Przepis na surówkę z białej kapusty i pora krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
duża miska, miseczka, szatkownica

Kapustę umyj i poszatkuj przy pomocy szatkownicy.

Pora obierz z pierwszych liści, umyj i pokrój w drobną kostkę. Połącz go z kapustą.

Majonez zmieszaj z musztardą. Dodaj do niego posiekany koperek.

Surówkę wymieszaj z sosem.

Surówka z białej kapusty i pora podana w małej białej miseczce.
surówka z białej kapusty i pora
Koszt przygotowania dania
4.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
113 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
26

Surówka z białej kapusty i pora - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z białej kapusty i pora

Surówka z białej kapusty i pora jest świetną opcją dla wszystkich, którzy szukają smacznej i zdrowej opcji. Dzięki obecności pora kapusta nabiera ostrzejszego smaku. Całość doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i tymi wegetariańskimi. To doskonały sposób na pyszny dodatek. To zdrowa i smaczna opcja.

Przepis na surówkę z białej kapusty i pora jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Ta surówka gości w niej od dawna. Jest nieco słodka, z ostrą nutą. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. W dodatku to naprawdę tania opcja. Jej podstawą są tylko dwa warzywa, jednak to sprawia, że ma naprawdę wyjątkowy smak. Jej głównym składnikiem jest oczywiście biała kapusta. To warzywo, które wciąż nie jest odpowiednio doceniane. Zwykle ląduje na talerzu w postaci bigosu, czy gołąbków, a to surowa wersja ma najwięcej witamin, dlatego tak ważne jest by mogła pojawiać się właśnie w takiej opcji jak najczęściej. Zawiera ona naprawdę sporo witaminy A, która nazywana jest substancją młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dobry wzrok. Dodatkowo kapusta dostarcza również witaminy C, która jest antyoksydantem o silnym działaniu przeciwnowotworowym, ale również wspiera działanie układu odpornościowego. Ze względu na to, że kapusty nie poddaje się obróbce termicznej, witaminy tej jest naprawdę sporo. Sparowana jest w tym daniu razem z porem, który również dostarcza naprawdę sporo witamin. To wspaniały prebiotyk, czyli pożywka dla bakterii jelitowych. Dlatego jego obecność w diecie wspiera dobre działanie układu pokarmowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z białej kapusty i pora, która będzie nie tylko smaczna, ale także naprawdę zdrowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania nie potrzeba obróbki termicznej, dzięki czemu nawet jej przygotowanie nie sprawia zbyt dużo kłopotu. To wspaniała opcja do obiadu, gdyż jest szybka, pyszna i dobra dla zdrowia.

Wartości odżywcze surówki z białej kapusty i pora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kalorie)
109.85 kcal
113.14 kcal
Białko
1.36 g
1.40 g

Węglowodany w surówce z białej kapusty i pora

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany
6.16 g
6.35 g
Węglowodany przyswajalne
4.00 g
4.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.17 g
2.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz
9.28 g
9.56 g
Tłuszcze nasycone
1.67 g
1.72 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.51 g
7.73 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.06 g
2.12 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.45 g
5.62 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.02 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
5.09 mg
5.24 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z białej kapusty i pora

Na 100g
Na porcję
(103g)
Witamina A
15.76 µg (mcg)
16.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina C
28.08 mg
28.93 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.63 mg
0.65 mg
Retinol
1.82 µg (mcg)
1.87 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.04 mg
Niacyna
0.23 mg
0.24 mg
Foliany
39.85 µg (mcg)
41.04 µg (mcg)
Beta karoten
153.42 µg (mcg)
158.03 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z białej kapusty i pora

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód
125.82 mg
129.59 mg
Potas
152.42 mg
157.00 mg
Wapń
39.12 mg
40.29 mg
Fosfor
28.97 mg
29.84 mg
Magnez
13.70 mg
14.11 mg
Żelazo
0.67 mg
0.69 mg
Cynk
0.18 mg
0.19 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej kapusty i pora 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej kapusty i pora

Lista alergenów dla surówki z białej kapusty i pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania surówki z białej kapusty i pora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z białej kapusty i pora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób