny obiad.
- Surówka z marchewki z sezamem –
najlepiej będzie smakować z majonezem i jogurtem. Podana do ziemniaków i
kotleta schabowego zasmakuje całej rodzinie.
-
Surówka z marchwi i białej
rzodkiewki – biała rzodkiew popularna jest w azjatyckich krajach, jednak w
Polsce również zyskała sobie spore grono zwolenników. W połączeniu z marchwią
będzie doskonałym dodatkiem do mięs, zwłaszcza wątróbki czy roladek drobiowych.
-
Surówka z marchewki, kukurydzy i
papryki – do jej przygotowania najlepiej wykorzystać świeże składniki, również w
przypadku kukurydzy (z kolby). Surówka smakuje wybornie w połączeniu z sosem
jogurtowym.
-
Surówka z marchwi, jabłka i
brokułu – chcesz, aby dziecko jadło brokuł, którego tak bardzo nie lubi?
Surówka z marchwi i jabłka w połączeniu z brokułem na pewno bardzo mu zasmakuje,
zwłaszcza że brokuł ugotowany powinien być do surówki al dente i zostać bardzo
drobno posiekany. Maluch nawet nie zorientuje się, że je znienawidzone warzywo.
- Surówka z marchwi na ciepło – to szybka i prosta do przygotowania surówka, którą można podawać do niemal każdego tradycyjnego obiadu. Delikatnie podsmażona na patelni marchew będzie słodka i w dalszym ciągu chrupka. Palce lizać!