Przetwory z jabłek

przetwory z jabłek

Jabłka są symbolem zdrowego odżywiania. Możemy jeść świeże owoce prosto z sadu lub ze sprawdzonych źródeł. Możemy też cieszyć się ich smakiem i korzyściami zdrowotnymi na wiele innych sposobów. Jedną z najpopularniejszych metod przetwarzania jabłek jest przyrządzanie z nich domowych przetworów, takich jak dżemy, soki, musy i suszone owoce. Przetwory z jabłek są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe i pozytywnie wpływające na nasz organizm.

Przetwory z jabłek – ciekawe przepisy na weki z jabłek na zimę

Przetwory z jabłek są w Polsce bardzo popularne. Mamy duży dostęp do świeżych i zdrowych jabłek, dlatego chętnie zjadamy je świeże. Poza sezonem przyrządzamy weki z jabłek na zimę. Domowe dżemy, konfitury czy soki jabłkowe są najlepsze – a na pewno zdrowsze niż wiele sklepowych przetworów ze sztucznymi dodatkami. Jakie przetwory jabłkowe warto robić? Sprawdź ciekawe przepisy na przetwory z jabłek.

Jak zrobić przetwory z jabłek? Sprawdź ciekawe pomysły na weki z jabłek

Dlaczego przetwory z jabłek uważane są za najlepsze na zimę?

Domowe przetwory z jabłek od lat są popularne w naszym kraju. Warto od czasu do czasu przygotować je we własnym zakresie. Przetwory z jabłek znane są m.in. z wysokiej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów. Sporo w nich witaminy C niezbędnej dla poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Domowe przetwory z jabłek zawierają pożyteczne składniki odżywcze, które dostarczyć można do organizmu w wygodnej i smacznej formie. Jeśli masz problem z jedzeniem owoców przez całych sezon, może to być bardzo korzystne rozwiązanie. Soki, dżemy czy konfiturę jabłkową można jeść przez cały rok – wystarczy zrobić zapas weków. W sezonie letnim, kiedy w sadach mamy świeże jabłka, można je zebrać i przerobić na przetwory. Mogą być one przechowywane przez wiele miesięcy, co czyni je wygodnym i trwałym źródłem wartości odżywczych. Jakie przetwory z jabłek są najczęściej przyrządzane w naszych domach? Oto kilka przykładów:

  • Sok jabłkowy – faworyt wśród przetworów z jabłek, który jest smaczny i bogaty w składniki odżywcze. Sok jabłkowy zawiera dużą ilość witamin i minerałów, m.in. potas wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Są w nim też naturalne cukry dostarczające energii. Wypicie domowego soku jabłkowego jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż zajadanie się chemicznymi batonami ze sklepu.
  • Mus jabłkowy – niektórzy określają go także jako puree z jabłek. Konsystencja przetworu jest kremowa, a smak słodki. Mus jabłkowy pełen jest cennych składników odżywczych, takich jak błonnik i wspominana już wcześniej witamina C.
  • Dżem jabłkowy – bogaty w pektynę będącą naturalnym zagęstnikiem. Dzięki temu składnikowi można zrobić dżem z jabłek bez dodatku innych substancji. Oczywiście, jeśli ktoś lubi, może dodać cukier do dżemu. Nawet jeśli dżem będzie go zawierać, to wciąż będzie dostarczać składników odżywczych z samych owoców.
  • Suszone jabłka – zdrowa i pyszna przekąska, którą można przechować na chłodniejsze, jesienno-zimowe dni. Dzięki procesowi suszenia jabłek robią się one trwalsze. Suszone jabłka są cennym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Są także niskokaloryczne, więc idealne na przekąskę dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Dżem jabłkowy na wzmocnienie odporności

Chcesz w naturalny sposób wzmocnić organizm jesienią lub zimą? A może szukasz sposobu na pyszne nadzienie do naleśników? Warto przygotować domowy dżem, który jest nie tylko smaczny, ale też pożywny. W celu przygotowania dżemu należy zaopatrzyć się w następujące składniki: kwaśne i soczyste jabłka, cukier, cytryna, laska wanilii, cynamon, sól i opcjonalnie imbir.  Najpierw umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Wrzuć owoce do garnka i dodaj sok z cytryny. Gotuj jabłka przez kwadrans na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać. W trakcie gotowania dodaj cukier, cynamon, wanilię, sól oraz (jeśli chcesz) imbir. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a składniki połączą. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 1-2 godziny, aż dżem zgęstnieje. Należy co jakiś czas zamieszać, żeby nie przywarł do garnka.

Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, przeprowadź tzw. test dojrzałości przetworu. Wylej na talerzyk małą ilość dżemu, po czym odstaw go na kilka minut. Jeśli będzie zwarty i nie będzie rozlewał się po talerzu, jest gotowy do zawekowania. Jeśli wciąż jest płynny, gotuj go dłużej. Wyparzone słoje napełnij przygotowanym dżemem. Wlewaj do słoików gorący dżem, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Odwróć do góry dnem na ok. 10 minut, aby szczelnie zamknąć słoje. Możesz też je zapasteryzować. Dżem można spożyć po ok. 24 godzinach od zapasteryzowania albo schować go do spiżarki nawet na kilka miesięcy. Wówczas smaki zamknięte w słojach będą mogły się doskonale sobą przegryźć.

Jakie ciekawe przetwory można zrobić z jabłek? Wyjaśniamy

Pomysł na sok jabłkowy – idealny na poprawę zdrowia i… humoru

Zastanawiasz się, jakie przepisy na przetwory z jabłek są najlepsze? Jednym z najczęściej polecanych jest pomysł na sok jabłkowy. Pijąc go zimą lub jesienią, można wzmocnić swój organizm, dostarczając mu jednocześnie cennych wartości odżywczych. Do przygotowania soku potrzebujesz następujących składników: 4 jabłka, cytryna, cukier lub miód i woda. Najpierw umieść jabłka w zlewie i dokładnie je umyj, przy okazji usuwając pestki. Pokrój owoce na mniejsze kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych. Nie musisz obierać skórki. Wlej wodę do dużego garnka i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do środka jabłka i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, aż owoce zmiękną. Odcedź jabłka przez sito, aby pozyskać sok. Możesz też skorzystać ze specjalnego urządzenia do wyciskania soków. Chcesz dodać soku wyrazistości? Dodaj łyżkę soku z cytryny, który doda mu lekko kwaskowatego smaku. Możesz również posłodzić sok miodem albo cukrem.

Przygotuj słoiki do wekowania. Dokładnie je umyj, następnie umieść w dużym garnku z wodą. Gotuj przez kilka minut, aby zdezynfekować słoiki. Wyjmij z garnka i odwróć do góry dnem. Gdy sok jabłkowy jest już gotowy, wlej go do słoików, zostawiając od góry ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie zakręć i zanurz w garnku wypełnionym wodą. Gotuj słoiki we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, aby je zawekować. Sprawdź, czy słoiki są dobrze zamknięte i nic nie wycieka. Gotowy sok przechowuj w słoikach w spiżarce lub piwnicy.

Konfitura z jabłek i malin – sprawdź, jak zrobić przetwory z jabłek

Jeśli chcesz zachować smak lata na dłużej, koniecznie zainteresuj się przepisem na domową konfiturę z jabłek i malin. To fantastyczny pomysł na zatrzymanie owocowego smaku na jesień oraz zimę. Aby zrobić konfiturę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: jabłka, maliny, cukier, laska wanilii, cynamon, imbir w proszku i goździki. Najpierw dokładnie umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Maliny możesz zostawić w całości albo przekroić na połówki. Wymieszaj owoce w dużym garnku. Dodaj sok z cytryny, cynamon, imbir, cukier, ziarenka z laski wanilii i goździki. Delikatnie wymieszaj. Podgrzej mieszankę owocową na małym ogniu – cukier powinien się rozpuścić. Zwiększ ogień i gotuj jeszcze przez 30 minut – owoce muszą zmięknąć, a składniki się połączyć. Jeśli na wierzchu pojawi się piana, usuń ją. Konfitura jest gotowa, gdy wylewając odrobinę na talerzyk, jej konsystencja będzie żelowa. Jeśli wciąż będzie płynna, gotuj konfiturę jeszcze przez kilka minut.

Umyj i wysterylizuj słoiki. Dobrym pomysłem będzie zanurzenie ich w wodzie na kilka minut. Gorącą konfiturę przelej do słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od góry. Porządnie dokręć słoiki i włóż do dużego garnka z wodą – muszą się w niej całkiem zanurzyć. Podgrzej do ok. 90 st. C i gotuj słoiki przez 20 minut. Wyjmij z garnka i zostaw do wystudzenia. Naciśnij środek każdej pokrywki słoika, aby sprawdzić szczelność. Jeśli nie podskoczy, słoik został szczelnie zamknięty. W ten sposób przygotowane słoiki należy schować do chłodnego i suchego miejsca (np. do spiżarni). Po otwarciu słoja przechowuj konfiturę w lodówce – możesz ją zajadać przez kolejne 2, a nawet 3 tygodnie.

Przetwory z jabłek - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto