Surówki z marchwi

surówki z marchwi

Uprawę marchewki rozpoczęto prawdopodobnie w Persji. Marchew wcale nie przypominała jednak tej, którą znamy dziś. Dawniej dzika marchew hodowana była selektywnie i wciąż modyfikowano ją, aby zmniejszyć gorycz warzywa. Kiedyś hodowano ją jednak nie dla samych korzeni, a wyłącznie dla nasion i liści. Nasiona współcześnie uprawianej marchewki znaleziono w południowych Niemczech oraz Szwajcarii. Pomarańczową marchew, której dziś używamy w kuchni, w okolicy XVII wieku hodować zaczęli Holendrzy.

Najciekawsze przepisy w temacie surówki z marchwi

Przepisy w temacie surówki z marchwi

Przepisy na surówki z marchwi – najlepsze przepisy na smaczne surówki

Marchew jest jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni. Znamy głównie pomarańczowy kolor marchewki, jednak występuje ona również w wielu innych barwach, np. żółtej i fioletowej. Jak zrobić dobre i pożywne surówki z marchwi? Dlaczego surówka bądź sałatka z marchwi jest taka zdrowa? Czy powinno się jeść dużo surowej marchewki np. formie surówki do obiadu, aby zachować zdrowie? Poznaj historię i ciekawostki o marchewce, a także najlepsze przepisy na słynne warzywo.

Najlepsze przepisy na surówki z marchwi – dobra i szybka sałatka marchewkowa

Skąd wzięły się marchewki? Historia warzywa, którą warto znać

Dzika marchew pochodzi z Persji. Właśnie tam hodowano ją, aby pozyskiwać z marchwi liście i nasiona. Korzeń marchewki nie był kiedyś tak bardzo doceniany w kuchni, jak dziś. Do Europy marchewkę sprowadzono z Afganistanu. Jej nasiona odnaleziono w Niemczech i Szwajcarii ok. XIV wieku, choć mówi się, że marchew znana była już ok. XII-XIII wieku m.in. w Hiszpanii i Francji. Dawniej marchewka nie była jednak pomarańczowa jak dziś. Często miała ona kolor ciemnofioletowy, a czasami żółty i biały. Czy smakowała tak samo, jak pomarańczowa? Nie, fioletowa marchew miała smak słodki, jednak mocno pieprzny.

Holendrzy w okolicy XVII wieku zajęli się hodowlą marchewek, zwłaszcza żółtych i białych. Krzyżując je ze sobą, udało im się wyhodować marchewkę pomarańczową, którą znamy ze współczesnej kuchni. Holendrzy pokochali nową odmianę marchewki. Nie dość, że była ładniejsza od fioletowej, to smakowała od fioletowej marchewki znacznie lepiej – była bardziej słodka, a jej dawny pieprzny posmak zniknął. Warto dodać, że fioletowa marchew – jak to jest do dziś np. z burakiem – swoim charakterystycznym kolorem brudziła ręce i naczynia, przez co to pomarańczowa marchewka zaczęła wieść w kuchni prym. We współczesnych czasach ciężko spotkać inny kolor marchewki jak pomarańczowy.

Jakie są właściwości zdrowotne marchewki? Wartości odżywcze marchewek

Badacze uważają, że jedzenie surowej marchewki jest bardzo korzystne dla zdrowia. Właśnie dlatego zalecane jest jedzenie warzywa jako surówka obiadowa, tarta czy inne pyszne dania z marchwi. Za jedzeniem marchewki przemawia nie tylko jej skład, ale też pozytywne właściwości i cenne wartości odżywcze warzywa.

  1. W marchewkach aż 90% to woda, a cała reszta to cenne składniki odżywcze i witaminy.
  2. W skład marchewki wchodzi mnóstwo witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6), a także witaminy A, C, E i K.
  3. Marchewka zawiera składniki mineralne, które konieczne są do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu, m.in. siarkę, sód, magnez, wapń, fosfor, cynk czy żelazo.
  4. W marchewce znajduje się beta-karoten, który pozytywnie wpływa na zdrowie. To silny antyoksydant, dzięki któremu można skutecznie obniżyć cholesterol we krwi, wzmocnić odporność, zapewnić swojej skórze ładny odcień, zachować jędrność skóry i skutecznie poprawić wzrok.
  5. Wystarczy jeść 100 g surowej marchwi dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na beta-karoten.
  6. W skład marchewki wchodzą również flawonoidy, dzięki którym zapobiec można przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  7. Dzięki marchewce można również poprawić pracę układu krążenia i wyregulować krzepliwość krwi.
  8. W marchewce znajduje się dużo potasu, dzięki któremu zadbać można o prawidłowe ciśnienie krwi. Potas dodatkowo działa moczopędnie, a więc pomaga wyzbywać się toksyn z organizmu.
  9. W 100 g marchewki znajduje się jedynie 27 kcal, więc jedzenie marchewki zalecane jest zwłaszcza osobom się odchudzającym. Marchewka pokrojona w słupki może stanowić niskokaloryczną, zdrową i pożywną przekąskę.
  10. Spożywanie marchewki pozwala wyleczyć albo złagodzić różne dolegliwości, m.in. nadciśnienie, trądzik, wzdęcia, astmę czy reumatyzm.

Pomysł na marchewkę, czyli jak zrobić pyszne surówki z marchwi do obiadu

Ciekawostki o marchewce – to trzeba wiedzieć!

  1. Za kolor marchewek odpowiada wiele różnych substancji, których połączenie decyduje o finalnym zabarwieniu warzywa. We fioletowych marchewkach są np. antocyjany, czerwone zawierają likopen, a żółte i pomarańczowe beta-karoten.
  2. W Internecie znajduje się Światowe Muzeum Marchewki, które od lat prowadzi John Stolarczyk. Znaleźć w nim można wiele ciekawostek historycznych, artykuły czy wystawy związane z marchewkami.
  3. Marchewka zaliczana jest do rodziny warzyw selerowatych.
  4. Na świecie istnieje aż 25 różnych odmian marchewki. Nie wszystkie jednak nadają się do spożycia – część z nich jest bowiem trująca.
  5. Portugalczycy uwielbiają dżem z marchwi. Aby można jednak było przyrządzać dżem zgodnie z zaleceniami UE, urzędnicy portugalscy zatwierdzili dokument, dzięki któremu uznali marchew nie za warzywo, a za… owoc.
  6. Niektórzy historycy upierają się, że marchew znana była już w starożytnych Chinach. Tam jednak znano jedynie białą odmianę marchewki.
  7. Korzeń marchewki smakuje doskonale na surowo, choć marchewka dobra jest także jako np. surówka obiadowa w formie smażonej, duszonej bądź gotowanej. Bardzo dobra jest również tarta marchwiowa albo ciasto z marchwi, które stanowią pożywne i wartościowe desery. Jeszcze inni kroją warzywo na talarki i pieką w piekarniku, aby zrobić z marchewki pyszne, zdrowe chipsy.

Najlepsze przepisy na surówki z marchwi. Który pomysł jest najlepszy?

Marchewka jest jednym z ulubionych składników na pyszną surówkę do obiadu. Nie wiesz, jak tym razem wykorzystać warzywo? Chcesz stworzyć surówkę obiadową, jakiej jeszcze nie jadłeś? Warto wykorzystać poniższe pomysły na surówki z marchwi, które z pewnością zachwycą domowników i urozmaicą tradycyjny obiad.

  • Surówka z marchewki z sezamem – najlepiej będzie smakować z majonezem i jogurtem. Podana do ziemniaków i kotleta schabowego zasmakuje całej rodzinie.
  • Surówka z marchwi i białej rzodkiewki – biała rzodkiew popularna jest w azjatyckich krajach, jednak w Polsce również zyskała sobie spore grono zwolenników. W połączeniu z marchwią będzie doskonałym dodatkiem do mięs, zwłaszcza wątróbki czy roladek drobiowych.
  • Surówka z marchewki, kukurydzy i papryki – do jej przygotowania najlepiej wykorzystać świeże składniki, również w przypadku kukurydzy (z kolby). Surówka smakuje wybornie w połączeniu z sosem jogurtowym.
  • Surówka z marchwi, jabłka i brokułu – chcesz, aby dziecko jadło brokuł, którego tak bardzo nie lubi? Surówka z marchwi i jabłka w połączeniu z brokułem na pewno bardzo mu zasmakuje, zwłaszcza że brokuł ugotowany powinien być do surówki al dente i zostać bardzo drobno posiekany. Maluch nawet nie zorientuje się, że je znienawidzone warzywo.
  • Surówka z marchwi na ciepło – to szybka i prosta do przygotowania surówka, którą można podawać do niemal każdego tradycyjnego obiadu. Delikatnie podsmażona na patelni marchew będzie słodka i w dalszym ciągu chrupka. Palce lizać!
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto