Przepis na surówka z białej rzodkwi i pora krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miska

Obierz rzodkiew i zetrzyj na tarce.

Pora umyj i posiekaj drobno jego białą część.

Posiekaj koper i wszystkie składniki umieść w misce.

Dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Surówka z białej rzodkwi i pora podana w małym, szklanym pojemniczku.
Surówka z białej rzodkwi i pora
Koszt przygotowania dania
8.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
20

Surówka z białej rzodkwi i pora - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z białej rzodkwi i pora

Surówka z białej rzodkwi i pora to świetny pomysł na pyszną surówkę do obiadu. Surówki są bardzo dobrym pomysłem na zwiększenie objętości posiłku oraz na przemycenie warzyw do diety osób, które na co dzień od nich stronią. Przepis na surówkę z białej rzodkwi i pora jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: biała rzodkiew, por, koper, majonez, sól, pieprz, musztarda.

Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi i pora? Obierz rzodkiew i zetrzyj na tarce. Pora umyj i posiekaj drobno jego białą część. Posiekaj koper i wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Biała rzodkiew to wspaniałe warzywo bogate w wiele składników mineralnych. Rzodkiew jest przede wszystkim źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega działaniu wolnych rodników i wspomaga syntezę kolagenu w naszym organizmie. Rzodkiew biała jest także dobrym źródłem cynku, magnezu i żelaza. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Warzywo zawiera także duże ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu w naszej krwi. Majonez to powstały z oleju rzepakowego i jajek sos o gęstej konsystencji. Majonez można kupić w sklepie lub przygotować własnoręcznie w domu. Przygotowanie majonezu jest bardzo proste. Sos jest bardzo kaloryczny, dlatego szczególnie zwracaj uwagę na jego ilość dodawaną do potraw.

Podsumowując pyszna surówka z białej rzodkwi sprawdzi się jako dodatek do posiłku. Można ją także spożyć jako przekąskę. Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Dobra surówka jest lekko chrupiąca i pikantna.

Wartości odżywcze surówki z białej rzodkwi i pora

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z białej rzodkwi i pora 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z białej rzodkwi i pora

Lista alergenów dla surówki z białej rzodkwi i pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda miodowa

W przepisie na surówka z białej rzodkwi i pora nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • biała rzodkiew
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania surówki z białej rzodkwi i pora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała rzodkiew
400 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Majonez
150 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 150 g
Musztarda miodowa
50 g
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jak oceniasz przepis na surówka z białej rzodkwi i pora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób